Archive for Ιουλίου 2015

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Μενέλαος Κοντογιάννης.Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Παρασκευή 31 ιουλίου στις 11 π.μ από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Η Ανωγή απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Αγκούτσακας (Σταύρος Βιτώρος) έγραψε τα παρακάτω για τον εκλιπόντα:

Στα ενενηντα του χρόνια πέθανε και κηδεύεται αύριο στα Ανώγεια ο Μενέλαος Κοντογιάννης,
που τσι καλά καλούς μαστόρους τσι εποχής του έχτισε φορές
και χαλίκωσε και εκείνος τα Ανώγεια.
Ας είν’ το χώμα αλαφρύ που θα τονε σκεπάσει,
ογδόντα χρόνους που ‘χε το με χίλιους τρόπους σκάψει.
Μάστορα στο καλό να πάς Μενέλαε Κοντογιάννη,
χαρές και ο Ασιθιανός που θα σε δεί θα κάνει.

psarΜετά την πολύ επιτυχημένη έναρξη του φεστιβάλ κιθάρας Ανωγείων, που συνδιοργανώνουν τα Υακίνθεια και ο Δήμος, στο πλαίσιο των Υακινθείων θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Ψαραντώνη την Πέμπτη 30 Ιουλίου στο θέατρο Νίκος Ξυλούρης στα Ανώγεια και ώρα 21.30.

Μαζί του θα είναι και η Νίκη Ξυλούρη.

Πριν τη συναυλία θα γίνει η παρουσίαση του δίσκου του Γιώργη Σαλούστρου (Κεχρή) ‘’Οντάς’’ από τους Ψαραντώνη, Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη.

Ο Ψαραντώνης και η διονυσιακή ασκομπαντούρα του Κεχρή μας υπόσχονται μια βραδιά γεμάτη δύναμη και συγκίνηση.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη

 

 

11811332_671607209642944_4217374334187916035_nΈνα σπουδαίο έκθεμα, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων  θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στα Ανώγεια από τις 8  μέχρι και τις 15 Αυγούστου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο αρχαιότερος υπολογιστής και το αρχαιότερο επιστημονικό όργανο που έχει κλίμακες, έρχεται στα Ανώγεια μετά από συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες, του συγχωριανού μας κ. Νικολάου Καλλέργη ο οποίος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός- Ηλεκτρονικός με ειδικότητα στην ρομποτική και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αυτοματισμούς, εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα Ο καθηγητής  του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης θα είναι  αυτός που στις 9 Αυγούστου και ώρα 18:00 η 19:00 θα είναι στα Ανώγεια στην αίθουσα κατω απο την τράπεζα Πειραιώς όπου θα εκτίθεται και ο Μηχανισμός και θα μας μιλήσει αποκαλύπτοντας μας τα μυστικά του και πως κατάφεραν να τον ανακατασκευάσουν.

Ο κ. Καλλέργης αναφερόμενος στην έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στα Ανώγεια αναφέρει τα εξής:

” Μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφερα και φέρνω τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων να εκτεθεί από τις 8 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Αυγούστου στα Ανώγεια.
Μεγάλη τιμή για μένα η ομιλία του φίλου και συνεργάτη μου Γιάννη Σειραδάκη στις 9 Αυγούστου, που θα μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του Μηχανισμού.
Το Απάνθισμα της τεχνολογίας θα μας θυμίσει ποιοι ήμασταν 2000 χρόνια πριν και ποιοι πρέπει να
ήμαστε και στο μέλλον.Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Πατρίδα μας θα πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας να γίνουν αυτό που για εμάς κάποιοι άλλοι φρόντισαν να ξεχάσουμε.
Σε έναν τόπο με πολύ μεγάλο φιλοσοφικό δείκτη νομίζω ότι αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα θα ξυπνήσει  μνήμες και θα δημιουργήσει  υπερηφάνειες που τις έχουμε ανάγκη.Σαν Καλλέργης και φέροντας όλη την ευθύνη του ονόματος μου έχω την υποχρέωση να δημιουργήσω στον τοπο των προγόνον μου,να διδάξω,να προσφέρω να καλλιεργήσω.Έχοντας όνειρα για το τόπο των προγόνων μου” καταλήγει.
11796230_304168816373881_5670412453858834399_nΛίγα λόγια για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί την επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας, διότι για να φτιάξεις ένα μηχανικό Σύμπαν, όπως ο Μηχανισμός, χρειάζεται να έχεις αφομοιώσει την ελληνική φιλοσοφία, την φιλοσοφία των Ιώνων και να την έχεις κάνει πράξη.Μετά λόγου γνώσεως υποστηρίζετε ότι στον Μηχανισμό υπάρχει η υπογραφή του Πυθαγόρα. Μάλιστα «σε ένα από τα γρανάζια του είναι χαραγμένο το πεντάγωνο των Πυθαγορείων», το οποίο διέκριναν στο σκουριασμένο εσωτερικό του Μηχανισμού μετά την επιφανειακή τρισδιάστατη φωτογράφηση.Είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε και το αρχαιότερο προηγμένης τεχνολογίας αστρονομικό όργανο. Το αρχαιότερο tablet» όπως θα λέγαμε χαρακτηριστικά. «Είναι δηλαδή ένας υβριδικός υπολογιστής, ψηφιακός και αναλογικός. Μοιάζει με παλιό ρολόι με δείκτες και κυκλικές αλλά και ελικοειδείς κλίμακες και στις δύο όψεις του. Είναι το αρχαιότερο επιστημονικό όργανο που έχει κλίμακες»

Την ομάδα μελέτης του Μηχανισμού αποτελούν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ουαλίας στο Κάρντιφ Mike Edmunds και ο κ. Μουσάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο μηχανισμός ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.

 

poltistΜε κεντρικό σύνθημα ”Πολιτισμός-Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη” και την προτροπή  ”Αντισταθείτε” (δανεισμένο από ποίημα του Κώστα Φασουλά), ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων ανακοινώνει μια σειρά από πλούσιες εκδηλώσεις που ξεκινούν την Κυριακή  2 Αυγούστου και ολοκληρώνονται  την Τρίτη 11 του μηνός.

Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις έχει η τιμή στον Μιχάλη και τη Λετίσια Σταυρακάκη που με δική τους δωρεά χτίστηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ανωγείων που έδωσε μεγάλη ώθηση Πολιτισμού στο χωριό.

Ξεχωριστή και η βραδιά στις 2 Αυγούστου αφιερωμένη στους παλιούς μερακλίδες του χωριού,ενώ το πρόγραμμα μεταξύ άλλων έχει και μουσικές και θεατρικές παραστάσεις,παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και ένα ταξίδι στο..σύμπαν από το κινητό Πλανητάριο Κρήτης.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

 

‘ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

                                       ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015’

                 ‘ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’

2 Αυγούστου : ΄΄Πολιτισμός της γειτονιάς΄΄ Κρητική βραδιά  αφιερωμένη στους παλιούς μερακλήδες  του Περαχωριού-Ανωγείων με τους Νικηφόρο Αεράκη λύρα-τραγούδι-Γιώργη Βρέντζο Κάτης μαντολίνο τραγούδι-Γιώργης  Νταγιαντάς  λαούτο-Μυρως Μαυρουδής  λαούτο και  πολλοί νέοι καλλιτέχνες
Πλατεία Περαχωριού  Ωρα  έναρξης: 9:30.

4 Αυγούστου :

 • Ταξιδεύοντας στο Σύμπαν. . . – Ένα ταξίδι στους δρόμους των αστεριών με το κινητό Πλανητάριο Κρήτης – StarLab για μικρούς & μεγάλους.

Ώρα Έναρξης : 16:00 – 21:00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων

Είσοδος : 3 Ευρώ

 • Θεατρική παράσταση ‘Ο Μύλος’ , από το Θέατρο Κρήτης

Θέατρο Νίκος Ξυλούρης

Ώρα Έναρξης : 21:30 μ.μ.

