Archive for Ιανουαρίου 2011

Η μείωση του ζωικού πληθυσμού είναι πλέον μια αναγκαιότητα η οποία αναστέλλεται από το δεσμευτικό καθεστώς των επιδοτήσεων

Του Κώστα Καράτζη

προέδρου του ΣΕΚΝΗ

Στην Κρήτη η όποια αναφορά στον όρο κτηνοτροφία παραπέμπει αυτονόητα   στην αιγοπροβατοτροφία.

Οι άλλοι κλάδοι της ζωικής παραγωγής έχουν σχεδόν αφανιστεί κυρίως λόγω της έλλειψης πρώτων υλών για παραγωγή ζωοτροφών, του υψηλού κόστους των μεταφορικών, της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων και της εξίσωσης των προϊόντων στην αγορά.

Όλες αυτές οι συνθήκες  διαμορφώνουν τον υπερδιπλασιασμό του  κόστους παραγωγής στην Κρήτη σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Το σύστημα εκμετάλλευσης  της ντόπιας αιγοπροβατοτροφίας  είναι από παράδοσης  το εκτατικό – ημιεσταβλισμένο με ζώα ελευθέρας βοσκής τα οποία μπορεί να σταβλίζονται περιστασιακά σε περιόδους ακραίων καιρικών συνθηκών και για μικρά χρονικά  διαστήματα.

Αυτό το μοντέλο παρά το απαγορευτικό κόστος παραγωγής είναι ανταγωνιστικό από άποψη ποιότητας παραγόμενων προϊόντων γιατί τα ζώα διαβιούν σε καθαρό περιβάλλον και τρέφονται με την μοναδική χλωρίδα σε ποικιλία αρωματικών φυτών και βοτάνων που συναντώνται στον ορεινό όγκο (2.500 περίπου) πολλά εκ των οποίων είναι ενδημικά (160 είδη) . Η ποιότητα των προϊόντων που παράγουν τα ζώα είναι συναρτημένη από την ποιότητα της τροφής που λαμβάνουν. Οι ευεργετικές ιδιότητες της χλωρίδας με τα πλούσια λιπαρά οξέα (αντιοξειδωτικά και αρωματικά) μεταβολίζονται στα προϊόντα κρέατος και γάλακτος και στη συνέχεια στον ανθρώπινο οργανισμό . Ο ορισμός του Ιπποκράτη «η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου» ισχύει και στα ζώα. Η ζωοτροφή σύμφωνα με την τελευταία θεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού συγκαταλέγεται στην κατηγορία των τροφίμων. Στόχος της ντόπιας κτηνοτροφίας προκειμένου να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι  η αυτάρκεια ζωοτροφών σε τοπικό επίπεδο και η χρήση συμπληρωματικών σε περιορισμένο ποσοστό και στο μικρό χρονικό διάστημα των αυξημένων αναγκών των ζώων.

Η προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος από την υπερβόσκηση και η ανάδειξη των βοσκοτόπων ως αυτοδύναμων οικοσυστημάτων που στηρίζονται στην επάρκεια και στην βιοποικιλότητα , αποτελεί  στρατηγικό στόχο για την βιωσιμότητα  της ντόπιας κτηνοτροφίας. Η ορθολογική  διαχείριση των βοσκοτόπων εξασφαλίζεται με τα  κριτήρια της βοσκοφόρτωσης (αριθμού ζώων) ανάλογα της βοσκοϊκανότητας , στην περιτροπική βόσκηση (ζώνες εκμετάλλευσης εναλλάξ) και στις συμβατές βελτιωτικές παρεμβάσεις. Η μείωση του ζωικού πληθυσμού είναι πλέον μια αναγκαιότητα η οποία αναστέλλεται από το δεσμευτικό καθεστώς των επιδοτήσεων και μια επαναφορά του προγράμματος  της εκτατικοποίησης με κάλυψη της απώλειας εισοδήματος  θα μπορούσε να αποτελέσει τη χρυσή τομή.

Η βιολογική παραγωγή είναι μια επιπλέον ποιοτική κατεύθυνση παραγωγής και η Κρήτη ως κλειστό και ελεγχόμενο περιβάλλον μπορεί να εξελιχθεί σε βιολογικό νησί. Η ταυτοποίηση των Κρητικών προϊόντων και η πιστοποίηση τους ως ΠΟΠ αποτελούν το κλειδί για την απόκτηση προστιθέμενης αξίας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ντόπιου μοντέλου παρά την χαμηλή παραγωγικότητα των ζώων.

