Archive for Αυγούστου 2012

Ο Δήμος Ανωγείων συμμετέχει στην  Ανοιχτή Πρόσκληση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.  προς τους Δήμους για την υλοποίηση Προγραμμάτων στο πλαίσιο των Πράξεων: «ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΑΠ 7 & ΑΠ 8».

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) καλεί τους Δήμους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία και την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), για την Υλοποίηση Προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων μέσω των Κ.Δ.Β.Μ., στο πλαίσιο των Πράξεων: «ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΑΠ 7 & ΑΠ 8». Οι Πράξεις χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος αναλαμβάνει:

1. την διάθεση των ορισμένων στο Σύμφωνο Συνεργασίας Δήμου – Γ.Γ.Δ.Β.Μ. α) χώρων Διοίκησης και Εκπαίδευσης και β) Υπεύθυνο εκπρόσωπο του Δήμου

2. την επιλογή των Προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας που θα υλοποιηθούν στο Κ.Δ.Β.Μ. (βλ. Παρ. 1)

3. την υποβολή προτάσεων για Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας που επιθυμεί να υλοποιηθούν στο Κ.Δ.Β.Μ. (βλ. Παρ. 1)

4. την πρόβλεψη – αριθμό ανάπτυξης τμημάτων μάθησης στο Κ.Δ.Β.Μ. (βλ. Παρ. 2)

5. την υποστήριξη της επικοινωνιακής πολιτικής του Κ.Δ.Β.Μ. σε τοπικό επίπεδο

6. την υποδοχή αιτήσεων υποψηφίων εκπαιδευομένων

7. την επιλογή των εκπαιδευομένων και την οργάνωση των αντίστοιχων τμημάτων με την υποστήριξη του προσωπικού του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

