Archive for Σεπτεμβρίου 2016

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών ο Εμμανουήλ Σταυρακάκης του Ιωάννη (Σοροκομανώλης).

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την  Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 4 μμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στον Προφήτη Ηλία.

Η ΆνωΓη εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Μια σημαντική μεταγραφική κίνηση ολοκλήρωσε τις τελευταίες ώρες ο Αετός με την απόκτηση του 27χρόνου μεσοεπιθετικού Μιχάλη Πλερωνάκη που την τελευταία χρονιά αγωνιζόταν στον Ραύκο. ο Πλερωνάκης με σπουδαία εμπειρία από το Α’ Τοπικό Ηρακλείου αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα, καθώς έχει αγωνιστεί με επιτυχία σε Ηρακλή Ηρακλείου και Ραύκο και ήρθε στα Ανώγεια καθώς αποτελούσε διακαή πόθο του προπονητή Τάκη Μέμου. Τα χαρτιά του έχουν ήδη κατατεθεί και το δελτίο του αναμένεται να βγει την Τετάρτη και να αγωνιστεί στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β’ΕΠΣΡ το ερχόμενο Σάββατο στις 4 μ.μ στα Ανώγεια με αντίπαλο τον Αστέρα Περάματος.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

 

Παναρκαδικός-Φοίνικας

Αετός-Αστέρας Περάματος

ΝΕΑΡ-Μέλαμπες

Νέοι Ζωνιανών-Κεραυνός

Αναγέννηση ΜΠΣΡ-Ασή Γωνιά

Τάλως Γαράζου-Πηγή

Λίβας-Απόλλωνας

ρεπό:Επισκοπή 2010

Την δεύτερη αγωνιστική το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου ρεπό έχει ο Αετός Ανωγείων

 

Με την συμμετοχή πολλών Ανωγειανών ξεκίνησαν την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στα Καπετανιανά στα Αστερούσια Όρη, τα γυρίσματα της ταινίας “Καζαντζάκης” από τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του κορυφαίου Κρητικού συγγραφέα που βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στο βιβλίο “Αναφορά στον Γκρέκο”.Η πρώτη κλακέτα για την μεγάλη αυτή διεθνή παραγωγή που θα περιλαμβάνει γυρίσματα και στο εξωτερικό, χτύπησε το πρωί σε βαρύ πάντως κλίμα, καθώς την Κυριακή “έφυγε” από τη ζωή ο αδερφός του σκηνοθέτη, Νίκος Σμαραγδής.

Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, στην ταινία συμμετέχουν αρκετά μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων, όπως ο πρόεδρος του Νίκος Βρέντζος, αλλά και οι Λευτέρης Μπέρκης, Λευτέρης Καλλέργης, Γιώργος Σαλούστρος, Γιάννης Καλομοίρης και Στέφανος Δραμουντάνης, ενώ την έκπληξη κάνει ένας από τους κορυφαίους Ανωγειανούς λαουτιέρηδες και μουσικούς, ο Κώστας Καλλέργης ή Κουρούπης που συμμετέχει επίσης στα γυρίσματα. Ντυμένοι όλοι με τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, θα δώσουν το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα στην ταινία της ζωής του συγγραφέα, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1883 και πέθανε το 1957 αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο λογοτεχνικό έργο που τον κατατάσσει ως έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς παγκοσμίως.Στη δεύτερη φώτο βλέπουμε και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή με τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Βρέντζο στο περιθώριο των γυρισμάτων. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ανέφερε για την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, που ήρθαν ταυτόχρονα με το χαμό του αδερφού του τα εξής:

“Να πεθαίνεις και να λες ‘θάνατος δεν υπάρχει’, λέει ο Καζαντζάκης. Απροσδόκητη μοίρα μας κρατάει στα Αστερούσια Όρη της Κρήτης για να κάνουμε αυτήν την ταινία χρέος, σήμερα που φεύγει ο Νίκος. Τα γυρίσματα της ταινίας είναι αφιερωμένα στον απόντα παρόντα της ταινίας αυτής. Εδώ με τον τρόπο που αγάπησε να ζει και να δημιουργεί, τον χαιρετάμε από τα χώματα που τον γέννησαν, λειτουργώντας μαζί με τον Πατήρ Μιχαήλ από τις γωνιές Μαλεβιζίου. Γιατί πρέπει να ζεις σαν να είναι η τελευταία σου μέρα, γιατί πρέπει να ζεις σαν να ζεις αιώνια.

