Archive for Σεπτεμβρίου 2021

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο, το σαρανταήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μιχάλη Σωχωράκη, που “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, στις 24 του περασμένου Αυγούστου. Η οικογένεια, καλεί φίλους και συγγενείς να προσέλθουν για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του, με την τελετή να γίνεται σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Ο Μιχάλης Σωχωράκης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Μονοφατσίου. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και εργαζόταν ως λογιστής. Παντρεύτηκε την Κατερίνα Σαλούστρου (Γκιρικλή) και μαζί απέκτησαν δυο γιους. Ο Νικόλας και ο Μάνος είναι σήμερα λαμπροί επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, σε Ολλανδία και Δανία αντίστοιχα. Η σύντροφος της ζωής του Κατερίνα είναι γνωστή συμβολαιογράφος του Ηρακλείου. 

Ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με ήθος και σεβασμό, που αγάπησε τα Ανώγεια ως τόπο καταγωγής της γυναίκας του και αγαπήθηκε επίσης από την τοπική κοινωνία. Η απώλεια του προκάλεσε θλίψη και ο αποχαιρετισμός του έγινε με σεβασμό και εκτίμηση στην προσφορά του και την γενικότερη στάση ζωής που είχε.

Στη μνήμη του Μιχάλη Σωχωράκη, η οικογένεια του προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ, το ποσό των 100 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, χρήματα που θα διατεθούν για το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

 

Στην Γενική Συνέλευση των μαθητών που έγινε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η Κατάληψη του Σταυράκειου Γυμνασίου και Λυκείου, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, με κυριότερα αιτήματα τους, την κάλυψη των κενών ωρών που υπάρχουν (56 τον αριθμό!), την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και της τράπεζας θεμάτων για τις Πανελλήνιες, ενώ τέλος όπως αναφέρουν, ζητούν επίσημο κλιμάκιο του δήμου να ελέγξει το κτήριο για τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιούργησε ο μεγάλος σεισμός στο Αρκαλοχώρι, καθώς όπως τονίζουν πολλοί μαθητές φοβούνται να μπουν στις αίθουσες του σχολείου.

Αναλυτικά το κείμενο των μαθητών, όπως αυτό συντάχθηκε χθες με την Κατάληψη να αποφασίζεται με πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία:

“Αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη, γιατί θέλουμε να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής από τις Πανελλήνιες και η Τράπεζα θεμάτων.

Επίσης έχουμε κενά 56 ωρών, 20 ώρες Μαθηματικών, 8 ώρες Φυσικών, 14 ώρες Αγγλικών και 14 Γυμναστικής.

Τέλος ζητάμε να έρθει κλιμάκιο από το Δήμο να ελέγξει το κτήριο, διότι με το σεισμό οι μαθητές είναι αναστατωμένοι και φοβούνται να μπουν στο σχολείο.”

Να τονίσουμε ότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις από την Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, είναι δεδομένο ότι το σημαντικότερο πρόβλημα, είναι οι πολλές κενές ώρες που υπάρχουν τις οποίες η  Πολιτεία οφείλει να καλύψει άμεσα, καθώς ήδη έχουν περάσει 20 ημέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όσον αφορά τυχόν προβλήματα στο κτήριο του ‘Σταυράκειου” μετά από τον σεισμό, είναι επίσης δεδομένο και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι του δήμου έκαναν αυτοψία και δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα, με τους μαθητές όμως να ζητάνε αυτό να γίνει με επίσημο τρόπο και τη συνοδεία των απαραίτητων εγγράφων που θα το πιστοποιούν.

 

*Από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων (ΚΠΕ)

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πλήττει συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες του πλανήτη. Οι περισσότεροι σεισμοί που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον. Οι μαθητές/τριες στο σχολείο με την βοήθεια των εκπαιδευτικών έχουν επιδείξει άριστη ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα στην διαχείριση των σεισμικών δονήσεων. Είναι σημαντικό που έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό μέσα από συνεχείς ασκήσεις στο σχολείο και ευαισθητοποιηθεί μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τις φυσικές καταστροφές.