8. την έκδοση βεβαιώσεων παρακολούθησης, οι οποίες συνυπογράφονται από το Δήμο και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Επιμέλεια κειμένου: Παναγιώτης Βέμμος
Φωτό: ΜΑΝΟΛΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ
Στα μεγάλα γεγονότα υπάρχουν πολλές πτυχές,κάποιες άγνωστες που η μνήμη τους χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Η αναψηλάφηση των επί μέρους γεγονότων είναι ένας τρόπος αναζήτησης,όχι μόνο της ιστορικής αλήθειας,αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει το ρόλο απλών ανθρώπων και τις πράξεις τους.
Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο του 1944 είναι αναμφισβήτητα ένα σπουδαίο γεγονός. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα είναι πολλά και είναι ευτύχημα ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν διασωθεί και καταγραφεί. Αξίζει για αυτό μεγάλος έπαινος στο Δήμο Ανωγείων και σε όσους συνέβαλαν σ’ αυτή τη προσπάθεια.
Μια πτυχή αυτού του  σημαντικού γεγονότος είναι και αυτό που σήμερα τιμάμε. Συγγενικά και φιλικά μας πρόσωπα που αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια δεν ξεχάσαμε. Για το λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία για το στήσιμο της αναμνηστικής πλακέτας και τον σημερινό απλό εορτασμό. Δεν θα εκφωνήσουμε κάποιο πανηγυρικό λόγο αλλά θα μεταφέρουμε όσα θυμάται ένας από τους πρωταγωνιστές και μας τα περιέγραψε πριν λίγες μέρες,ο Ρουλομιχάλης και συμπλήρωσε  η Ανδρονίκη κόρη του Μανώλη Βρέντζου (Στριφίτσιο).
Ενώ ο πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του,εγώ ήμουν μέλος του γραφείου του ΕΑΜ Ανωγείων. Ένα βράδυ σε συνεδρίαση μας μίλησε ο Σμπωκογιώργης και μας είπε :”το ναζιστικό θεριό καταρρέει στο τέλος του όμως θα γίνεται πιο επικίνδυνο ”.Μας έδωσε κατεύθυνση  ότι αν οι Γερμανοί έρθουν να πάρουν αγγαρεία ή ομήρους να τους χτυπήσουμε και συμπλήρωσε :” Να μη θέτουμε οι άντρες μέσα στο χωριό και να πείσουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο ”.
Μετά τις μάχες στο Σφακάκι και στη Δαμάστα ήρθαμε σε συνεννόηση με την άλλη ομάδα ανταρτών και βγάλαμε σκοπιές γύρω από το χωριό. Όταν οι Γερμανοί επεδίωξαν να κυκλώσουν το χωριό εμείς το αντιληφθήκαμε έγκαιρα,παίξαμε μεσάνυχτα τις καμπάνες και όσοι μπορούσαν έφυγαν για τα όρη. Έτσι σώθηκαν οι άνδρες του χωριού από την ομαδική εκτέλεση. Εγώ πήγα με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο Σκίνακα. Από εκεί έβλεπα τις φωτιές που έκαιγαν το χωριό.Ο καπνός κάλυψε το Μονοφάτσι.Πέρασαν κάποιες μέρες,έμαθα ότι τα γυναικόπαιδα τα έδιωξαν στα κατωμέρια. Πήρα την απόφαση  να πάω να δω τι γίνονται οι δικοί μου. Πέρασα ανατολικά από τα Σίσαρχα που ήταν οι Γερμανοί,απέφυγα τη γέφυρα του Βαρσαμά γιατί πιθανόν να την έβλεπαν και πέρασα απέναντι μακριά από το δρόμο για να αποφύγω πιθανή ενέδρα.
Τότε είδα πυρσούς (φωτοβολίδες),που έκαναν τη νύχτα μέρα. Έπεσα κάτω. Αργότεραέμαθα ότι ανάμεσα σε Σίσαρχα και Ανώγεια σε ένα ρυάκι έπιασαν τον Στεφανή τον Χαιρέτη (Δαμιανοστεφανή).Τον πέρασαν αμέσως στρατοδικείο σε μια σκηνή πάνω από ταΣίσαρχα. Μόλις άκουσε τη λέξη ΄΄καπούτ” ,όρμησε έξω,δεν του είχαν δέσει τα χέρια και τους ξάφνιασε. Ήξερε τον τόπο πήδησε δέτες και βάτους. Τα χέρια και το πρόσωπο του έγιναν κομμάτια. Γλίτωσε!!
