Archive for Ιουλίου 2021

Με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιείται συναυλία με φιλανθρωπικό σκοπό με τίτλο: «Ταξίδι φως μου είναι η ζωή» με το Χάρη Φασουλά, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στο Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις στο Ηράκλειο στις 21.30.

Η συναυλία θα περιλαμβάνει γνωστά, παραδοσιακά κρητικά τραγούδια, καθώς και μουσικές συνθέσεις του Κρητικού καλλιτέχνη.

Αντί εισιτηρίου, στην είσοδο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας για τις οικογένειες που υποστηρίζονται από την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣ».

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της ΔΗ.Κ.Ε.Η.

Στην συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί:

Χάρης Φασουλάς/ Μαντολίνο & τραγούδι

Ιωάννα Ψαράκη- Χηράκη /  κρουστά & τραγούδι

Μιχάλης Μπελιβάνης-/Λύρα & τραγούδι

Βασίλης Χαιρέτης/ Λαούτο

Θωμάς Μπολάκης/ κιθάρα

Δημήτρης Μανουσάκης/ πνευστά-κρουστά

 Λίγα λόγια για το Χάρη Φασουλά

Ο Χάρης Φασουλάς γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1982, στ’ Ανώγεια Ρεθύμνης, όπου και μεγάλωσε. Το 2006 αποφοίτησε από το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, καταφέρνοντας έτσι να συνδυάσει τις δύο μεγάλες του αγάπες τη Μουσική με τα Μαθηματικά και να τα συνταιριάσει με τον καλύτερο τρόπο. Από τα παιδικά του κιόλας χρόνια, επηρεάστηκε έντονα από την ιδιαίτερη μουσική παράδοση του τόπου του, καθώς και από τους σπουδαίους εκπροσώπους της Ανωγειανής μουσικής κουλτούρας, εκείνης της εποχής.

Προερχόμενος από μουσικόφιλη οικογένεια, στην ηλικία των 17 χρόνων ξεκίνησε δειλά-  δειλά τα πρώτα του βήματα στη μουσική. Η γλυκιά μελωδία του μαντολίνου, κατάφερε τελικά να τον κατακτήσει και αυτοδίδαχτος πια, αρχίζει το δικό του μουσικό ταξίδι, μπαίνοντας στον χώρο της δισκογραφία &  έχοντας συνεργαστεί με διάφορους, αξιόλογους ,Κρητικούς καλλιτέχνες ( Ψαραντώνη, Β.Σκουλά, Β.Σταυρακάκη, Μ.Καλλέργη, Μ.Σταυρακάκη, κ.α) του τόπου μας.

 

 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε από τον Δήμο Ανωγείων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Κέντρο Υγείας:

“Σταθερά πάνω από 30 τα ενεργά κρούσματα, ενώ αυξημένο αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ιικό φορτίο στα λύματα.

Τα μέτρα προστασίας πλέον δεν τηρούνται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα την σταθερή καταγραφή καθημερινά νέων κρουσμάτων.

Δυστυχώς παρατηρείται ότι και άτομα που νοσούν ή που είναι σε καραντίνα, ως στενές επαφές, δεν τηρούν τα μέτρα που επιβάλλονται.

Μόνο θετικό σημείο είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι εμβολιασμένοι.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 111 νέοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer. Επίσης έχουν εγγραφεί για νέο εμβολιασμό το Σάββατο πάνω από 40 άτομα.

Στο εμβολιαστικό κέντρο στο ΚΥ Ανωγείων από την Δευτέρα 2 Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται εμβόλια της Pfizer.

Πρέπει και οι νέοι μας να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους μιας και τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτοί πλέον είναι τα περισσότερα από τα θετικά κρούσματα. Παραμένουμε σε εγρήγορση, διότι ο κορωνοϊός μοιάζει με τη φωτιά, αναζωπυρώνεται πολύ εύκολα.

Όσο  μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί τόσο ασφαλέστερο το τείχος προστασίας κατά του κορωνοϊού στην κοινωνία μας.”

