Archive for Ιουλίου 2016

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών η Νίκη Μανουρά (Κούντενα).

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί  την Κυριακή 31 Ιουλίου στις 11 π.μ. στον Ιερό Ναό του  Αγίου Δημήτριου.

Η ΑνωΓη εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Στις 30-07-2016  συμπληρώνεται ένας χρόνος που έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Κοντογιάννης του ψεβειογιώργη. Ενός άξιου Ανωγειανού με σημαντική προσφορά στον τόπο και ηθικές αξίες που μετέδωσε στην οικογένεια του. Στα τέσσερα παιδιά, τα δέκα εγγόνια και τα επτά δισέγγονα που άφησε πίσω του. Την Κυριακή 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του. Η οικογένεια του με το παρακάτω κείμενο που έστειλε στην Ανωγή αποχαιρετάει τον δικό της άνθρωπο:

 

Αγαπημένε σύζυγε, πατέρα και παππού, πέρασε κιόλας ένας χρόνος χωρίς την παρουσία σου.

Να ξέρεις ότι μας λείπεις για πολλούς λόγους, ενώ το κενό από την απουσία σου είναι καθημερινό.

Μας λείπεις γιατί υπήρξες άνθρωπος χαμηλών τόνων, διακριτικός, εργατικός, σωστός οικογενειάρχης, ένας γνήσιος Ανωγειανός, που προκαλούσες το σεβασμό όλων όσων σε ήξεραν.

Μας λείπει η μεγαλοψυχία σου, το φιλότιμο σου, η εντιμότητα , η ντομπροσύνη και η γενναιοδωρία σου.

Μας λείπει η αταλάντευτη στάση ζωής που κράτησες όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, μια στάση που ήταν σχολείο για όλους εμάς που σε ζήσαμε από κοντά.

Μας λείπει το πηγαίο καλαμπούρι και η αστείρευτη ετοιμολογία που σε χαρακτήριζε.

Μας λείπει η φυσική σου παρουσία.

Όμως να ξέρεις, αυτό που δεν θα μας λείψει και θα μας συντροφεύει για πάντα είναι η παρακαταθήκη που συνθέτουν  όλα τα παραπάνω και θα αποτελεί για όλους εμάς σταθερή πυξίδα ζωής, αλλά και τα λόγια των φίλων  και συγχωριανών σου που μιλούν για ένα μεγάλο μερακλή, που το χορό του τον ζήλευαν οι καλύτεροι Ανωγειανοί χορευτάδες, ενώ όταν άρχιζε το τραγούδι, όλοι σώπαιναν για να ακούσουν το ¨Μενέλαο του ψεβειογιώργη να κελαηδεί το σκοπό το γλυκοζαχαρένιο!.

Πέμπω σου χαιρετίσματα μ’ όσα πουλιά πετούνε
μα εσύ δε μου’πεψες ποτέ για θελα μου το πούνε.

Όταν σε  δω στον ύπνο μου γελώ από τη χαρά μου
και σου μιλώ μα δε γροικώ μόνο την αμιλιά μου

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια σου

 

 

Στη μνήμη Μενελάου Κοντογιάννη του ψεβειογιώργη, η οικογένεια Μενέλαου Κοντογιάννη, κατέθεσε το ποσό των 100 Ευρώ στο ΚΗΦΗ Ανωγείων, το ποσό των 50 Ευρώ στην εφημερίδα Φωνή των  Ανωγείων και το ποσό των 50 Ευρώ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΝΩΓΗ.

Στις 18 Ιουνίου 2016 “έφυγε” από τη ζωή ο Ανδρέας Αεράκης του Κωνσταντίνου (Αεροκωστή). Στην μνήμη του ο αγαπημένος του κουνιάδος Εμμανουήλ Πασπαράκης (Δάσκαλος) προσέφερε στην Ανωγή το ποσό των 50 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τον ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε να είναι αιωνία η μνήμη του εκλιπόντος.Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που τον σκεπάζει.

Το Ιταλικό, λυρικό σχήμα σε μια αισθαντική και μελωδική παράσταση αυτό το Σάββατο 30 Ιουλίου στο θέατρο του Αγίου Υακίνθου.

Ένα εκπληκτικό κουαρτέτο με πολυδιάστατους μουσικούς κι έναν τραγουδιστή που συγκλονίζει. Ο Ζαν Ανδρέα είναι ο κρουστός που οδηγεί με επιτυχία την νεανική ομάδα στην αναγνώριση σε επίπεδο διεθνές. Με την ίδια επιτυχία ο “ερωτικός μετανάστης” από την Ιταλία ηγείται της αντιδημαρχίας τουρισμού στον Δήμο του Ηρακλείου.

