Archive for Οκτωβρίου 2012

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων πρόκειται να πραγματοποιήσει ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενηλίκων  για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία του ορεινού όγκου Ψηλορείτη την Δευτέρα 5 Νοέμβριου  2012 στο Κ.Π.Ε Ανωγείων(Μαθητική Εστία).

Θέμα της Ημερίδας:

          «Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και Εναλλακτικές Μορφές Θέρμανσης»

 

 

5.30-6.00μ.μ.

 

Προσέλευση

 

 

6.00-6.30μ.μ.

 

6.30-7.00μ.μ.

 

 

Έναρξη – Χαιρετισμοί

«Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη: προστασία και ορθολογική διαχείριση», Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων

 

«Ανάγκη Προστασίας του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη»

 Εκπρόσωπος Διεύθυνσης Δασών N.Ρεθύμνης

 

 

7.00-7.30μ.μ.

 

«Εξοικονόμηση ενέργειας: πολιτικό και τεχνολογικό θέμα»

Χρηστάκης Δημήτρης, Δ/ντης Ενεργειακού Τομέα Τμ.Μηχανολογίας  ΤΕΙ Κρήτης

 

 

7.30-8.00μ.μ.

 

«Κτίρια και Εγκαταστάσεις με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας: απαιτήσεις της πολιτείας και απαιτητικοί πολίτες»

Χαράλαμπος Γ. Κουτρούλης, MSc
Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Μέλος Διοίκησης ΠΣΔΜΗ/ΤΑΚ

 

 

8.00-8.30μ.μ.    

 

«Χρήση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης.

Θετικά και αρνητικά»

Κουλούρης Άλκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

 

   
 

8.30-9.00μ.μ.

 

«Παραγωγή βιοντήζελ από τηγανόλαδα»

Σαμπαθιανάκης Γιάννης, Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης

 

 

   
9.00-9.30μ.μ. Ερωτήσεις -Συζήτηση

 

 

 

 

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η Μαργαρή Σπαχή ή  Ντιμπανομανώλενα, η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό του Αϊ Γιώργη, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί. Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στους οικείους της.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης με δηλώσεις του στην ”Α” για το θέμα των ψύλλων που το τελευταίο καιρό έχουν κάνει… έντονη την παρουσία τους λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και της υγρασίας του τελευταίου διμήνου. Το φαινόμενο είναι αντιμετωπίσιμο αρκεί οι κτηνοτρόφοι να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής ιδίως στις μονάδες που βρίσκονται κοντά στο χωριό . Ο  Δήμος Ανωγείων βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία εδώ και χρόνια με τις υγειονομικές υπηρεσίες του τόπου αλλά και του Κέντρου Υγείας Ανωγείων. Τ’  Ανώγεια είναι ένα κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικό χωριό και το φαινόμενο των ψύλλων υφίσταται εδώ και χρόνια. Με την κατάλληλη ενημέρωση πάντως και την συμμόρφωση όλων σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Παράλληλα ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει ότι το θέμα κακώς πήρε την διάσταση που πήρε όσον αφορά τα σχολεία καθώς η πηγή των ψύλλων είναι οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι μάντρες και όχι τα σχολικά κτίρια.

Αναφέρει αρχικά ο Δήμαρχος Ανωγείων:” Το θέμα αυτό δεν είναι τωρινό. Το χωριό μας είναι κτηνοτροφικό με μάντρες και μονάδες σταυλισμένης κτηνοτροφίας. Οι πηγές αυτές όπως αντιλαμβάνεστε είναι εστίες παραγωγής ψύλλων. Όταν λοιπόν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής ο ψύλλος μεταφέρεται ακόμα και με τα ρούχα . Η  μεταπήδηση τους λοιπόν σε άλλα άτομα γίνεται όπως και με τις ψείρες. Σε καμιά όμως περίπτωση οι ψύλλοι δεν έχουν ως πηγή τους τα σχολεία. Το σχολείο μπορεί να είναι φορέας μετάδοσης ψύλλων αλλά όχι η πηγή τους” τονίζει αρχικά ο κ .Κεφαλογιάννης ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στην προσπάθεια του δήμου τα τελευταία πέντε χρόνια για να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους τονίζοντας:

”Το φαινόμενο αυτό είναι γεγονός ότι εντάθηκε φέτος λόγω της υγρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου .Η  στόχευση του Δήμου ήταν πάντα η πρόληψη του θέματος και όχι η δράση μετά την μετάδοση του. Το είχα αναφέρει και στο Δημοτικό συμβούλιο και με ανακοίνωση πρόσφατα στις 8 Οκτωβρίου. Αυτό είχε ως στόχο να μην θεωρηθεί ότι οι οικολόγοι πέταξαν φίδια και ψύλλους στο βουνό! Ήταν μια φημολογία που βγήκε τον περασμένο Αύγουστο αλλά αμέσως διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Με την ανακοίνωση λοιπόν ήθελα να τονίσω στους κατοίκους ότι το θέμα των ψύλλων δεν είναι θέμα άλλων, αλλά θέμα δικό μας και σωστής λειτουργίας και διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων. Η  πρώτη ενημέρωση που είχαμε κάνει ήταν το 2008 όπου σε ημερίδες είχαμε καλέσει όλους τους κτηνοτρόφους για να γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μια μελέτης. Σε αυτή τη μελέτη που είχε γίνει σε ένα διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδα- Κύπρος που συμμετείχε ο Δήμος μας, για τους ανθρωποζωόνοσους. Τα δείγματα της μελέτης τότε έδειξαν ότι όντως υπάρχει θέμα ψύλλων και μάλιστα προσδιόριζε την πηγή του κακού . Ο  Δήμος τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει στείλει και προσωπικές επιστολές σε κτηνοτρόφους με μονάδες κοντά στο χωριό ώστε αυτοί να λάβουν τα μέτρα που πρέπει ”.

Στην συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης μας μίλησε για την συνεργασία με το Κέντρο Υγείας αναφέροντας: ” Κάθε χρόνο μιλάμε με το Κ.Υ και η εικόνα που είχα είναι ότι υπήρχε μια ομαλή παρουσία των ψύλλων στο χωριό. Το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει μια ιδιαίτερη έξαρση κάτι που έμαθα πρόσφατα. Στα σχολεία υπάρχει θέμα, αλλά θέμα ατόμων και όχι πηγής μετάδοσης. Αν ήταν πηγές θα είχαν επιληφθεί του θέματος και οι Διευθυντές και εμείς ως Δήμος. Να πω πάντως ότι δεν φταίνε όλοι για όλα. Πάντα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Το θέμα της υγιεινής δεν είναι ένα ”χαράτσι” προς τους κτηνοτρόφους αλλά μια βασική υποχρέωση. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμό. Αν η εστία ήταν κάποιος δημόσιος χώρος σαφώς και θα ήταν ευθύνη του Δήμου. Ο  κάθε ένας κτηνοτρόφος θα πρέπει να μεριμνήσει για την υγιεινή στην μονάδα του ώστε το θέμα αυτό να εξελιχθεί ομαλά στο μέλλον. Τα θέματα υγείας για μας είναι πάντα πρώτης προτεραιότητας. Υπάρχει επαφή με τους αρμόδιους φορείς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του. Είναι σημαντικό θέμα αφύπνισης του καθενός. Απευθύνω ένα επαναλαμβανόμενο κάλεσμα εδώ και καιρό στους κτηνοτρόφους να κάνουν αυτό που πρέπει στις μονάδες τους”.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη συζήτηση ο Δήμαρχος Ανωγείων τονίζει :” Μου έκανε εντύπωση η δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Κάποια στιγμή όμως θα την έπαιρνε! Κακώς πάντως πήρε την διάσταση που πήρε με την έννοια των σχολείων, διότι κάποιος που δεν γνωρίζει θα θεωρήσει ότι το σχολείο γέννησε τους ψύλλους και κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει”.

Κλείνοντας και εμείς να τονίσουμε ότι όντως υφίσταται το θέμα στο χωριό όχι όμως στις δραματικές διαστάσεις που παρουσιάζεται. Όλοι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν πάντως να διατηρήσουν καθαρές τις μονάδες τους πρώτα από όλα για τους ίδιους τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους και κατ ‘επέκτασιν όλο το χωριό.