Έτσι, θάνατος δεν υπάρχει. Νίκο σε χαιρετάμε.

Ο αδερφός σου Γιάννης, η γυναίκα του Ελένη, ο Άρης Σταύρου, ο Μαρίνος Αθανασόπουλος, η Αργυρώ Κουρουπού, ο Μιχάλης Τσιμπερόπουλος, η Τζένη Πανουτσοπούλου, ο Μανώλης Τσελεντάκης και όλοι οι συντελεστές της ταινίας.” ολοκληρώνει.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι αιτήσεις στα ΚΕΠ για το επίδομα που ανέρχεται έως 600 ευρώ για την ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έτους 2016 Mε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αναπλ. Οικονομικών έχουν ήδη καθοριστεί η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για το επίδομα εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σύμφωνα με την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ. Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ. Ως “οικογένεια” θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα ( ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο-αρχηγό οικογένειας.

 

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται: Σε εξακόσια (600,00€) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00€) ετησίως και Σε τριακόσια (300,00€) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00€) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00€).

 

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής: 

 

Αίτηση του δικαιούχου , στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του : ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, Α.Φ.Μ. και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.

Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN .

Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου, από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.

Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση ( φετινό εκκαθαριστικό 2016 για εισοδήματα του 2015) .

Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1, έτους 2016 για εισοδήματα έτους 2015) .

Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος. 

 

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους, με την υποβολή των ανωτέρω δικαιολογητικών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία στο τηλ. . 2834031484

 

Μουσική εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός σύλλογος Σεισάρχων την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ στην αυλή του πνευματικού κέντρου στο παλιό δημοτικό σχολείο με τον Χάρη Φασουλά στο μαντολίνο και το τραγούδι, τον Γιάννη Δαφέρμο στο λαούτο και τον Θωμά Μπολάκη στην κιθάρα. Η μουσική βραδιά θα έχει τον τίτλο “Στους ψιθύρους του μαντολίνου” και θα γίνει σε ένα μαγευτικό χώρο στο γραφικό και όμορφο χωριό των Σεισάρχων. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Ευχόμαστε σε όλους καλή διασκέδαση!

Εντυπωσιακή από κάθε άποψη ήταν η παρουσία του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων, πριν μερικές ημέρες στην Ζάκυνθο, όπου στο κατάμεστο Ανοιχτό θέατρο,  παρουσίασε ένα τρίωρο πρόγραμμα για τον μεγάλο Νίκο Ξυλούρη με τίτλο “Όταν η μνήμη έχει φωνή”, γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό, με την βραδιά να λήγει ονειρεμένα με καντάδα στα στενά του πανέμορφου νησιού των Επτανήσων. Σίγουρα πλέον τα παιδιά του συλλόγου, έχουν ανέβει επίπεδο και συνεχώς βελτιώνονται καταρρίπτοντας κάθε φορά τα δικά τους προηγούμενα ρεκόρ, ενώ με την παρουσία τους σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν βρεθούν κάνουν τα Ανώγεια περήφανα και μεγαλώνουν το όνομα και το ανάστημα του τόπου μας