Είσοδος : 5 ευρώ

 • 5 Αυγούστου : Φεστιβάλ Χρωμάτων – Μια γιορτή χρώματος , ένα φεστιβάλ με το δικό του χαρακτήρα, όπου το κάθε χρώμα σημαίνει ελευθερία στη σκέψη, στις δράσεις , δημιουργικότητα, μουσική, ανάγκη για προσωπική έκφραση & Αντίσταση σε οτιδήποτε ‘γκρίζο’ !

 Σημείο συγκέντρωσης : Πλατεία Αρμί

Ώρα Έναρξης : 10:00 π.μ.

 

 • Ταξιδεύοντας στο Σύμπαν. . . – Ένα ταξίδι στους δρόμους των αστεριών με το κινητό Πλανητάριο Κρήτης – StarLab για μικρούς & μεγάλους.

Ώρα Έναρξης : 16:00 – 21:00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων

Είσοδος : 3 Ευρώ

 • Θεατράκι Αγίου Ιωάννου & ώρα έναρξης 21:00 μ.μ. Συναυλία από τον Γιάγκο Χαιρέτη .

 

6 Αυγούστου :  

 • Επιμνημόσυνη Δέηση – Τρισάγιο εις μνήμην των ιδρυτών του Σταυράκειου Γυμνασίου & Λυκείου Ανωγείων, Μιχαήλ & Λετίτσιας Σταυρακάκη , στο χώρο του σχολείου.

Ώρα Προσέλευσης: 18:00 μ.μ.

 • Θέατρο Νίκος Ξυλούρης 21:00 μ.μ.

–        Ομιλία για τη ζωή των Μιχαήλ & Λετίτσιας Σταυρακάκη

–        21:30 μ.μ. Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη των Μιχαήλ & Λετίτσιας Σταυρακάκη , από το Μουσικό σχήμα GrouPaRΩdy- Παναγιώτης Σκουλάς

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Είσοδος για φοιτητές /πολύτεκνους / ανέργους /:3 ευρώ

Παιδιά : είσοδος ελεύθερη

7 Αυγούστου : 21:00 μ.μ. Θεατράκι Αγίου Ιωάννου – Πλατεία Αρμί

–        Ομιλία –αναφορά στη 71η επέτειο από τη Μάχη στο Σφακάκι

–        21:30 μ.μ. Συναυλία από το μουσικό σχήμα Daulute , με τους Γιάννη Παπατζανή, Δημήτρη Σιδερή & Γιώργο Ζαχαριουδάκη.

Είσοδος Ελεύθερη

9 Αυγούστου : Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού  με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων

 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων.
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών ‘Η Πρόοδος’
 • Ποντιακά Νιάτα Άνω Ζερβοχωρίου Νάουσας

10 Αυγούστου : Πλατεία Αρμί & Ώρα  22:00 μ.μ. Κρητική βραδιά με τον Γιώργη Παπαδάκη & το συγκρότημα του

 

11 Αυγούστου: Θέατρο Νίκος Ξυλούρης & ώρα 21:30 μ.μ.

Παρουσίαση του Βιβλίου μαντινάδας του Λευτέρη Εμμ.   Καλομοίρη ‘ Ποιο παραμύθι να σου πω’

Παρουσιάζει η δημοσιογράφος Άρτεμις Σύφρη

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :

 • Μιχάλης Καλλέργης
 • Στέλιος Βασιλάκης
 • Γιώργης Καλομοίρης (Γιωργαντός)
 • Λευτέρης Ελευθ. Καλομοίρης

 

 

madinadobradiaΜαντιναδοβραδιά με πανσέληνο στην Πύλη Βιτούρι διοργανώνει στις 31 Ιουλίου η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Ηρακλείου. Η βραδιά, με μαντινάδες και την συνοδεία χορευτικού συγκροτήματος, είναι στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου.

Θα συμμετέχουν οι Ανβγειανοί μαντιναδολόγοι Αριστείδης Χαιρέτης,Λευτέρης Καλομοίρης,Μανόλης Πασπαράκης και Λευτέρης Μπέρκης.Οι δυο γιοι του Γιαλάύτη θα είναι στην μουσική,ο Στέφανος στη λύρα και ο Βασίλης στο λαγούτο,μαζί με τον Μιχάλη Κώτη στην κιθάρα,ενώ θα συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του Στέλιου Καρλάκη.
Οι Ηρακλειώτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υπέροχες στιγμές της Κρητικής παράδοσης στα Ενετικά Τείχη, και παράλληλα θα τους δώσει την ευκαιρία να προσφέρουν.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη ωστόσο όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας.