Το ίδιο βράδυ όπως μας είπε η κ.Ανδρονίκη,ο πατέρας της κατέβαινε από τα όρη για να δει τι γίνεται με την οικογένεια του που ήταν στο Χώνος. Όταν είδε τις φωτοβολίδες έκρυψε τα όπλα του (ατομικό και πιστόλι) στο Ελαφόνερο. Τα βρήκε αργότερα η γυναίκα του. Ήρθε στο Χώνος,ήτανε 29 Αυγούστου,πήγε στην εκκλησία κοινώνησε και μετά έφυγε προς τα νοτικά.
Οι Ανωγειανοί κάθε βράδυ έμπαιναν στο χωριό,όταν αποχωρούσαν οι Γερμανοί στα Σίσαρχα,έψαχναν στα χαλάσματα για να βρουν κάτι να φάνε και να περισώσουν κάτι από την περιουσία τους. Η  μπόχα από τις φωτιές στα σπίτια και τα σκοτωμένα ζώα έπνιγε τηνανάσα. Κόλαση.
Ένας δυο Γερμανοί κάθε μέρα έκαναν περιπολία κάτω από το χωριό και έριχναν μπαλωθιές και τρομοκρατούσαν τον κόσμο
Στις 30 Αυγούστου με όσα λέει η κ.Ανδρονίκη,είχαν προδώσει τον πατέρα της στους Γερμανούς επειδή τροφοδοτούσε τους αντάρτες και η μητέρα της με τις έξι κόρες της είχαν μεταφέρει πράγματα του σπιτιού στο Μελισουργάκι.Σκοπός ήταν να συλλάβουν τον Στριφίτσιο και να λεηλατήσουν τα πράγματα. Μια ομάδα 25 Γερμανών ξεκίνησε με ένα οπλοπολυβόλο,τρία ταχυβόλα και ατομικά όπλα και τρεις γαϊδάρους.
Εμείς,συνεχίζει ο Ρουλομιχάλης,ειδοποιηθήκαμε από τις γυναίκες ότι έρχονται οιΓερμανοί. Κρυφτήκαμε στο φαράγγι. Εγώ και ο Χαχλιουτογιώργης είμαστε μαζί,ο Στριφίτσιος σε άλλο μέρος. Το κοπέλι του Χαχλιούτη έμεινε με τη μάνα του,δεν κρυφτή κανε.
Η γυναίκα του Στριφίτσιου  είχε φορτώσει ένα δυο φορτία ρούχα να τα πάει στο Σφυρί -Μετόχι. Όταν αυτή επόγερνε στο μασκάλη του Αχλαδιά δυο Γερμανοί προβάλανε στο Μελισουργάκι και την είδαν,πήραν δυο γαιδάρους,ένα του Χαχλιούτη και ένα του Βλάχου του Νικολή (Κουτεντάκης) και ζύγωναν να την φτάσουν. Δεν την πρόλαβαν.
Σε λίγη ώρα ενώ είμαστε με τον Χαχλιουτογιώργη σε μια τρύπα βγήκε να πάει στην γυναίκα του νομίζοντας ότι δεν είναι άλλοι Γερμανοί. Τότε πάω και εγώ να πορίσω και μου λέει :” Κάτσε μη σε πάρω στο λαιμό μου”.
Αυτός πήγε βρήκε τη γυναίκα του και το κοπέλι και του είπαν ότι πήραν τον γάιδαρο τους. Στέλνει το παιδί να κοιτάξει αν ήταν και άλλοι Γερμανοί,δεν τους είδε. Εγώ κοιμήθηκα καμιά ώρα άκουσα τις λαλιές και βγήκα πήγα εκεί που ήταν,είχε έρθει και ο Στριφίτσιος.Κουβεντιάσαμε και αφού δεν βλέπαμε Γερμανούς,είπα θα πάω στη Τρούμπατου Βασιλοάνασταση να πιω νερό. Για κακή μου τύχη είχαν φύγει δυο Γερμανοί και είχαν πάει στην Τρούμπα. Εγώ είχα την προσοχή μου στο μασκάλη του Αχλαδιά που είχαν πογείρει οι δυο Γερμανοί με τα γαϊδούρια και δεν πήρα χαμπάρι τους άλλους. Αυτοί με είδαν,μου στήσανε ενέδρα και στα δυο μέτρα μου προτάσσουν τα ντουφέκια τους και με συνέλαβαν.
Είδαν απέναντι και τους άλλους Χαχλιουτογιώργης πρόλαβε και έφυγε. Τον πυροβολούσαν αλλά δεν τον πέτυχαν. Τους άλλους τους συνέλαβαν αλλά τη γυναίκα την άφησαν. Μαςοδήγησαν στο Μελισουργάκι που ήταν πολλοί Γερμανοί και μπαλιάζανε τα πράγματα του Στριφίτσιου.Με ανέκριναν. Μου ζήτησαν την μπιστόλα.Τους είπα :”νύξ μπιστόλα” και μου λέει 25 χρονών Ανώγεια νύξ μπιστόλα και μου αστράφτει ένα χαστούκι και ανοίγει η μύτημου. Φόρτωσαν τα πέντε γαϊδούρια με τα πράγματα και μπροστά βάλανε τον μπάρμπα μου (Πετροκόπο Κωνσταντίνο) με τις αγελάδες. Τον είχαν συλλάβει και αυτόν.
