Archive for Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών, η Μαλαματένια Κεφαλογιάννη. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Παραμονή της πρωτοχρονιάς στις 3 μ.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας.

Ένας εξαιρετικός άνθρωπος, μια γλυκιά και σεμνή παρουσία των Ανωγείων, “φεύγει” πλήρης ημερών, λίγο διάστημα μετά τον χαμό των αδερφών της  Όλγας και  Μαρίας, 

Στις αδελφές της Αθηνά και Ευανθία και σε όλους τους υπόλοιπους οικείους της, η ΑΝΩΓΗ απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα την σκεπάσει.

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: ΑΝΩΓΗ 

Στη νέα πενταετία μπήκε και επίσημα ο Δήμος Ανωγείων, μετά την σημερινή ορκωμοσία της  δημοτικής αρχής που θα βρίσκεται στο “τιμόνι” του τόπου μας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2028! Με δήμαρχο τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη που στη λήξη και αυτής της θητείας θα έχει συμπληρώσει 17 χρόνια στο αξίωμα αυτό και συνολικά 22 που βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο και με 15 δημοτικούς συμβούλους, δεκατρείς της παράταξης Κεφαλογιάννη και δυο της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης” με επικεφαλής τον Αντώνη Ρούλιο, σε ένα ανανεωμένο σε πρόσωπα συμβούλιο κατά 50%.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Στο εσωτερικό των Μιτάτων και των Ξερολιθιών του Ψηλορείτη, δημιουργήθηκε το Metartum, μια ψηφιακή εφαρμογή  που συνδυάζει την τέχνη, την παράδοση και την καινοτομία αναδεικνύοντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του βουνού. Σχεδιασμένο ως εφαρμογή για iOS και Android συσκευές, το Metartum  (https://metartum.site) αποτελεί μια πύλη που ενώνει τις Ξερολιθιές, τη λαϊκή μουσική, το σύγχρονο πολιτισμό και τις τεχνολογίες αιχμής.

Διαβάστε την συνέχεια... »

“Φεύγεις κι αφήνεις πίσω σου, της ανθρωπιάς τη φλόγα,

και πας να βρεις τη Μάνα μας, την ακριβή σου Όλγα”

 Σαράντα ημέρες συμπληρώνονται από την απώλεια του Νικολάου Φασουλά, με την οικογένεια του να καλεί συγχωριανούς, συγγενείς και φίλους, την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στο Αρμί, να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Έναν αγωνιστή της ζωής και ένα σπουδαίο παιδί με ήθος, αρχές και αξίες αποχαιρετούν τα Ανώγεια, σε μια πολύ άσχημη είδηση που μας επεφύλασσε το τέλος του 2023, με τον νεαρό Γιώργη Κουνάλη (Σταυρουλογιώργη) να “φεύγει” από τη ζωή σήμερα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο Γιώργης χάθηκε μόλις στα 33 του χρόνια, σκορπίζοντας τη θλίψη σε ολόκληρο το χωριό και όλους όσοι τον γνώρισαν, τον αγάπησαν και τον θαύμασαν για τα ψυχικά του χαρίσματα και την ακέραια προσωπικότητα του.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στη 1 μ.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στο Αρμί.

Ο Γιώργης έχασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον αγαπημένο του πατέρα Μάκη Κουνάλη, έναν επίσης πολύ αγαπητό άνθρωπο στην Ανωγειανή κοινωνία και μεγάλο στήριγμα για τον ίδιο και την οικογένεια του. Σήμερα “φεύγει” και ο ίδιος για να ανταμώσει πλέον με τον αγαπημένο του πατέρα. 

Ένα από τα χαρίσματα του ήταν και οι μαντινάδες του που ξεχώριζαν για την ευαισθησία και την δομή τους. Αποχαιρετώντας τον πατέρα του πριν δυο χρόνια στην ΑΝΩΓΗ, είπε μεταξύ άλλων:

Εμίσεψε ο αετός που φώλιαζε στα αόρη,

και τα πουλιά εστέσανε στη Νίδα μοιρολόι.

Αφήνει πίσω του την αγαπημένη του μητέρα Μαρίνα και τα αδέρφια του Λευκοθέα και Σταύρο. 

Σε όλους τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα τον σκεπάσει.

Καλοστραθιά Γιώργη!

-->