Massimo Devitor (Φωνή), Francesco Zanin (Κιθάρα), Giulio Scaramella (Πιάνο), Gian Andrea P. Garancini (κρουστά & καχόν)

 

“Όλες οι αλήθειες μπορούν να ειπωθούν με σιωπή, με ψίθυρο και με κραυγή.”

Εκπρόσωποί τους: ο Λουδοβίκος στον ψίθυρο, ο Ψαραντώνης στην κραυγή και εσείς με την εκφραστική σας σιωπή, μέτοχοι της μυσταγωγίας στο μαγικό θέατρο του Αγίου Υακίνθου.

Μαζί με τον Ψαραντώνη: Ψαρογιώργης (λαούτο), Λάμπης Ξυλούρης (λαούτο)

Μαζί με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων: Αλίκη Ζωγράφου (τραγούδι), Αντώνης Μυτακίδης, (κιθάρα), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα – κρουστά), Μανόλης Μπαρδάνης (φυσαρμόνικα).

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου στο θέατρο του Αγίου Υάκινθου.

Με δελτίο Τύπου ο Δήμος Ανωγείων ενημερώνει για την θετική εξέλιξη της υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή του έργου για την αποκατάσταση του περίπτερου της Νίδας και την δημιουργία  κέντρου υποδοχής επισκεπτών που θα δημιουργήσει σε δυο χρόνια που αναμένεται να ολοκληρωθεί νέα δεδομένα τόσο στην αξιοποίηση του Ιδαίου Άντρου όσο και του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη. Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε ένα από τα βασικά αιτήματα του Δημάρχου Ανωγείων κ.Καλλέργη στην πρώτη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Τουρισμού κ.Έλενα Κουντουρά στην Κρήτη τον Αύγουστο του 2015. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις έκτοτε στην Αθήνα και πλέον ένα πάγιο αίτημα του Δήμου μας ικανοποιείται και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Δήμου Ανωγείων αναφέρει τα εξής:

 

 

“Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου «Αποκατάσταση & εξοπλισμός Τουριστικού Περιπτέρου Ιδαίου Άντρου & η Διαμόρφωση του ως κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών», το οποίο βρίσκεται στο οροπέδιο της Νίδας του Δήμου Ανωγείων. Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου ανέρχεται σε 1.120.000€.

 

Η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, ολοκληρώνει μια επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια και παράλληλα σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που δημιουργεί νέα δεδομένα για την περαιτέρω αξιοποίηση, τόσο του Ιδαίου Άνδρου, όσο και του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη.

 

Η μελέτη

 

Η μελέτη αισθητικής και λειτουργικής αποκατάστασης του κτιρίου προβλέπει την κατασκευή αίθουσας ενημέρωσης κοινού και προβολών, εκθετήρια και χώρους ανάπαυσης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν μια σφαιρική ενημέρωση για όλα τα ιστορικά, αρχαιολογικά και φυσικά αξιοθέατα της περιοχής του οροπεδίου της Νίδας, από το οποίο διέρχεται το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4, σε ένα σύγχρονο χώρο με υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

 

 

Τα έργα

Για την διαμόρφωση  του Κέντρου Υποδοχής Επισκεπτών, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες:

 • Κατεδάφιση τμήματος κτιρίου
 • Εσωτερικές επισκευές & διασκευές
 • Αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων
 • Συντήρηση ,επισκευή και δημιουργία μόνωσης
 • Αλλαγή Δαπέδων
 • Διασκευή ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης
 • Κατασκευή τζακιού σε εσωτερικό χώρο
 • Περιτοίχιση από λιθοδομή
 • Διαμορφώσεις του εδάφους με πέτρα μέχρι συν/πλην 0.50μ
 • Εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί
 • Προμήθεια όλου το απαραίτητου εξοπλισμού

Ο στόχος

Βασικός αναπτυξιακός στόχος είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος και τη συνέργεια με υφιστάμενες παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργηθεί υψηλή προστιθέμενη αξία και να αναδειχθεί η περιοχή του ορεινού όγκου των Ανωγείων σε τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του έτους.

 

Το χρονοδιάγραμμα


Το έργο εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο και ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προστασίας, οργάνωσης και διαχείρισης χώρων που μπορεί να φιλοξενεί δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου και το οποίο αναπτύσσεται σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό της ύπαρξης ενός εντυπωσιακού φυσικού περιβάλλοντος και από την ύπαρξη σημαντικών αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων, όπως είναι το σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου.
Η εγκατάσταση του ανάδοχου στο έργο θα γίνει στα μέσα του Αυγούστου και σύμφωνα με την συμβατικές του υποχρεώσεις το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 24 μήνες από την εγκατάσταση του..” ολοκληρώνει.

-->