Σας υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ανωγείων για το θέμα την 8η Οκτωβρίου και που παραμένει πάντα επίκαιρη σε ένα χωριό κτηνοτροφικό σαν το δικό μας.  Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν σε συνδυασμό με τους κακούς όρους υγιεινής που τηρούνται στα υπόστεγα στα υλισμού αιγοπροβάτων, γύρω από το χωριό και στους χώρους οικόσιτων μέσα στο χωριό, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλου πληθυσμού ψύλλων.

Η αυστηρή τήρηση των όρων υγιεινής, συμβάλει αποτελεσματικά στον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης ψύλλων και μηδενίζει τον πολλαπλασιασμό τους, προστατεύοντας και διασφαλίζοντας έτσι τη Δημόσια Υγεία.

Κρίνεται αναγκαία η συμβολή όλων μας στην αυστηρή τήρηση των όρων υγιεινής, έτσι ώστε να πάρει τέλος αυτό το φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετούς κατοίκους στο Δήμο μας.»

Γιώργος Μπαγκέρης

 

 

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και στα Ανώγεια  το ιστορικό ΟΧΙ, ένα χωριό που έζησε στο πετσί του το Φασισμό και το Ναζισμό με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα του 1944.

Ο δυνατός άνεμος που έπνεε δεν εμπόδισε πλήθος κόσμου να συρρεύσει στην πλατεία Αρμί. Αρχικά τελέστηκε δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και στην συνέχεια ο κ.  Κωνσταντίνος Κάτσιος δάσκαλος του δημοτικού σχολείου ανέπτυξε με λόγο του το ιστορικό της επετείου.

Στεφάνια κατατέθηκαν στο άγαλμα του Ανωγειανού Αγωνιστή  εκ μέρους  του Δήμου Ανωγείων,τα Ωου αστυνομικού Τμήματος Ανωγείων ,της Εθνικής Αντίστασης, του Λυκείου – Γυμνασίου και του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων.

Ακολούθησε παρέλαση με την συμμετοχή όλων των μαθητών του χωριού μας οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους.

(ΦΩΤΟ: Αγγέλα Σκουλά)

Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση ο Αετός έμεινε στο ισόπαλο 2-2 το Σάββατο με αντίπαλο τον Τάλως Μελιδονίου  στο γήπεδο του Περάματος, για την έκτη αγωνιστική του πρωταθλήματος,  χάνοντας μάλιστα μεγάλες ευκαιρίες για να πάρει το τρίποντο της νίκης. Η ομάδα πάντως πήρε ένα σημαντικό βαθμό ψυχολογίας παίζοντας κατά διαστήματα όμορφο ποδόσφαιρο.

Μόλις στο 9′ οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τυχερό γκολ του Σαρρή που έκανε σέντρα σουτ από τα αριστερά αιφνιδιάζοντας τον τερματοφύλακα Μπροκάκη. Ο Αετός απάντησε άμεσα και στο 13′ μετά από προσωπική ενέργεια και ασίστ του Δημήτρη Ξυλούρη ο Γιώργος Ξυλούρης με σουτ έγραψε το 1-1.Στο 34′ ο Δραμουντάνης πέτυχε γκολ που ακυρώθηκε ως οφ-σάιντ σε μια οριακή φάση. Ο ίδιος παίχτης αστόχησε σε τετ α τετ στο 40′ όπως και ο Γιάννης Φασουλάς που έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο  στο 36′.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς μόλις στο 46′ ο Φασουλάς εκμεταλλεύτηκε την άψογη ασίστ του Μανόλη Σπαχή και με εντυπωσιακό ψηλοκρεμαστό πλασέ έγραψε το 1-2. Η ομάδα μας έχασε μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει το ματς στο 52′ όπου ο Σπαχής αστόχησε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ.Η μπάλα τιμώρησε τον Αετό στο 60′ με τον Κουβάκη να ευστοχεί σε πέναλτι γράφοντας το τελικό 2-2 παρότι η ομάδα είχε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία στο 73′ με την κοντινή κεφαλιά του Φασουλά να περνάει άουτ.

Η ισοπαλία αυτή είναι και ο πρώτος βαθμός εκτός έδρας με τον Αετό να φτάνει πλέον στους 4 και να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.Την ερχόμενη εβδομάδα ο Αετός δεν θα έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις καθώς έχει ρεπό την 7η αγωνιστική.