Στου Σκορδίλη το Μύλο στέλνουν ένα Γερμανό αξιωματικό να βρει χώρο να μαςεκτελέσουν. Αυτός ανέβηκε πιο πάνω μέσα από ένα ρυάκι και φώναξε να μας οδηγήσουνεκεί. Μας πήρε ένας με ταχυβόλο και μας οδήγησε στον αξιωματικό. Τότε κατάλαβα ότι μας πάνε για εκτέλεση. Ήταν ένα ρυάκι πολύ στενό,μόλις χωρούσε ένα άτομο καιανηφορικό. Εγώ προσπέρασα το παιδί με σκοπό να επιτεθώ στον αξιωματικό και να φύγω. Όταν βγαίνω επάνω μου κλείνει τον δρόμο και μου λέει να περιμένω. Βλέπω ότι είχε το πιστόλι στη θήκη και όταν η προσοχή του πήγε στο παιδί που πρόβαλε,εγώ κάνω σάλτο και πέφτω στη ρεματιά και φεύγω προς τα πάνω.Ο αξιωματικός αιφνιδιάζεται και μέχρι να βγάλει το πιστόλι εγώ έχω απομακρυνθεί καμιά 15αριά μέτρα. Με πυροβολεί δυο τρεις φορές δεν με πέτυχε. Συνεχίζω στο ρέμα που δεν με έβλεπε ,απομακρύνθηκα στα 300 μέτρα,τότε με είδαν και άρχισαν να φωνάζουν και να πυροβολούν. Ήθελα καμιά 30αριά μέτρα για να πογείρω. Έκανα ένα άλμα και έπεσα,τα χαλίκια από τις σφαίρες με χτύπησαν στην πλάτη,νόμιζα ότι ήταν σφαίρα. Έκανα δεύτερο άλμα και έφυγα. Ήξερα από την Αλβανία να χρησιμοποιώ το έδαφος.
Τους άλλους δυο δεν τους εκτέλεσαν,πήγαν πίσω και προχώρησαν προς το πλατάνι,όπου και τους εκτέλεσαν αφού εκεί βρέθηκαν τα πτώματα του Στριφίτσιου και του παιδιού στο διχάλι του ποταμού και του μπάρμπα μου λίγο πιο πάνω.
Η μάνα μου την επαύριο πήγε και έθαψε τον αδερφό της και το κοπέλι και η γυναίκα  του Στριφίτσιου με τις κόρες τον άνδρα της. Αργότερα έκαναν εκταφή  και όσα κόκαλααπόμειναν από τις θεομηνίες τα πήγαν στο νεκροταφείο του χωριού.
Μετά που έφυγαν οι Γερμανοί καταλήγει ο Ρουλομιχάλης,πήγα στον τόπο εκτέλεσης βρήκα τους κάλυκες οι οποίοι δεν ήταν από Γερμανικά πιστόλια…
Ο Βρέντζος ο Μανώλης (Στριφίτσιος) ήταν πατριώτης. Καλός οικογενειάρχης με ένα γιο και έξι θυγατέρες. Στην Αλβανία έχασε τον μοναχογιό του Γιώργη. Παρά την ηλικία του και τα σοβαρά προβλήματα υγεία εντάχθηκε από τους πρώτους στην αντίσταση,έγινε μέλος της Ανεξάρτητης οργάνωσης ”Ψηλορείτης” και τροφοδοτούσε τους αντάρτες ανεξάρτητα σε πια οργάνωση άνηκαν.
Κωνσταντίνος Πετροκόπος. Νέος μετανάστευσε στην Αίγυπτο και από εκεί πήγε στην Αμερική,όπου δημιούργησε σημαντική περιουσία,βοηθώντας τους συγγενείς του στηνΚρήτη. Στην οικονομική κρίση του 1929-30 έχασε όλη τη περιουσία του και έπαθε νευρικόκλονισμό. Άρρωστος επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του βοηθώντας τη χήρα αδερφήτου. Τον σκότωσαν σχεδόν στο ίδιο μέρος που είχε γεννηθεί κάτω από ένα πλατάνι.
Χαχλιούτης Κωνσταντίνος παιδί 15 χρονών που δεν πρόλαβε να χαρεί την ζωή. Για πιο λόγο τον σκότωσαν;Ένα ειδεχθές έγκλημα για το οποίο κανείς δεν έδωσε λόγο.
Όλοι συνελήφθησαν πέραν του ενός χιλιομέτρου που όριζε η σχετική διαταγή για την καταστροφή των Ανωγείων. Δεν δικάστηκαν και  δολοφονήθηκαν ενώ είχε δύσει ο ήλιος. Ένα ομαδικό έγκλημα που καταπάτησε κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπισμού.
Δεν ξέρω αν σήμερα εκεί όπου βρίσκονται έχουν ανάγκη μνημόνευσης. Εμείς όμως χρειαζόμαστε την αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης.Να μην ξεχνάμε τις ολέθριες συνέπειες του πολέμου και του φασισμού,αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Η  ιστορία βέβαια δεν επαναλαμβάνεται όμως διδάσκει!
Και η Αντίσταση με τα οράματα της Ελευθερίας ,της Ειρήνης,της Ανεξαρτησίας,της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής προκοπής,μα πάνω από όλα η τόλμη και η λεβεντιά μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ανταποκριθούμε στις δύσκολες μέρες που περνάμε και στις κρισιμότερες που έρχονται.

