Archive for Δεκεμβρίου 2016

Ένα βίντεο του Μανόλη Σαμόλη από τα Ανώγεια σήμερα 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με το χωριό να έχει καλυφθεί από το χιόνι, περίπου στους 80 πόντους, αλλά τους δρόμους να παραμένουν συνεχώς ανοιχτοί. Στην αρχή του βλέπουμε δηλώσεις του δημοτικού σύμβουλου Βασίλη Σμπώκου που συμμετείχε ενεργά στις εκχιονιστικές επιχειρήσεις να μιλάει για το κύριο μέλημα της δημοτικής αρχής να παραμένουν ανοιχτοί οι δρόμοι, ενώ από αύριο οι επιχειρήσεις θα γίνονται στα ποιμνιοστάσια, όπου συνεχίζουν να διανυκτερεύουν δέκα κτηνοτρόφοι για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους που βρίσκονται στο βουνό.

 

Το βίντεο ολοκληρώνεται με μια διαδρομή με το αυτοκίνητο από την είσοδο του χωριού στο Μετόχι μέχρι και το Δημαρχείο Ανωγείων στο Αρμί!

Πο πάνω που τα σύννεφα, δεν πιάνει καταιγίδα,
΄πο κει έρχεται η Πρωτοχρονιά, μαζί με την ελπίδα…

(Μαντινάδα του Αριστείδη Χαιρέτη ή Γιαλάφτη για την ΑΝΩΓΗ)

Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου στα Ανώγεια το χιόνι είχε φτάσει τους 40 πόντους, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι η χιονόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου στο χωριό. Ο Δήμος Ανωγείων και τα συνεργεία του κατάφεραν με τις άοκνες προσπάθειες τους να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους προς Ηράκλειο και προς Ρέθυμνο, οι οποίοι δεν έκλεισαν ούτε για ένα λεπτό. Μάλιστα έγιναν και κάποιες επιχειρήσεις στο βουνό όπως στις περιοχές Πάνω Αμπέλια και Κωλέτσι, αλλά αν δεν σταματήσει η χιονόπτωση αποδεικνύονται μάταιες καθώς το χιόνι εκεί ξεπερνάει τους 70 πόντους και άμεσα καλύπτεται από καινούριο. Σημαντική είναι και η συμβολή δυο εκχιονιστικών από τις Αντιπεριφέρειες Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανωγείων είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ.Κουκιαδάκης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Σε επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη ο οποίος βρίσκεται διαρκώς αυτές τις μέρες στο Δημαρχείο και συντονίζει τις επιχειρήσεις μας ανέφερε τα εξής:

Καθ’όλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας δεν μας αναφέρθηκε ούτε και διαπιστώθηκε κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Τα συνεργεία μας δουλεύουν νυχθημερόν και οι δρόμοι για Ηράκλειο και Ρέθυμνο δεν έκλεισαν ποτέ. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλλαν σε αυτό με τα πέντε μηχανήματα που δουλεύουν διαρκώς, καθώς και να ευχαριστήσω θερμά την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και την αντιπεριφέρεια Ηρακλείου που μας συνδράμουν με δυο μηχανήματα, ένα μέχρι την Αξό και ένα μέχρι τον Κυλιστό. Μάλιστα χθες ήρθε εδώ και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ.Ευριπίδης Κουκιαδάκης με τον οποίο είχαμε συνάντηση για να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Να αναφέρω ότι οι δέκα κτηνοτρόφοι που διαμένουν στα ποιμνιοστάσια τους έχουν επικοινωνία και με εμάς και με τις οικογένειες τους, είναι καλά στην υγεία τους και θα είναι η άμεση προτεραιότητα μας όταν σταματήσει η χιονόπτωση στο βουνό που σε κάποια σημεία ξεπερνάει τους 70 πόντους! Ο Δήμος μας παραμένει ανοιχτός και θα είμαι εδώ και αύριο το πρωί για όποιον θέλει να δηλώσει κάποιο πρόβλημα, ενώ το ίδιο μπορεί κάποιος να κάνει με τους δημοτικούς μας συμβούλους που βρίσκονται καθημερινά σε όλα τα σημεία του χωριού. Θέλω τέλος να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο καλές γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος με υγεία και αγάπη για όλους..”

