Οικονομία
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και στα Ανώγεια το μάζεμα του ελαιοκάρπου, σε μια καλή χρονιά όπως όλα δείχνουν για το χωριό. Οι καιρικές συνθήκες το τελευταίο δεκαήμερο ευνόησαν τους παραγωγούς που δουλεύουν εντατικά στις περιουσίες τους.
Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε την λειτουργία του και το ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανωγείων. Το ωράριο λειτουργίας του είναι καθημερινά από τις 2 μ.μ έως τις 6 μ.μ ώρες στις οποίες μπορείτε να πηγαίνετε την παραγωγή σας στηρίζοντας παράλληλα το ελαιουργείο του τόπου μας.
Τα Ανώγεια δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τον δάκο, όπως σε άλλες περιοχές της Κρήτης, καθώς γίνεται καλή δουλειά με το ράντισμα των ελιών. Άλλωστε κάθε χρόνο, ανάλογα με την εικόνα της παραγωγής γίνονται πάντα ένα με δυο επιπλέον ραντίσματα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανωγείων, και με αυτό τον τρόπο προστατεύεται στο μέτρο του δυνατού ή παραγωγή. Παράλληλα η οξύτητα είναι σε καλά επίπεδα στο χωριό όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία (4 με 5 γραμμές)
Τη δική του σφραγίδα στα τουριστικά δρώμενα της Κρήτης φιλοδοξεί να αφήσει ανεξίτηλα το ορεινό συγκρότημα του Ψηλορείτη, του όρους Ίδη κατά την αρχαία του ονομασία, που υπήρξε τόπος γέννησης θεών και ηρωικής δράσης θνητών ανθρώπων.
Με όχημα την ανάδειξη του από το 2015 σε αναγνωρισμένο παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες της αναπτυξιακής εταιρίας «ΑΚΟΜ Ψηλορείτης» που εδρεύει στα Ανώγεια, «ο «Ψηλορείτης» αναμένεται να γίνει το κέντρο για την άνθιση της τουριστικής δραστηριότητας και στις τέσσερις πλευρές του, όπου κείτονται και βλαστάνουν οι τοπικές κοινωνίες».
Τουλάχιστον αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα όλων των εμπλεκομένων για την ανάδειξη μεγαλύτερου του ορεινού όγκου της Κρήτης, που από την αρχαιότητα άκμασε και μέχρι τις ημέρες μας, η ιστορία των περιοχών που τον αγκαλιάζουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Κρήτης.
Βασικός αρρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του Γεωπάρκου Ψηλορείτης είναι η ΑΚΟΜ Ψηλορείτης, που όπως τόνισε ο διευθυντής Δημήτρης Καλομοίρης, σε πρόσφατη αποστολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κρήτη, μεγάλος στόχος παραμένει να κερδηθεί το στοίχημα του εναλλακτικού τουρισμού για το νησί. Και το Γεωπάρκο Ψηλορείτης, με έκταση 1.300 χλμ, μπορεί να επεκτείνει την τουριστική περίοδο στο νησί απευθυνόμενο σε επισκέπτες που θέλουν να ξεφύγουν από το δίπολο ήλιος και θάλασσα ή ακόμα περισσότερο σε αυτούς που θα θέλουν να το συνδυάσουν. ‘Αλλωστε η απόσταση από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τους πρόποδες του μυθικού βουνού δεν ξεπερνάει την μια ώρα.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Κ. Χαλκιαδάκης
Άρθρο του Νίκου Κ.Σκουλά
Δικηγόρου και Περιφερειακού συμβούλου Π.Ε Ηρακλείου
Διαπιστώνεται από σωρεία δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων η μαζική καταστροφή της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου σε παγκρήτιο επίπεδο με πιθανότατα αίτια τον δάκο και τον μήκυτα γλοιοσπόριο.
Ως περιφερειακός σύμβουλος υπέβαλα στην Περιφέρεια Κρήτης με το με αρ. Πρωτ. 287221/12-11-2019 υπόμνημά μου με εισηγήσεις για το ζήτημα που πλήττει με πρωτοφανή τρόπο την παραγωγή και την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου.
Ήδη και από άλλες παρατάξεις υπάρχουν ερωτήσεις που θα συζητηθούν συνολικά στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019.
Οι αρμόδιοι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς διενεργούν συσκέψεις και αναμένεται η κάθοδος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη.