Την ανάσυρση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων στην πολιτική επικαιρότητα επιχειρεί η Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ), η οποία επαναδραστηριοποιείται και συλλέγει στοιχεία που θα ενισχύσουν την προσπάθεια της.

Με έργο που μετρά συνολικά περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, από το 1955 ως και το 1998, η ΠΕΔ επικεντρώνεται πλέον στη συγκέντρωση αγωγών, και των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, προσβλέποντας όχι μόνον στην προώθηση του σχετικού υλικού προς την κυβέρνηση, αλλά και στην έκδοση βιβλίου.

«Σημαντικό, διαπραγματευτικό και όχι μόνον, επιχείρημα θα αποτελέσει στα χέρια της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διμερών ελληνογερμανικών διαπραγματεύσεων, ο κατά το δυνατόν ακριβής αριθμός των αγωγών αποζημιώσεως ελλήνων πολιτών κατά του γερμανικού δημοσίου που έχουν εγερθεί ενώπιον των απανταχού της χώρας ελληνικών δικαστηρίων», τονίζουν οι δικηγόροι – μέλη της επιστημονικής επιτροπής της ΠΕΔ. «Σε κάθε περίπτωση, σταθερή θα είναι η επιστημονική – ενημερωτική παρουσία προς τα επίσημα όργανα του ελληνικού κράτους, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με το ενδεχόμενο, τις δυνατότητες και τη νομική τεκμηρίωση της σφόδρα πιθανολογούμενης προσφυγής του ελληνικού κράτους κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Οι ίδιοι βασίζουν τις εκτιμήσεις τους περί διμερών διαπραγματεύσεων, ακόμη και προσφυγής της Ελλάδας, στην ανακίνηση εκ νέου του ζητήματος μετά την απόφαση της Χάγης, τον Φεβρουάριο του 2012, και τη συμφωνία σε διαπαραταξιακό επίπεδο για τη δρομολόγησή του από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

«Οι επιτροπές της Βουλής που συνεδρίασαν στις 20 και 28 Μαρτίου 2012, κατέληξαν στο σαφές πόρισμα ότι οφείλει η ελληνική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί (σσ: η σημερινή) να προβεί στην άμεση έναρξη διμερών διπλωματικών διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία, προκειμένου να ρυθμιστούν με διμερείς συμβάσεις τα επιμέρους ζητήματα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, με ταυτόχρονη απειλή για προσφυγή της Ελλάδας, τόσο ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όσο και ενώπιον του προβλεπόμενου από τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 ad hoc Διαιτητικού Δικαστηρίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικούς συμμάχους και άλλα κράτη, με ανάλογα, ανοιχτά, ζητήματα πολεμικών επανορθώσεων από εγκλήματα πολέμου που τέλεσαν δυνάμεις του Αξονα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από tovima.gr

 

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών η Ελευθερία Ρούλιου του Γεωργίου ή  Παντελογιώργενα. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 5 μ.μ. από τον ιερό ναό της Παναγίας στο Περαχώρι.
Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στους οικείους της.

Της Ιωάννας  Μπισκιτζή

λέκτορας κλασικής φιλολογίας 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Ευρώπη είχε διαιρεθεί σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, την  Entente( Αντάντ) και τις Κεντρικές Δυνάμεις, τα οποία με μηχανορραφίες σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρούσαν να προσελκύσουν τις ανένταχτες χώρες. Στην Ελλάδα την Entente υποστήριζε ο Ελ. Βενιζέλος ενώ τις Κεντρικές Δυνάμεις  υποστήριζε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος( που ανήλθε στο θρόνο μετά τη δολοφονία του Γεωργίου).

Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου(Ιούλιος 1914) η Ελλάδα τήρησε ουδέτερη στάση. Ο Βενιζέλος  θεωρούσε απαραίτητη την πολεμική εμπλοκή της χώρας στο πλευρό της Entente, ενώ ο βασιλιάς υποστήριζε τον ουδέτερο ρόλο της Ελλάδας.Η διαμάχη κορυφώθηκε με την παραίτηση του Βενιζέλου.Ακολούθησε η νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1915.Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, ο Βενιζέλος υποχρεώθηκει από τον βασιλιά σε νέα παραίτηση, επειδή ως πρωθυπουργός είχε δεχτεί την αποβίβαση στρατευμάτων της Entente στη Θεσσαλονίκη για να συντρέξουν τη Σερβία.Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου του 1915 οι βενιζελικοί απήχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη διάλυση της Βουλής.Φιλογερμανικά κόμματα ανήλθαν στην εξουσία τα οποία άρχισαν διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία.Οι βενιζελικοί σχημάτισαν μια στρατιωτική ένωση, κήρυξαν επανάσταση και εγκατέστησαν προσωρινή κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.Ο ”εθνικός διχασμός” έφτασε στο αποκορύφωμά του.

Ο Κωνσταντίνος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Τον αντικατέστησε ο Αλέξανδρος(Ιούνιος 1917).Ο Βενιζέλος έφθασε στην Αθήνα και πήρε την εξουσία με τη βοήθεια των συμμαχικών στρατευμάτων.Η Ελλάδα πήρε μέρος στη μεγάλη βαλκανική επίθεση της 15ης Σεπτεμβρίου 1918, στο πλευρό των Συμμάχων.Στις 10 Αυγούστου του 1920 επισημοποιήθηκε η λήξη του πολέμου(είχε προηγηθεί αίτηση ανακωχής από τη Γερμανία) με τη Συνθήκη των Σεβρών.Με αυτή τη Συνθήκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα η δυτική και ανατολική Θράκη μαζί με τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο ενώ επικυρώθηκε η κυριαρχία στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου τα οποία η χώρα μας ήδη κατείχε από το 1913.Η Σμύρνη και ένα μεγάλο κομμάτι της υπάγονταν σε ελληνική διοίκηση ενώ ήταν σαφής η πρόθεση προσάρτησής τους στην Ελλάδα.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία όμως απέρριπτε την Συνθήκη των Σεβρών και έτσι η ελληνική διοίκηση της Σμύρνης βρισκόταν συνεχώς απέναντι σε μια εχθρική τουρκική πλειοψηφία.Στις βουλευτικές εκλογές του 1920 οι βενιζελικοί προέταξαν τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Σμύρνη, όπου από τον Μάιο του 1919 βρίσκονταν ελληνικά στρατεύματα, με στόχο τη ”Μείζονα Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών”(Μεγάλη Ιδέα).Οι φιλομοναρχικοί από την άλλη, προέταξαν την απαίτηση για εγκάταλειψη των επιχειρήσεων και την επίτευξη της ειρήνης.Μετά τη νίκη τους όμως συνέχισαν τον πόλεμο,παρά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για το αντίθετο και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων στην Entente, οι οποίοι με πρόσχημα την επαναφορά του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου στο θρόνο,διέκοψαν τη χορήγηση δανείων που είχαν υποσχεθεί στο Βενιζέλο και εγκατέλειψαν την Ελλάδα.

Παρά τις αρχικές του επιτυχίες, ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στη πιο σημαντική μάχη, τη μάχη του Σαγγάριου, τον Αύγουστο του 1922, άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, να διασπάται και στο τέλος να τρέπεται σε φυγή.Ο τουρκικός στρατός τότε, μπήκε στη Σμύρνη μέσα σε κλίμα πανικού και τρομοκρατίας και την πυρπόλησε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922.Ο πόλεμος έλαβε τέλος, με την ανακωχή που υπογράφτηκε στα Μουδανιά στις 11 Οκτωβρίου του 1922 και αργότερα με τη Συνθήκη της Λωζάννης στις 24 Ιουλίου του 1923, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα εγκατέλειπε οριστικά τη Μικρά Ασία, ο ποταμός Έβρος θα αποτελούσε στο εξής το σύνορο των δύο χωρών, τα Δωδεκάνησα περέμεναν σε ιταλική κυριαρχία(προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα το 1947),η Ίμβρος και η Τένεδος θα ανήκαν στην Τουρκία και η Ελλάδα τέλος ήταν υποχρεωμένη να αποστρατικοποιήσει πλήρως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.Η κυριότερη όμως συνέπεια της συνθήκης ήταν η ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία υποχρέωσε 1,3 περίπου εκατ. Έλληνες τηςΜικράς Ασίας να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