Οι δεσμοί πλέον του συλλόγου μας με το νησί της Ζακύνθου είναι πολλοί ισχυροί και η συνεργασία με τον σύλλογο Κρητών του νησιού και την πρόεδρο του Μαρία Νεονάκη αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές σε όλα τα επίπεδα. Όπως αναφέρει και η κα Νεονάκη:”Η πρώτη πρόσκληση είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουληκάδου “Ο Ερωτόκριτος” και το Σύλλογο Κρητών και η εκδήλωση είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία. Αυτή τη φορά υπήρχε η ευκαιρία να παρακολουθήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πολύ περισσότερος κόσμος που χειροκρότησε θερμότατα τους μουσικούς και τους χορευτές από την Κρήτη. “Θέλουμε να υπάρχει στενή επικοινωνία, ενότητα και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των Κρητών της Ζακύνθου και της Κρήτης. Θέλουμε να μην ξεχνάμε τα έθιμα μας και κυρίως τους ξεχωριστούς Κρητικούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε αυτό το αφιέρωμα” ολοκληρώνει.


Ο Πολιτιστικός σύλλογος με δελτίο τύπου αναφέρει αναλυτικά τι έγινε στη διάρκεια της πολύ σημαντικής αυτής βραδιάς, αλλά και ευχαριστεί όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Αναλυτικά:

Mε απόλυτη επιτυχία και με τον μεγαλύτερο σεβασμό στον μεγάλο Ανωγειανό, άνθρωπο και σύμβολο  Νίκο  Ξυλούρη, στέφθηκε η μεγάλη αφιερωματική βραδιά- εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ζακύνθου το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016  με τίτλο “Όταν η μνήμη έχει φωνή” σε διοργάνωση του Συλλόγου Κρητών Ζακύνθου “Η Μεγαλόνησος” σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ζακύνθου και την πλήρη καλλιτεχνική επιμέλεια πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων.
Πλήθος κόσμου πάνω από 1000 άτομα παρακολούθησαν το πρόγραμμα που άγγιξε σχεδόν τις 3 ώρες, μαθαίνοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του Ξυλούρη τραγουδώντας τα τραγούδια του Αρχάγγελου της Κρήτης αλλά και φωνάζοντας συνθήματα όπως το “Ξυλούρη Ζεις Εσύ μας  οδηγείς” με μεγάλη συγκίνηση, δείχνοντας πόσο πολύ το Νησί της Ζακύνθου Αγαπά τον Ψαρονίκο.
O Π Σ Ανωγείων εξ αρχής αισθανόμενος την βαριά ευθύνη στο άκουσμα και μόνο της λέξης ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ , μετά από την πρόσκληση των Κρητών Ζακύνθου μήνες πριν, προετοίμαζε- ζύμωνε αθόρυβα αλλά με τον δέοντα σεβασμό και σεμνότητα την μεγάλη αυτή εκδήλωση που περιελάμβανε
Ομιλίες χαιρετισμούς- ανταλλαγή δώρων – βίντεο προβολές αποσπάσματα από την ζωή του Νίκο Ξυλούρη-
Χορευτικά από τον Σύλλογο 6 χοροί – Μουσική -Τραγούδια από όλο το ρεπερτόριο Κρητικά – ριζίτικα – έντεχνα – ποίηση – καλαματιανά – ερωτόκριτο καλύπτοντας τους μεγάλους σταθμούς της Ζωής του Ξυλούρη, και στο τέλος
Ανωγειανές κοντυλιές με μαντινάδες αφιερωμένες στο Ξαθέρι των Ανωγείων.
Ακολούθησε καντάδα στους δρόμους και στα στενά της Ζακύνθου από τα μέλη του Συλλόγου και τους παρευρισκόμενους θεατές ,που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Πόλης δίπλα στο άγαλμα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ξεσηκώνοντας όλη τη Ζάκυνθο σκορπώντας Άρωμα Ανωγείων από τα τραγούδια τις μαντινάδες και τους χορούς μας.
ΟΤΑΝ Η ΜΝΗΜΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ
Μια σωστά και καλά δομημένη εκδήλωση που το μεγάλο βάρος σήκωσαν επάξια οι μουσικοί-ερμηνευτες που πλαισίωσαν την εκδήλωση και προς τιμήν τους έπαιξαν Αφιλοκερδώς .Τους αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια το πιο μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ.

