Archive for Οκτωβρίου 2019

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά θα γίνει στην πλατεία Μεϊντάνι και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το πανηγύρι για τον Αι Γιώργη το μεθυστή, το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου, με καλεσμένο όλο το χωριό και τους επισκέπτες του τόπου. Ένα πανηγύρι που ξεκίνησε το 2013 από πρωτοβουλία αντρών της ενορίας και έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για την εκκλησία μας. Νέοι, γυναίκες και άντρες της ενορίας προετοιμάζονται ήδη για το μεγάλο τραπέζι που θα ακολουθήσει μετά τη Θεία Λειτουργία, σε μια γιορτή σύμπνοιας και συνεργασίας όλων των ενοριτών!

Ξεχωριστή θα είναι φέτος η παρουσία στο πανηγύρι των δυο μεγαλύτερων σε ηλικία Ανωγειανών γυναικών τις οποίες θα τιμήσει ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης, τιμώντας στο πρόσωπο τους τα Ανώγεια μιας παλιάς, αγνής και όμορφης εποχής. Πρόκειται για τις Κλεάνθη Φρυσάλη και Ανδρονίκη Ντερτζή, αμφότερες με έτος γεννήσεως το 1920, διανύοντας δηλαδή ήδη το 99ο έτος της ηλικίας τους!

Χρόνια Πολλά!

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Νικόλαος Ξενικάκης του Αλκιβιάδη. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 2.30 μ.μ από τον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πέραμα Μυλοποτάμου.

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Θερμά συλλυπητήρια και στον Χαράλαμπο Τζαγκαρακη διευθυντή Οικονομικών του Δήμου Ανωγείων για τον χαμό του πεθερού του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ιδιωτική επίσκεψη στα Ανώγεια πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης συνοδεία συνεργατών και φίλων του. Ο Υπουργός πέρασε τον περισσότερο χρόνο του επισκεπτόμενος τον Ψηλορείτη και γνωρίζοντας από κοντά τις τοποθεσίες  του βουνού δηλώνοντας ενθουσιασμένος και γοητευμένος από το τοπίο και την άγρια ομορφιά του. Την επίσκεψη του Υπουργού εκμεταλλεύτηκε ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, που συναντήθηκε μαζί του, θέτοντας του δυο σοβαρά ζητήματα που άπτονται του  Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και αφορούν τα Ανώγεια.

Το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε από τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη είναι η επαναλειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στα Ανώγεια. Όπως ανέφερε στον Υπουργό και τονίζει και στην ΑΝΩΓΗ “Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση του ΚΕΠ. Στον υπουργό θέσαμε κάποια ζητήματα και ήταν ιδιαίτερα θετικός ως προς την εξεύρεση άμεσων λύσεων για αυτά. Κοινή διαπίστωση πάντως και των δυο μας ήταν ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ορεινός δήμος, η ψηφιακή τεχνολογία ξεπερνά γεωγραφικούς αποκλεισμούς και δίδει πολλές δυνατότητες στους πολίτες και της πιο απομακρυσμένης περιοχής”.

Ένα δεύτερο θέμα που ανέφερε στον Υπουργό ο Δήμαρχος Ανωγείων είναι τα πολλά προβλήματα της τηλεοπτικής κάλυψης του χωριού ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο. Υπάρχει θέμα με το σήμα και πολλές είναι οι αναφορές προβλημάτων και κακού σήματος στις τηλεοράσεις του χωριού για τα κανάλια Πανελλήνιας εμβέλειας, θεμάτων που κάποιες φορές διαρκούν ώρες ή και μέρες ολόκληρες! Ο Κυριάκος Πιερρακάκης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα ενώ ζήτησε και είχε και δεύτερη συνάντηση με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι και δικός του στόχος είναι η διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων της Χώρας και ιδιαίτερα αυτών που ζουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όπως των Ανωγείων.

Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τον Φραγκίσκο Παρασύρη τέως Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανωγειανό επιχειρηματία Γιώργο Ξυλούρη, τον Νικηφόρο Χαιρέτη, πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ανωγείων, τον Μανώλη Χαιρέτη δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου και συνεργάτες του Υπουργού, κατά την επίσκεψη τους στην παραδοσιακή ταβέρνα “Γκαγκάρης” όπου δοκίμασαν τις Ανωγειανές γεύσεις!

 

Η πλατεία Αρμί ήταν κατάμεστη από τον κόσμο των Ανωγείων, που βρέθηκε εκεί για να τιμήσει την μεγάλη εθνική επέτειο και τους ήρωες του έπους του ’40 που εναντιώθηκαν στα φασιστικά ιδεώδη και πάλεψαν για την Ελευθερία και Ανεξαρτησία τους. Δίπλα στο Ηρώο του Ανωγειανού αγωνιστή όπου βρίσκονται χαραγμένα τα ονόματα όλων των νεκρών μας στα βουνά της Αλβανίας, και σε όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου κατατέθηκαν στεφάνια τιμής και μνήμης από τις αρχές αλλά και τη νεολαία του χωριού που κρατάει άσβεστη τη μνήμη των Ηρώων.