 

“Μέχρι το τέρμα τση ζωής είνα’ τση τιμής ο δρόμος,

κι όποιος δεν εξεστράτισε, δεν τόνε φθείρει ο χρόνος” (Μιχαλόμπας)

Την Κυριακή 1 Αυγούστου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Μεϊντάνι, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής, του Κωνσταντίνου Ξημέρη (Ξημερόκωστα), που “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, στις 26 του περασμένου Ιουνίου. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Δυναμικός Ανωγειανός, με ήθος και αξιοπρέπεια, ο Κωνσταντίνος Ξημέρης, ήταν από τους άντρες της παλαιάς κοπής του χωριού. Φιλόξενος και ευαίσθητος, βοηθούσε πάντα όταν υπήρχε ανάγκη, ενώ ήταν εξαιρετικός στις παρέες του και η μορφή του θα λείψει πολύ, ιδιαίτερα από το αγαπημένο του Μεϊντάνι. 

-Στην μνήμη του Κωνσταντίνου Ξημέρη (Ξημερόκωστα), η οικογένεια του προσέφερε έναν υπολογιστή laptop, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τους ευχαριστούμε θερμά. Επίσης:

-Ο Νίκος Ζερβάκης (οδοντίατρος) προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ.

-Η οικογένεια του Ηρακλή Κεφαλογιάννη προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ.

-Ο Βασίλης Ξημέρης (Μπρίνταλος), προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ.

Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων, που τον σκεπάζει.

 

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1/08/2021  στην αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης και ώρες 10:00 – 13:30. Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με τον Δήμο Ανωγείων, και την Κοινωνική Υπηρεσία. Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν από τη κινητή μονάδα αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ.

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ελαφρύ πρωινό και να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού για τους αιμοδότες που έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 με εμβόλια Pfizer, Astrazeneca, Janssen/J&J, Moderna με την προϋπόθεση ότι αισθάνονται καλά μετά τον εμβολιασμό.

Διαβάστε την συνέχεια... »

“Πάντα πεθαίνει ο αετός με τα φτερά ανοιγμένα,

κι ο πατριώτης άνθρωπος, με χέρια δοξασμένα.

=============================================

Για την πατρίδα πέσανε σαν ήρωες στο χώμα,

μην κλαίτε μάνες γιατί ζουν για όλους μας ακόμα.

===========================================

Με αίμα το ποτίσανε και με τιμή το χώμα,

και θα μυρίζει γιασεμί, στον πιο βαρύ χειμώνα.

============================================

Αθάνατοι, αξέχαστοι και πάντα τιμημένοι,

και η σημαία με αίμα τους θα είναι ποτισμένη.

=================================================

Με αυτές τις μαντινάδες υποδέχτηκε ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, τους Κύπριους μοτοσικλετιστές, μέλη της “πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ και Σολωμού”, που γύρισαν όλη την Ελλάδα με τις μηχανές τους και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, για να στείλουν το μήνυμα ότι η μνήμη των ηρώων μας και τα μηνύματα του αλτρουισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους, πρέπει να τιμώνται με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα, μακριά από οποιεσδήποτε εθνικιστικές εξάρσεις και σκοπιμότητες.

Το χειροφίλημα του παπά Ανδρέα στη μητέρα του Σολωμού, Τασούλα, ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές αυτής της επίσκεψης, ενώ ακολούθησε το τραγούδι του ιερωμένου του Αγίου Γεωργίου, μέσα στο Ναό, με το μαντολίνο του Βασίλη Δραμουντάνη, στον σκοπό του “Δεν ξεχνώ, Καραολής και Δημητρίου θα γενώ”.