 

10985380_1091232970905795_4192371555267100888_n“Ακούγεται οξύμωρο μια…ΦΩΝΗ να αποτελεί ξεχωριστή οντότητα, με δική της υπόσταση και ιστορία…Κι όμως, να που γίνεται!

«Η Φωνή των Ανωγείων», η εφημερίδα, που με περισσή συνέπεια και απόλυτο σεβασμό προς τον τόπο καταγωγής του, τα ιστορικά και πολύπαθα Ανώγεια, εκδίδει ο Σύλλογος των Ανωγειανών της Αθήνας «Το Ιδαίον Άντρον», μετρά ήδη 4 δεκαετίες ζωής

Η Φωνή μας, που πρωταντήχησε τον Δεκέμβριο του 1973, στην ταραγμένη περίοδο της χούντας, έμελλε στα χρόνια που ακολούθησαν να αποτυπώσει στις σελίδες της τον παλμό του τόπου της και των απανταχού παιδιών του – και όχι μόνο. Έμαθε πρώτα ν’ αφρουκάζεται, άλλοτε τον ψίθυρο κι άλλοτε την κραυγή της Ανωγειανής κοινωνίας, κι ύστερα να μιλά, με τον πλέον αυθεντικό, μεστό και γλαφυρό λόγο, για τις χαρές, τις λύπες, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς, τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις των μελών της κοινωνίας αυτής.

prosklisi-foni-2015Συμπληρώνοντας λοιπόν φέτος 42 χρόνια κυκλοφορίας, στη διάρκεια των οποίων εκδόθηκαν 301 φύλλα, αριθμώντας 2600 αναγνώστες του εντύπου της στην Αθήνα, την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας ήδη από το Μάιο του 2010 τον δικό της ιστότοπο (www.ifonitonogion.gr), όπου αναρτάται κάθε νέο φύλλο της, ξεπερνώντας τους 10.000 διαδικτυακούς αναγνώστες, κι έχοντας αφηγηθεί στη μακρόχρονη πορεία της την σύγχρονη ιστορία των Ανωγείων και όχι μόνο, ήρθε η ώρα η ΦΩΝΗ μας να «περιαυτολογήσει».

Το βράδυ της 3ης Αυγούστου 2015, «Η Φωνή των Ανωγείων» θ’ αφηγηθεί τη δική της ιστορία, σε μια εκδήλωση που διοργανώνει στον τόπο του, στ’ Ανώγεια, ο εκδότης και συντάκτης της, ο Σύλλογος των Ανωγειανών της Αθήνας «Το Ιδαίον Άντρον», με την υποστήριξη του Δήμου Ανωγείων.

Μέσα από τα λόγια του Γιώργου Βιτώρου, δημοσιογράφου και συντάκτη της Εφημερίδας την περίοδο 1975-1976, του Γιάννη Μανουρά, δικηγόρου και τέως προέδρου του Συλλόγου μας, ο οποίος, μαζί με τον Μανώλη Σκανδάλη, αποτελούν τα τελευταία χρόνια τον πυρήνα της συντακτικής μας ομάδας, φίλων και αναγνωστών του εντύπου, που με χαρά δέχτηκαν να μιλήσουν γι’ αυτή, η Φωνή μας, φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει την ιστορική πορεία της…

Σας περιμένουμε όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να γιορτάσετε μαζί μας τη συμπλήρωση 4 δεκαετιών ζωής της «Φωνής Των Ανωγείων», σε μια βραδιά που δε θα μπορούσε παρά να κλείσει μ’ ένα αυθεντικό ανωγειανό μουσικό πρόγραμμα από τους Μενέλαο και Γιώργη Νταγιαντά και Γιώργη Βρέντζο (Κάτη).”

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου των Ανωγειανών της Αθήνας «Το Ιδαίον Άντρον».

 

-->