Απο τήν πρώτη στιγμή της επιλογής τους από τον Σύλλογο συναισθανόμενοι την μεγάλη ευθύνη το “βάρος” του εγχειρήματος επέδειξαν τον απολυτό επαγγελματισμό καταθέτοντας την ΨΥΧΗ τους την ώρα της εκδήλωσης μαγεύοντας και καθηλώνοντας κυριολεκτικά τους Θεατές κάνοντας τους να δακρύσουν…καταχειροκροτούμενοι σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης μαζί με το χορευτικό μας.
Παναγιώτης Σκουλάς: λαούτο τραγουδά
Δημήτρης Ξυλούρης: λύρα τραγούδι
Βασίλης Δραμουντάνης: μαντολίνο τραγούδι
Γιάννης Δαφέρμος: λαούτο
Γιάννης Σιφναίος: κιθάρα φωνές
Αντώνης Τσάτσης: Ντραμς.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως
Χορευτικό
Νίκος Βρέντζος
Λευτέρης Μπέρκης
Γιώργος Σαλούστρος
Λευτέρης Καλλέργης
Ανθή Μακάκη
Εμμανουέλλα Καλλέργη
Ειρήνη Σταυρακάκη
Τζέλα Βερτούδου
Συνοδοί Αποστολής-κάμερα-φώτο:Γιαννης Καλλέργης-Ηρω Ανυφαντή
Σύντομο χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλε μέσω του Συλλόγου μας η γυναίκα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία,  καθώς και τα δώρα της βραδιάς δυο δίπλες κασετίνες με 4 cd’s με τραγούδια του Νίκο που δόθηκαν στον Δήμαρχο Ζακύνθου και στον Σύλλογο Κρητών Ζακύνθου ήταν προσφορά από το δισκοπωλείο που διατηρεί στην Αθήνα όπου και την ευχαριστούμε. Λόγω πένθους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί .
Ο Π.Σ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ευχαριστεί ιδιαίτερα και θερμά τον Σύλλογο Κρητών Ζακύνθου την Πρόεδρο Μαρία Νεονάκη και όλα τα μέλη του καθώς και όλους τους Κρητικούς του νησιού και μένει υπόχρεος που όλες τις μέρες μας έκαναν να ζήσουμε μια γνήσια και θερμή Κρητική φιλοξενία στο Φιόρε του Λεβάντε, από Κρητικούς που όχι μόνο αγαπάνε αλλά λατρεύουν την Κρήτη και το δείχνουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους μακριά από το Νησί μας και επιφυλασόμεθα ως Σύλλογος να το ανταποδώσουμε με την πρώτη ευκαιρία.
Έχοντας πλέον ισχυρούς Δεσμούς και έχοντας αποκτήσει πραγματικούς φίλους και με δεμένη χημεία βάζουμε γερα θεμέλια και για άλλες σημαντικές συνεργασίες Στην Κρήτη ΑΝΩΓΕΙΑ η Ζάκυνθο.
Ο αντίκτυπος του Αφιερώματος στον Νικό Ξυλούρη ήταν πολύ μεγάλος στο νησί της Ζακύνθου αλλά και εκτός που ο Π,Σ Ανωγείων δέχτηκε άμεσα προτάσεις και είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για να παρουσιάσουμε το αφιέρωμα
σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κύπρο και Κρήτη.
Τέλος ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά τον χορηγό μεταφοράς μας για την έκπτωση του 50% ΑΝΕΚ-SUPER FAST καθώς και όλους Κρητικούς-Ζακυνθινούς χορηγούς που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την πραγματοποίηση της Εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε Επίσης την Αγγέλα Σκουλά “Περαχώρι Τσάνελ” για την πολύτιμη βοήθεια της στο μοντάζ, τον Μανόλη Σαμόλη για την παραχώρηση της βιντεοκάμερας
και την δική μας ΑΝΩΓΗ για την στήριξη της σε κάθε βήμα που κάνουμε ως Π Σ ΑΝΩΓΕΙΩΝ.

-->