Με την σκέψη μας στο δοκιμαζόμενο Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές και τις ευχές μας για γρήγορη εκτόνωση του φαινομένου, διαπιστώνουμε  ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι σημαντικό στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Για αυτό  μπορείτε να επισκεφτείτε και  να ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ(Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) https://www.oasp.gr/

Συγκεκριμένα:

Προετοιμάσου από τώρα, για να μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του σεισμού και να έχεις την κατάλληλη αντισεισμική συμπεριφορά μετά το σεισμό.

Τι πρέπει να κάνεις ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του σεισμού: Προστάτευσε τον εαυτό σου.

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

 1. Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι  και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
 2. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή  έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

 1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των  κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
 2. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
 3. Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και  στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ τον σεισμόhttps://www.oasp.gr/print/199

 1. Εκκένωσε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσεις τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέσεις κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρεις μαζί σου τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείς απαραίτητα.
  2. Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις άσκοπα το τηλέφωνό σου ή το αυτοκίνητό σου. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.
  3. Κατάφυγε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.
  4. Περίμενε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.
  5. Βοήθησε συνανθρώπους σου που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσεις βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).

 

 

Ο Δήμος Ανωγείων γνωστοποιεί στους δημότες ότι από την Τετάρτη 29/9/2021 έως και την Παρασκευή 1/10/2021 θα συγκεντρώνεται υλικό για τους σεισμοπαθείς στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνεται από την Κοινωνική Υπηρεσία (κτίριο ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Οι πληγέντες από το σεισμό έχουν ανάγκη από τρόφιμα (ρύζι, μακαρόνια, λάδι, κ.λπ.), παιδικές τροφές, γάλα, χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, διάφορα αναλώσιμα είδη κ.λπ.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία των δημοτών σε θέματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς το συνάνθρωπο σε δύσκολες ώρες καλεί τους δημότες να προσφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας για τους σεισμόπληκτους.

Πληροφορίες κος Μιχάλης Δραμουντάνης Τηλ. 6982479289 και κα Ειρήνη Θεοφανάκη 2834031411.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανωγείων καλούνται τα μέλη του Συνεταιρισμού σε ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση την 29η Σεπτεμβρίου 2021  ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:00 μ.μ  το απόγευμα , στην αίθουσα  συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανωγείων, για λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

 1. Έγκριση Οικονομικών καταστάσεων χρήσεως από 1/1/2020 έως 31/12/2020 , και του προγράμματος Δράσης .
 2. Έγκριση της έκθεσης του Δ.Σ. επί των πεπραγμένων της διαχειριστικής περιόδου 01/01/2020- 31/12/2020
 3. Εκλογή ενός τακτικού ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή  και ενός αναπληρωματικού και καθορισμός της αμοιβής του για τη χρήση από 1/1/2021-31/12/2021
 4. Επικαιροποίηση και έγκριση  της κατάστασης των μελών.
 5. Γενικά θέματα που αφορούν τον Συνεταιρισμό.

 Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 στον ίδιο τόπο και χρόνο με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Αθλητικός – Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΔΑΙΟΙ Ανωγείων, ο οποίος πρόσφατα κατέκτησε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, το Δήμο Ανωγείων και τη Novelty Mind Games διοργανώνουν διήμερη δράση με τίτλο “Μάθε παιδί μου σκάκι” στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στα παιδιά της Α’, Β’ και Γ’ Τάξης του Δημοτικού και θα γίνει στο χώρο του σχολείου.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κόσμο του πνευματικού αθλήματος, θα μάθουν τους βασικούς κανόνες του σκακιού και θα πάρει το καθένα δώρο σκακιέρα, μπλούζα και εγχειρίδιο βασικών κανόνων.

-->