Η επίσκεψη αυτή έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην Κύπρο και εκτενή ρεπορτάζ έγιναν σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτ που εστίασαν στην ομιλία του π. Ανδρέα, που τόνισε τα εξής:

“Ο Ψηλορείτης της ελευθερίας, ο Ψηλορείτης της Δημοκρατίας, ο Ψηλορείτης των Αγώνων και της ανταρτοσύνης, ο Ψηλορείτης το βουνό του Θεού μας και Θεού όλου του κόσμου καλωσορίζει στην Ανω- Γη στα Ανώγεια μας, τους αγωνιστές του Πενταδάκτυλου, τους συνεχιστές των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού. Εν έτει 2021 διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, το μήνυμα της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της απελευθέρωσης είναι πάλι επίκαιρα. Ένα μεγάλο κομμάτι της Κύπρου παραμένει υπό στρατιωτική τουρκική κατοχή, θυμίζοντας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες ότι ο Οθωμανικός ζυγός είναι ακόμα εδώ. Ο Ισαάκ με το Σολωμό ήρθαν με τη θυσία τους να θυμίσουν σε όλους εμάς ότι δεν πρέπει να καταθέτουμε τα όπλα. Και δεν λέω να κάνουμε πόλεμο, αλλά ως Έθνος έχουμε να αξιοποιήσουμε τα δικά μας «όπλα» τις δικές μας δυνατότητες για να πέσει και το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέσα από μια διαρκή υποχωρητική στάση, αλλά μέσα από ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Γιατί αυτό που ζητάμε είναι πολύ απλό: Πλήρη αποχώρηση των Κατοχικών δυνάμεων και ειρηνική συμβίωση όλων στην Κύπρο. Εκφράζω από το ιερό βήμα της εκκλησίας μας την ικανοποίηση μου που μαζί σας θα τιμήσουμε τους ήρωες Ισαάκ και Σολομό. Και είναι τιμή για αυτό εδώ το μαυροντυμένο από τρία Ολοκαυτώματα χωριό που υποδέχεται την μάνα και την αδερφή του Σολωμού- Σολωμού.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Το Σάββατο 31 Ιουλίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής, της Δέσποινας Καλομοίρη του Γεωργίου, που “έφυγε” από τη ζωή στα 86 της χρόνια, στις 25 του περασμένου Ιουνίου. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του Covid-19.

Μια γλυκιά παρουσία, η Δέσποινα όλων των μικρών Ανωγειανών, προσέφερε λειτούργημα με τις υπηρεσίες τις για δεκαετίες στον Παιδικό Σταθμό Ανωγείων, ενώ ο δήμος εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια της, την ημέρα του θανάτου της. Με συγκινητικό και όμορφο τρόπο, την αποχαιρετάει με σημείωμα της στην ΑΝΩΓΗ, η “φιλιότσα” της Αργυρώ Σταυρακάκη, που θυμάται μαζί με την Δέσποινα Καλομοίρη και την Άννα του Καραβανά και την Άρτεμη του Κουρή, που έσμιξαν ξανά και οι τρεις στις αυλές του Παραδείσου.

Αναλυτικά το κείμενο της:

“Το ονομάζουνε ο κύκλος της ζωής…

Ναι έτσι είναι..!! Σημασία δεν έχει όμως το πως έρχεται κάποιος στη ζωή , όλοι με τον ίδιο τρόπο ερχόμαστε. Σημασία έχει τι αφήνεις πίσω σου φεύγοντας. Είχα τρείς νονές μεγάλες σε ηλικία, Οι τρεις Χάριτες που έλεγαν. Φίλες και οι τρεις και πάντα αγαπημένες. 

Ήμουνα η “κόρη” τους, έτσι έλεγαν παντού. Πάντα μου έλεγαν ότι με καμάρωναν και με κάθε ευκαιρία μου έδειχναν την αγάπη τους.  Η καθεμία ξεχωριστή, μοναδική όπως ο κάθε άνθρωπος άλλωστε. Είχαν όμως ένα κοινό και οι τρεις: Απεριόριστη αγάπη!  Πήρα πολύ αγάπη, τόση όση δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Έμαθα πολλά, πράγματα με αξία!  