Με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ποικιλόμορφου φυσικού περιβάλλοντος , του τοπικού πολιτισμού, των μνημείων , της παράδοσης, της ποιότητας των ντόπιων προϊόντων και της Κρητικής διατροφής,  ο κτηνοτρόφος μπορεί  να ξαναγίνει περήφανος για  τον εαυτό του και την κοινωνία του.

Οι περισσότερες μορφές εναλλακτικού  τουρισμού στηρίζουν την ανάπτυξη της ενδοχώρας, γιατί βασίζονται στη διαφορετικότητα του φυσικού περιβάλλοντος , του πολιτισμού , της παράδοσης και με ιδιαίτερο  χαρακτηριστικό στοιχείο  την γαστρονομία. Αυτά τα στοιχεία δίνουν την επιπρόσθετη αξία στην τελική τιμή του προϊόντος.

Ένα επιθετικό Μάρκετινγκ και η  σύνδεση της Κρητικής διατροφής με την επισκεψιμότητα,  θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα συνολικά και  στις τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Συνεπώς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης μπορεί να στηριχθεί στους παρακάτω άξονες:

  • στην ανάδειξη των ποιοτικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ντόπιων προϊόντων με ταυτοποίηση , τυποποίηση και πιστοποίηση ,
  • στην αξιοποίηση της διαφορετικότητας ,
  • στην αυτοδιαχείριση των προϊόντων και την εξάλειψη των μεσαζόντων,
  • στην σύνδεση των ντόπιων προϊόντων και της Κρητικής διατροφής με την επισκεψιμότητα,
  • στην καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος.

Η προσφορά της ντόπιας κτηνοτροφίας, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, στην απασχόληση, στην μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, στη διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων, μπορεί να καταστεί  ανεκτίμητη για τον τόπο και τη χώρα γενικότερα .

Ο Σπύρος Καγιαλές, ορμά, αρπάζει την σημαία, κάνει το ίδιο του το σώμα ιστό, και ανυψώνει με τα χέρια του τη Σημαία, που συνέχιζε να κυματίζει περήφανη απέναντι από τα κανόνια του ξένου στόλου

Σε δύσκολες εποχές οι λαοί πρέπει να βουτούν στην ιστορία τους για να ξαναβρίσκουν τους λόγους της εθνικής τους περηφάνιας .Ο Σπύρος Καγιαλές – Καγιαλεδάκης, ο «Θρύλος του Ακρωτηρίου», έγραψε μια από τις πιο ένδοξες στιγμές της Ελλάδας με τον ηρωισμό του και την αυτοθυσία του στον Αγώνα των Κρητών, το 1897, για την ένωση με την Μητέρα Πατρίδα.Ο Σπύρος Καγιαλές γεννήθηκε το 1872. Οι χριστιανοί της Κρήτης υπέφεραν αφάνταστα από την αφόρητη κατάσταση που επικρατούσε στο νησί . Στις 20 Ιανουαρίου του 1897, οι Τούρκοι πυρπολούν πολλές συνοικίες και ιδιοκτησίες χριστιανών στα περίχωρα των Χανίων. Οι Χριστιανοί αναλαμβάνουν δράση, και πολιορκούν περιοχές όπου κυριαρχούσε το τουρκικό στοιχείο. Στις 24 Ιανουαρίου γίνεται σύσκεψη στο σπίτι του Έλληνα πρόξενου στη Χαλέπα, Ν. Γενάδη, στην οποία μετέχουν ο ίδιος και οι Κ. Μητσοτάκης, Α. Σήφακας, Ν. Ζουρίδης και Κ. Φούμης. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί η Ένωση και να κληθεί ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος για να καταλάβει το νησί.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Καλές δουλειές

«Star» ονομάζεται η νέα καφετέρια που εγκαινιάστηκε απόψε στου Γάζι, ιδιοκτησίας των καλών Ανωγειανών Άρη Σαλούστρου του Βασιλέα και το Βασίλη Σαλούστρου του Καραμπίνη.

Ο νέος χώρος είναι μοντέρνος, άνετος και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει ευχάριστα το καφέ του και το ποτό του. Το κατάστημα διαθέτει και υπολογιστές, για όποιον θέλει να σερφάρει στο κόσμο, μέσω του διαδικτύου.