Αρχικά τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου παρουσία της δημοτικής αρχής, φορέων των Ανωγείων και κόσμου.

Στη συνέχεια στην πλατεία το ιστορικό της 28ης Οκτωβρίου 1940 ανέπτυξε η καθηγήτρια-Οικονομολόγος του Σταυρακείου Λυκείου Ανωγείων κα Ελένη Μακρή.

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στα Ανώγεια, βοήθησαν με τη σειρά τους τη μαθητική κοινότητα να παρελάσει με σεβασμό και τιμή στον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων και να χειροκροτηθεί θερμά από όλο τον κόσμο.

Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο.

Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του γνωστού Κρητικού αγιογράφου Μιχάλη Βασιλάκη, που “έφυγε” μετά από σοβαρά προβλήματα υγεία στα 71 του χρόνια, με την κηδεία του να γίνεται την ερχόμενη Τρίτη στο Ηράκλειο. Ο Μιχάλης Βασιλάκης μεταξύ των άλλων εξαιρετικών του δημιουργιών είχε και την λευκή αγιογραφία του Αγίου Υακίνθου από το 1998 και τα πρώτα Υακίνθεια, μιας δημιουργίας που βρίσκεται εντός του πετρόκτιστου ναού στον Ψηλορείτη. Με θλίψη τον αποχαιρετάει ο φίλος του Λουδοβίκος των Ανωγείων, που αναφέρει:

“ΕΦΥΓΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΥΑΚΙΝΘΟΥ

Ένας μεγάλος κρητικός έφυγε σήμερα.Ο Ζωγράφος Μιχάλης Βασιλάκης.Πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των στερεοτύπων που αλυσοδένουν

την εξέλιξη μιας τέχνης.Φώτισε τις συνθέσεις του με λευκό φως.Ένας πνευματικός της τέχνης ο Μιχάλης Βασιλάκης έμεινε στο περιθώριο σαν αιρετικός της αγιογραφίας.Ο Τσόκλης ο μεγάλος Έλληνας  Ζωγράφος όταν είδε την αγιογραφία του Υακίνθου έβγαλε το καπέλο του και ψιθύρισε:«Είμαι μπροστά σ ένα αριστούργημα».

Από σήμερα αρχίζει η αναγνώριση του.Ο Ζωγράφος που ονειρεύτηκε την αγάπη στον πραγματικό της ρόλο εκείνη που ενώνει τους λαούς ανεξαρτήτως θρησκευτικής ιδεολογίας.Αυτός πήρε το σπαθί από το χέρι του Αρχαγγέλου λέγοντας του δεν το χρειάζεσαι …

Σήκωσε όρθιους τους αποστόλους στην επιφοίτηση του Αγίου πνεύματος. Λέγοντας εδώ περιμένεις ένα φίλο σου και στέκεσαι στην πόρτα και περιμένεις

Και στην μεγάλη στιγμή της επιφοίτησης κάθεσαι; Πολλές οι ανατροπές του και μεγάλη η απώλεια του.Ωστόσο οι ποιητές δεν ξέρουν από θάνατο.Θα είναι εδώ με την τιμή να διδάσκει πολιτισμό και αισθητική.Θα είναι αιώνια η μνήμη του…”

Εύκολη νίκη πέτυχε σήμερα ο Αετός, επικρατώντας με 4-2 των Νέων του Αλμυρού στα Ανώγεια, πετυχαίνοντας έτσι την τρίτη του νίκη στο πρωτάθλημα μετά από την ολοκλήρωση της πέμπτης αγωνιστικής. Το παιχνίδι ήταν και η επίσημη πρεμιέρα του νέου προπονητή Μανώλη Γιακουμάκη που ξεκινά με νίκη τη θητεία του στον Αετό και προετοιμάζεται πλέον για το δύσκολο παιχνίδι της επόμενης Κυριακής με τα Καμίνια στο γήπεδο του Λίντο. Χαρακτηριστικό της σημερινής αναμέτρησης ήταν ότι τα δυο γκολ των φιλοξενούμενων τα πέτυχαν δυο Ανωγειανοί, οι μικροί Άγγελος και Λευτέρης Κεφαλογιάννης, παιδιά του ανθρώπου της διοίκησης του Αλμυρού Μανόλη Κεφαλογιάννη, ενώ στο ματς έπαιξε ως βασικός και ο τρίτος του γιος Γιώργος, όπως και ο τερματοφύλακας Μανόλης Παγωμένος που έλκει την καταγωγή του από τα Ανώγεια με όλους να χειροκροτούνται από το κοινό στις εξέδρες. Αρκετός κόσμος μάλιστα βρέθηκε στις κερκίδες σε μια ηλιόλουστη ημέρα, ανάμεσα τους και πολλοί εκδρομείς από το Γάζι! Τέλος αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός των τριών δοκαριών που είχε στο ματς ο “άτυχος” απόψε παίχτης του Αετού Γιώργος Παγκαλάκης!

