Με την συμμετοχή πολλών Ανωγειανών ξεκίνησαν την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στα Καπετανιανά στα Αστερούσια Όρη, τα γυρίσματα της ταινίας “Καζαντζάκης” από τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του κορυφαίου Κρητικού συγγραφέα που βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στο βιβλίο “Αναφορά στον Γκρέκο”.Η πρώτη κλακέτα για την μεγάλη αυτή διεθνή παραγωγή που θα περιλαμβάνει γυρίσματα και στο εξωτερικό, χτύπησε το πρωί σε βαρύ πάντως κλίμα, καθώς την Κυριακή “έφυγε” από τη ζωή ο αδερφός του σκηνοθέτη, Νίκος Σμαραγδής.

Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, στην ταινία συμμετέχουν αρκετά μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων, όπως ο πρόεδρος του Νίκος Βρέντζος, αλλά και οι Λευτέρης Μπέρκης, Λευτέρης Καλλέργης, Γιώργος Σαλούστρος, Γιάννης Καλομοίρης και Στέφανος Δραμουντάνης, ενώ την έκπληξη κάνει ένας από τους κορυφαίους Ανωγειανούς λαουτιέρηδες και μουσικούς, ο Κώστας Καλλέργης ή Κουρούπης που συμμετέχει επίσης στα γυρίσματα. Ντυμένοι όλοι με τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, θα δώσουν το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα στην ταινία της ζωής του συγγραφέα, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1883 και πέθανε το 1957 αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο λογοτεχνικό έργο που τον κατατάσσει ως έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς παγκοσμίως.Στη δεύτερη φώτο βλέπουμε και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή με τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Βρέντζο στο περιθώριο των γυρισμάτων. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ανέφερε για την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, που ήρθαν ταυτόχρονα με το χαμό του αδερφού του τα εξής:

“Να πεθαίνεις και να λες ‘θάνατος δεν υπάρχει’, λέει ο Καζαντζάκης. Απροσδόκητη μοίρα μας κρατάει στα Αστερούσια Όρη της Κρήτης για να κάνουμε αυτήν την ταινία χρέος, σήμερα που φεύγει ο Νίκος. Τα γυρίσματα της ταινίας είναι αφιερωμένα στον απόντα παρόντα της ταινίας αυτής. Εδώ με τον τρόπο που αγάπησε να ζει και να δημιουργεί, τον χαιρετάμε από τα χώματα που τον γέννησαν, λειτουργώντας μαζί με τον Πατήρ Μιχαήλ από τις γωνιές Μαλεβιζίου. Γιατί πρέπει να ζεις σαν να είναι η τελευταία σου μέρα, γιατί πρέπει να ζεις σαν να ζεις αιώνια.

Έτσι, θάνατος δεν υπάρχει. Νίκο σε χαιρετάμε.

Ο αδερφός σου Γιάννης, η γυναίκα του Ελένη, ο Άρης Σταύρου, ο Μαρίνος Αθανασόπουλος, η Αργυρώ Κουρουπού, ο Μιχάλης Τσιμπερόπουλος, η Τζένη Πανουτσοπούλου, ο Μανώλης Τσελεντάκης και όλοι οι συντελεστές της ταινίας.” ολοκληρώνει.

Μοιραστείτε το

-

-->