Η «ΑΝΩΓΗ» εύχεται στους ιδιοκτήτες του «Star café» καλές δουλειές.

Δύο πέναλτι καθόρισαν το σημερινό παιχνίδι στην Νέα Αλικαρνασσό, όπου ο ΑΕΤΟΣ ηττήθηκε με 2-0 από τον Ηρόδοτο. Στο 51’ο διαιτητής υπέδειξε αυστηρό πέναλτι σε μαρκάρισμα του Μανιαδάκη στον Κοζυράκη και στο 90′ σε ανατροπή του Ζαφείρη από τον τερματοφύλακα. Και τα δυο εκτέλεσε εύστοχα ο Παπαδάκης σφραγίζοντας τη νίκη της ομάδας του. Κλασσική ευκαιρία είχε η ομάδα μας στο 79′ αλλά ο Βλαστός αστόχησε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ. Έτσι ο ΑΕΤΟΣ παρέμεινε στους 8 βαθμούς και την επόμενη Κυριακή θα αντιμετωπίσει στα Ανώγεια τις Ασίτες σε ένα αρκετά κρίσιμο παιχνίδι στην προσπάθεια που κάνει να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.
Η σύνθεση του ΑΕΤΟΥ:
Καλομοίρης,Σταυρακάκης,Γεωργαλής,Μανιαδάκης [75’Α.Σπαχής], Κλωνάρης, Χαλικιοπουλος, Μ.Σπαχής, Σφακιανάκης, Χριστοφής, Σούρσος, Βλαστός.
*Το Δ.Σ. του ΑΕΤΟΥ Ανωγείων ευχαριστεί θερμά τους ανθρώπους του Ηροδότου, για την άψογη φιλοξενία τους και εύχεται στην ομάδα καλή συνέχεια στο πρωτάθλημα.

Γ. ΜΠ.

Ο ΑΕΤΟΣ Ανωγείων έχει δύσκολη έξοδο την Κυριακή, στην Νέα Αλικαρνασσό με αντίπαλο τον ιστορικό Ηρόδοτο και θα προσπαθήσει για το καλύτερο θετικό αποτέλεσμα, σε μια περίοδο που η ομάδα μας δείχνει αρκετά ανεβασμένη και με πολύ καλή ψυχολογία.
Απόντες από το αυριανό ματς θα είναι ο Γιάννης Μουρτζάκης που θα εκτίσει την τέταρτη και τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας του, καθώς και ο τραυματίας Άκης Παπαδόπουλος και ο τιμωρημένος Παναγιώτης Καπιζιόνης.
Ντεμπούτο αντίθετα αναμένεται να πραγματοποιήσει το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα Νίκος Χριστοφής, ο οποίος την προηγούμενη Τετάρτη αγωνίστηκε στο φιλικό με τον Ηρακλή Ηρακλείου δείχνοντας σε καλή κατάσταση και σκοράροντας μάλιστα και το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
Θυμίζουμε ότι ο Ηρόδοτος είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο στα Ανώγεια με 1-4 παρότι είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με γκολ του Χρόνη. Από την ομάδα του Ηρακλείου θα απουσιάσουν αύριο οι Φράγκος και Κάργατζης.
To παιχνίδι θα ξεκινήσει αύριο στις 3μμ και διαιτητής θα είναι ο κ. Κανελλάκης του συνδέσμου Χανίων. Θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά στο www.hxosfm.gr και την εκπομπή ”Ο Ηχος Στα Γήπεδα”.

“ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΡΕΝΤΖΟΥ. Η ΕΛΕΝΗ, ΜΠΟΡΕΙ ”ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ” ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ-ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ, Η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ, Ο ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΥΡΙΝΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΨΥΧΗ, ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ.
ΟΣΕΣ  ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΣΥΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΧΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥΣ, ΘΥΜΗΣΕΣ, ΣΤΙΓΜΕΣ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ[ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΕΝΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ],ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ, ΣΤΙΣ 10πμ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΗΣΜΟΝΙΑ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΗ ΘΥΜΗΣΗ ΣΟΥ ΕΛΕΝΗ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΘΝΗΣΚΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ,ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ”.

ΜΠΑΓΚΕΡΗΣ ΙΑΣΩΝ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

-->