Πρόσφατα έφυγαν οι δύο που είχαν απομείνει καθώς την άλλη την έχασα χρόνια πριν. Δούλευαν στον παιδικό σταθμό και οι δύο. Μεγάλωσαν όλα τα παιδάκια του χωριού σαν δικά τους. Εμένα όμως με μεγάλωσαν ξεχωριστά , θα έλεγα μοναδικά και σπάνια. Δεν ήτανε αυτή η απλή σχέση νονάς με φιλιότσας ήτανε νονές με κόρη. 

Θυμάμαι ήμουνα στην άκρη κάποια στιγμή στην κηδεία σου νονά  Δέσποινα και έκλαιγα. Ήρθε κάποια στιγμή μια θεία και μου έπιασε την κουβέντα. Μου έλεγε για το πώς έζησες, τι είχες περάσει και για το πόσο με αγαπούσες που το έλεγες συνέχεια. Πέρασες πολύ δύσκολα χρόνια, άκουσα πράγματα που δεν είχα ξανά ακούσει και έκλαιγα πιο πολύ. Μου έλεγε να μην στεναχωριέμαι γιατί θα με βλέπεις και δεν θα σου αρέσει. Ακούστηκε αυτή η πρόταση η γνωστή ” αυτός παιδί μου είναι ο κύκλος της ζωής” . Είχε δίκιο ναι , αυτός είναι! Έφυγες και άφησες πίσω σου πολλά! Μόνο καλά λόγια ακούμε για εσένα! Έδινες συνέχεια , αγάπη , ένα ξεχωριστό χαμόγελο για όλους, και βοηθούσες όσο μπορούσες χωρίς να το ξέρει κανείς. Εγώ όμως ήξερα και ξέρω! 

Καθόσουνα έξω από το μαγαζάκι σου μαζί με όλη την εκλεκτή παρέα του Περαχωριού και περιμένατε τους τουρίστες να περάσουν μήπως αγοράσουν κάτι. Όταν σε έβλεπα έξω πάντα σταματούσα να σε χαιρετήσω και να σε πάρω αγκαλιά. Πάντα με καμάρωνες και έλεγες σε όποιον ήταν εκεί ” επαέ δείτε μια φιλιότσα την έχω , την ευχή μου παιδί μου να έχεις. ” Μια πρόταση που άκουγα και από τις δυο σας , σε κάθε μας συνάντηση. Πόσες φορές την πήρα αυτή την ευχή! Πόσο καλό μου έκανε!  

Και ξαφνικά έρχεται η μέρα που είναι τα 3μηνα της μιας και τα 40 της άλλης. Πάλι μαζί ακόμα και στα μνημόσυνα εκεί , μαζί! Οι δύο φίλες οι αγαπημένες πόσο παράξενη η ζωή καμιά φορά.. Γι’ αυτό και ήθελα να σε αποχαιρετήσω , ή μάλλον να σας αποχαιρετήσω και τις δυο μιας και είστε μαζί παρέα πάλι.  

Ήμουνα πολύ τυχερή στη ζωή μου που σας γνώρισα και το εννοώ. Θα μου λείψει η αγάπη σας και η ευχή σας. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν ανθρώπους σαν και εσάς και μιλάω την Άννα του Καραβάνα και τη Δέσποινα του Σμπρούλο , δεν γίνεται όμως να μην προσθέσω και την Άρτεμη του Κουρή που μπορεί να την έζησα λίγο αλλά μου άφησε αναμνήσεις μόνο με αγάπη. 

Θα μου λείψετε πολύ , σας αγάπησα και θα σας αγαπάω για πάντα! Καλό παράδεισο να έχετε όλες σας!

Με αγάπη η “κόρη” σας 

Η φιλιότσα σας, Αργυρώ!”

Στην μνήμη της Δέσποινας Καλομοίρη, η Αργυρώ Σταυρακάκη, προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ, το ποσό των 100 ευρώ, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, αλλά και του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Την ευχαριστούμε θερμά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκεπάζει.

 

-->