Τα Τηλέφωνα του Δήμου είναι τα παρακάτω: 2834032500 και 2834032501 όπου μπορείτε να ζητήσετε οποιαδήποτε πληροφορία ή να ενημερώσετε για οποιοδήποτε συμβάν.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Μανόλη Σαμόλη, εικόνες των χιονισμένων Ανωγείων από το απόγευμα της Παρασκευής

 

 

Επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου πραγματοποίησε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της παράταξης, Βουλευτή Ρεθύμνου κ.Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ στην Κρήτη κ. Γεώργιος Λυρώνης, ο υπεύθυνος για θέματα υγείας της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Ξυπολυτάς και ο κ.Μαρνελάκης Ιωάννης πρ. Διευθυντής Οικονομικού της 7ης ΥΠΕ και μέλος του τομέα υγείας της ΝΔ.Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί το κλιμάκιο του κόμματος από τους διευθυντές, τους γιατρούς και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το προσωπικό, το οποίο, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, παρέχει άμεσες υπηρεσίες υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές του νομού μας. Συζητήσαμε με εργαζόμενους που και στις γιορτές αφήνουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους για να προσφέρουν στους συμπολίτες μας. Με θλίψη και απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας στο νομό μας έχει χειροτερέψει φθάνοντας σε πραγματικά οριακό σημείο.

Θεωρώ επιβεβλημένο, στην καινούργια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να προσδώσουμε την απαιτούμενη βαρύτητα στον τομέα της υγείας και κυρίως στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος υγείας, καταρτίζοντας ένα σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή κατάσταση είναι απογοητευτική: αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας τα οποία λειτουργούν χάρη στις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών και στην ουσιαστική συνεισφορά των Δήμων και των πολιτών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλουν οικονομικά προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Κ.Υ.

Κοινός τόπος για όλες τις μονάδες που επισκεφθήκαμε είναι οι ελλείψεις προσωπικού και η έλλειψη συντήρησης που προκαλεί προβλήματα σε υποδομές και εξοπλισμούς. Είναι πραγματικά απαράδεκτο στα Ανώγεια να τοποθετείται πετρέλαιο με προσωπική «εγγύηση» του ιατρικού προσωπικού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή να μπαίνουν νερά στην καινούργια πτέρυγα και να προκαλείται βλάβη στον κεντρικό πίνακα, με αποτέλεσμα η πτέρυγα να μην έχει ρεύμα. Στο Πέραμα υπάρχουν ζητήματα συντήρησης στα οποία πολλές φορές καλείται η Δημοτική αρχή να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους, την ίδια ώρα που οι χορηγίες των κατοίκων στηρίζουν τη λειτουργία του Κ.Υ. Στο Σπήλι δεν υπάρχει καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό το πρωί, ενώ το κτίριο έχει υποστεί ρωγμές και διαχώριση – καθίζηση με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ζήτημα σε περίπτωση σεισμού ή έντονης βροχόπτωσης, με την ΥΠΕ να αναζητά μια πρόχειρη λύση με τη βοήθεια του Δήμου. Στην Αγία Φωτεινή παρουσιάζεται αυξημένη υγρασία σε δυο σημεία ενώ το έργο είναι ακόμα σε εγγύηση και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

Με δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε αγροτικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων των Κέντρων Υγείας του νομού».

{CAPTION}
Δείτε στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύει η “Α”, με την κάμερα του Μανόλη Σαμόλη, ένα μικρό πεντάλεπτο οδοιπορικό στα χιονισμένα Ανώγεια, όπως ήταν το απόγευμα της Πέμπτης, με το χωριό να έχει καλυφθεί από 30 και πλέον πόντους χιονιού. Η χιονόπτωση συνεχίζεται σταθερά και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες.
Παρακολουθήστε τα γραφικά σοκάκια του τόπου, το καλυμμένο με χιόνι δημοτικό στάδιο Ανωγείων, όπως και το θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” και πανοραμικά πλάνα από τα Ανώγεια που παραμένουν πανέμορφα από ψηλά στο χειμωνιάτικο αυτό σκηνικό.

 

 

-->