Το θέμα που αντιμετωπίζει φέτος η Κρήτη και που πέρυσι κατέστρεψε όλη την σοδειά της Πελοπονήσσου συνέχεται με το παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Είναι γνωστό ότι ο δάκος δεν επιβιώνει στο ψύχος και ότι ο μύκητας γλοιοσπόριο ευνοείται από τον συνδυασμό υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας. Εμείς στην Κρήτη διανύουμε μήνα Νοέμβριο με κλίμα τουλάχιστον Σεπτεμβρίου. Στο οξύ ζήτημα ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή χαλαζόπτωση της κακοκαιρίας “Βικτώρια” που έριξε τον ελαιόκαρπο σε αρκετές περιοχές.
Ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων σας ενημερώνει ότι η απογραφή ζωικού κεφαλαίου έχει ξεκινήσει. Η ημερομηνία λήξης για την Βιολογική Κτηνοτροφία είναι η 15η Νοεμβρίου 2019 ενώ για την συμβατική κτηνοτροφία είναι η 15η Δεκεμβρίου 2019. Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Συνεταιρισμού.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» παρέχει τη δυνατότητα σε νέους κτηνοτρόφους, 18-45 ετών να παρακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στην Αιγοπροβατοτροφία & Γαλακτοκομία –Τυροκομία.
Το πρόγραμμα αφορά στην εντατική εκπαίδευση 20 νέων ανθρώπων από τo Νομό Ρεθύμνου, που θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Στόχος είναι η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους σε τομείς κλειδιά της αιγοπροβατοτροφίας για την ανάκαμψη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας σχεδιάζεται και υλοποιείται από έμπειρους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον κ. Γ. Παπαδομιχελάκη από το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και με την ευγενική τεχνική υποστήριξη του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ – Περιφέρειας Κρήτης).
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αιγοπροβατοτροφίας & Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας θα αρχίσει το Δεκέμβριο του 2019 και θα διαρκέσει συνολικά 80 ώρες, εκ των οποίων οι 40 ώρες θα είναι θεωρία (εκτροφή και διατροφή αιγοπροβάτων, τεχνολογία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οικονομικά και νομοθετικά θέματα) και οι 40 ώρες θα είναι πρακτική άσκηση (σε μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος, σε ειδικές εφαρμογές ελέγχου του κόστους διατροφής και των δαπανών παραγωγής και σε παρασκευαστήριο ζωοτροφών). Σημειώνεται ότι, λόγω φόρτου εργασίας των κτηνοτρόφων την περίοδο των Εορτών (20/12/2019 – 07/01/2020) θα υπάρξει διακοπή στα σεμινάρια, τα οποία θα ξεκινήσουν πάλι μετά τις 07 Ιανουαρίου 2020. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ – Περιφέρειας Κρήτης), στα Μισσύρια Ρεθύμνου.
Στο τέλος του προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εδώ την αίτηση συμμετοχής για το πρόγραμμα «Αιγοπροβατοτροφία & Γαλακτοκομία-Τυροκομία».
Καταληκτική ημερομηνία αίτησης συμμετοχής: 15 Νοεμβρίου 2019.
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», είναι μια πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων στον αγροδιατροφικό τομέα, της οποίας ηγείται το Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα.
Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Για περισσότερες πληροφορίες http://generationag.org
Δύο θέσεις εργασίας στα Ανώγεια προσφέρει το Delina Mountain Resort, η πρώτη για μάγειρα και η δεύτερη για γυναίκα γενικών καθηκόντων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
-Μια θέση για Μάγειρα ή ατόμου με γνώσεις μαγειρικής με διάθεση να μάθει παραδοσιακή κουζίνα. Η θέση είναι πλήρους απασχόλησης και προϋποθέσεις είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει μεταφορικό μέσο και να έχει ευχέρεια χρόνου. Προσφέρεται διαμονή και διατροφή.
-Μια θέση για γυναίκα υπάλληλο, με αρμοδιότητες γενικών καθηκόντων κουζίνας. Η θέση είναι ημιαπασχόλησης και προϋποθέσεις είναι η όρεξη για δουλειά και η ύπαρξη μεταφορικού μέσου. Προσφέρεται διαμονή και διατροφή.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα:28340-31701 και 6955-696921. Αποστολή βιογραφικών στο [email protected]