Φάσεις και γκολ:

-Μόλις στο 1′ μεγάλη απόκρουση του Μπαγκέρη στο τετ α τετ του Γιώργου Κεφαλογιάννη.

-Στο 3′ ο Αετός απάντησε με το σουτ του Καρακωνσταντάκη μέσα από τη περιοχή να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο!

-Στο 23′ το σουτ του Χρήστου Μαρή φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο!

-1-0 για τον Αετό στο 24′ με το ωραίο σουτ του Γιάννη Βιτώρου που εκμεταλλεύτηκε την προσπάθεια από δεξιά του Καρακωνσταντάκη.

-Στο 31′ ο Παγωμένος αποκρούει εξαιρετικά το σουτ του Βιτώρου έξω από την περιοχή.

-Στο 34′ ο Καρακωνσταντάκης κάνει το 2-0 με κοντινό πλασέ, μετά τη λάθος απομάκρυνση της άμυνας από το φάουλ του Βιτώρου.

-Στο 36′  Φίλιππος Βασιλάκης στην πρώτη του εμφάνιση με τον Αετό, έχασε διπλή ευκαιρία με δυο σουτ μέσα από τη περιοχή που κόντραραν σε σώματα αμυντικών!

-Τελευταία ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο η ωραία κίνηση και το σουτ του Λευτέρη Κεφαλογιάννη για τον Αλμυρό που έφυγε λίγο άουτ!

-Πρώτη φάση στο δεύτερο μέρος, το σουτ του Ξυλούρη στο 52′ μέσα από την περιοχή που απέκρουσε ο Παγωμένος.

-Στο 54′ το 3-0 για τον Αετό και πάλι με τον Βιτώρο να πλασάρει εξ επαφής μετά το λάθος της άμυνας στη σέντρα του Παγκαλάκη!

-Στο 56′ σουτ του Παγκαλάκη σταμάτησε και πάλι στον Παγωμένο.

-Στο 58′ σέντρα σουτ του Παγκαλάκη έφυγε λίγο άουτ!

-Στο 61′ ο Λευτέρης Κεφαλογιάννης μείωσε σε 3-1 με όμορφο πλασέ μετά την ασίστ στον κενό χώρο του Καναβάκη. Ο μικρός του Αλμυρού δεν πανηγύρισε το γκολ λόγω της καταγωγής του από τα Ανώγεια!

-Στο 62′ το πρώτο δοκάρι για τον Γιώργο Παγκαλάκη με τον δυνατό του σουτ να τραντάζει το αριστερό κάθετο!

-Στο 65′ νέο σουτ του Παγκαλάκη απέκρουσε δύσκολα ο Παγωμένος.

-Στο 71′ εξαιρετική ασίστ του Δημήτρη Ξυλούρη από τα αριστερά, εύκολα από κοντά το γκολ ο Νίκος Καρακωνσταντάκης για το 4-1!

-Στο 73′ γκολ του Καρακωνσταντάκη ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ.

-Στο 74′ και το 77′ δυο μεγάλες αποκρούσεις του Παγωμένου σε ισάριθμα σουτ του Βιτώρου!

-Στο 78′ το δεύτερο κάθετο δοκάρι στο ωραίο πλασέ του Παγκαλάκη!

-Στο 88′ ο Παγκαλάκης σημαδεύει για τρίτη φορά το δοκάρι, με κοντινό σουτ.

-Στο 90′ μεγάλη ευκαιρία για τον Αετό με τον Νίκο Πιντίλι στην πρώτη του εμφάνιση να μην μπορεί να νικήσει τον Παγωμένο με σουτ μέσα από την περιοχή.

-Το 4-2 στις καθυστερήσεις με εξαιρετικό πλασέ  του Άγγελου Κεφαλογιάννη που επίσης δεν πανηγύρισε την επιτυχία του μέσα στα Ανώγεια!

 Οι συνθέσεις:

Αετός Ανωγείων: Μπαγκέρης-Μέμος-Βασσάλος-Παπαδομιχελάκης-Κεφαλογιάννης (87’Χαλκιαδάκης)-Μαρής (46’Σπαχής)-Κρητικός-Βιτώρος-

Ξυλούρης(72′ Πιντίλι)-Βασιλάκης(46′ Παγκαλάκης)-Καρακωνσταντάκης.

Νέοι Αλμυρού: Παγωμένος-Τσικανδυλάκης-Αγγ.Κεφαλογιάννης-Παπαδάκης-Τσιντάρης(60’Κουναλάκης)-Κανάκης-Σελαμάι-

Βελιβασάκης(46’Καναβάκης)-Γ.Κεφαλογιάννης-Πετρόφ( 80’Λαμάτζ)-Λευ.Κεφαλογιάννης (86’Χνάρης)

 

-->