Οι συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής ήταν δραματικές.Βενιζελικοί αξιωματικοί με αρχηγό τον συνταγματάρχη Πλαστήρα υποκίνησαν επανάσταση και σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση υπό τον Σωτ. Κροκιδά.Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος της καταστροφής, παραιτήθηκε, αντικαταστάθηκε από το γιό του Γεώργιο Β’ και εγκατέλειψε τη χώρα(πέθανε στο Παλέρμο λίγο αργότερα).Οι βενιζελικοί παρέπεμψαν σε στρατοδικείο ως υπεύθυνους για τη στρατιωτική συντριβή στη Μικρά Ασία οκτώ κατηγορούμενους με την κατηγορία της ”εσχάτης προδοσίας”.Στις 15 Νοεμβρίου του 1922 το δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο έξι από αυτούς, μεταξύ των οποίων τον πρώην πρωθυπουργό Δ.Γούναρη και τον αρχηγό του στρατού Γ.Χατζηανέστη.Παρά τις πιέσεις για το αντίθετο από ξένες κυβερνήσεις, η ποινή εκτελέστηκε.

Ο Βενιζέλος εκτιμώντας ότι το έργο της συμφιλίωσης θα ήταν μακροχρόνιο και ότι ο ίδιος δεν ήταν δυνατό να το πραγματοποιήσει και μην επιθυμώντας να γίνει  σημαία ενός εσαεί διχασμού,  επέλεξε να αποσυρθεί και να συμβουλεύει όποτε μπορούσε τους Ελληνες από το εξωτερικό.Οι μελετητές του Ελευθέριου Βενιζέλου θα συμφωνήσουν ότι ενήργησε πάντα έγκαιρα και  αριστοτεχνικά στην προσπάθειά του να κατακτήσει το εφικτό για τη χώρα, την οποία ουδέποτε έπαψε να αγαπά και να υπηρετεί μέχρι τέλους.

Πηγές: α)Θάνος Βερέμης & Γιάννης Κολιόπουλος,” Ελλάς, η σύγχρονη συνέχεια. Από το 1821 μέχρι σήμερα”, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 2006

β)Χρήστος Χατζηιωσήφ (επιμ.), “Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα”, 5 τόμοι, εκδ. Βιβλιόραμα, Αθήνα, 2002-2006.

γ)Γ. Μαργαρίτης, Σπ. Μαρκέτος, Κ. Μαυρέας, Ν. Ροτζώκος, “Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία”,τ. Γ’, εκδ. ΕΑΠ, Πάτρα, 1999

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Α΄  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Β΄  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ  3/9

ΑΡΧΑΙΑ (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ)

10 :30

ΑΡΧΑΙΑ (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ)

10:30

ΤΡΙΤΗ   4/9

ΙΣΤΟΡΙΑ

08:30

ΙΣΤΟΡΙΑ

10:30

 

ΑΡΧΑΙΑ (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ)

10:30

ΤΕΤΑΡΤΗ  5/9

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

08:30

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

10:30

ΦΥΣΙΚΗ

10:30

 

ΠΕΜΠΤΗ 6/9

ΑΡΧΑΙΑ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

8:30

ΧΗΜΕΙΑ

08:30

ΑΡΧΑΙΑ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

10:30

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

10:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/9

ΓΛΩΣΣΑ

08:30

ΦΥΣΙΚΗ  08:30  ΓΛΩΣΣΑ 10:30

ΧΗΜΕΙΑ

10:30

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 10/9

 

        

ΚΕΙΜΕΝΑ

08:30

ΚΕΙΜΕΝΑ

10:30

ΓΛΩΣΣΑ

10:30

-->