Το αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής:

Άρης Ρεθύμνου – Αστέρας Ρεθύμνου 1-0
Λιβάδια – Μαργαρίτες 1-1
Σπήλι – Ψηλορείτης  3-2
Τάλως Μελιδονίου – Αετός Ανωγείων  2-2
ΟΦ Αρμένων – Ποσειδώνας Γερανίου 1-4
Ασή Γωνιά – Αστέρας Περάματος  0-5
Ρεθυμνιακός – Δόξα Πλατανέ 0-2
Ρεπό: Επισκοπή Β’

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (6 ΑΓΩΝΕΣ)

 

Θέση

 

Ομάδες

Αγώνες

Ν

Ι

Η

Γκολ

Δ/Φ

Βαθ.

1

ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

6

5

0

1

17 – 5

12

15

2

ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ

5

4

0

1

8 – 5

3

12

3

ΔΟΞΑ ΠΛΑΤΑΝΕ

6

4

0

2

15 – 4

11

12

4

ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΟΣ

6

4

1

1

11 – 4

7

11

5

ΑΡΗΣ

6

3

2

1

11 – 8

3

11

6

ΣΠΗΛΙ

5

3

0

2

8 – 6

2

9

7

ΤΑΛΩΣ ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ

5

2

1

2

7 – 7

0

7

8

ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

6

2

1

3

6 – 6

0

7

9

ΟΦ ΑΡΜΕΝΩΝ

5

2

0

3

6 – 8

-2

6

10

ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ

6

1

3

2

5 – 9

-4

6

11

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΓΕΡΑΝΙΟΥ

5

1

2

2

6 – 8

-2

5

12

ΑΕΤΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

6

1

1

4

7 – 15

-8

4

13

ΛΙΒΑΔΙΑ

6

1

3

2

7 – 12

-5

3

14

ΕΠΙΣΚΟΠΗ 2010

5

1

0

4

7 – 17

-10

3

15

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

6

0

2

4

4 – 11

-7

2

16

*

0

0

0

0

0 – 0

0

0

 

Του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη

Για τη μάχη της Κρήτης ο Winston Churchill γράφει στα απομνημονεύματά του: “Στην Κρήτη ο Goering κέρδισε μια Πύρρειο νίκη, διότι με τις δυνάμεις που σπατάλησε εκεί θα μπορούσε εύκολα να κατακτήσει την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και ίσως ακόμη και την Περσία… Διέπραξε την ανοησία να αφήσει να του ξεφύγουν αυτές οι μεγάλες ευκαιρίες, με το να θυσιάσει τις αναντικατάστατες αυτές δυνάμεις σε έναν θανάσιμο αγώνα που διεξαγόταν συχνά σώμα με σώμα…”Η καθυστέρηση των Γερμανών στην Κρήτη επέτρεψε στον Άγγλο στρατάρχη Weyvell να οργανώσει την άμυνα της Αιγύπτου. Ο ίδιος ανέφερε στην κυβέρνησή του: “Οι απώλεις των Γερμανών στην Κρήτη έσωσαν τη γενική κατάσταση στη Μεσόγειο, διότι καταστράφηκε μέγα μέρος από τα αεραγήματα του εχθρού και τεράστιος αριθμός αεροπλάνων.” Ο ίδιος λέγει: “Προθύμως αναγνωρίζομεν ότι οι Έλληνες σύμμαχοί μας είναι οι πρώτοι που τας υπερόχους νίκας των εις την Βόρειον Ήπειρον άνοιξαν τον δρόμον και κατάφερον πλήγματα κατά της φασιστικής Ιταλίας. Αι επιτυχίαι δεν είχαν μόνον τοπικήν σημασίαν, αλλά επηρέασαν την όλην εξέλιξιν του πολέμου. Η άμυνα της Κρήτης έσωσε την Κύπρον, την Συρίαν, το Ιράκ και ίσως το Τομπρούκ.”Ο ίδιος ο Hitler παραδέχθηκε: ” Η Κρήτη απέδειξε ότι οι μεγάλες μέρες των αλεξιπτωτιστών τελείωσαν.”Οι συμμαχικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος στη μάχη της Κρήτης ήταν 30-32000 στρατιώτες και 1500 αξιωματικοί, Άγγλοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί. Επίσης 11500 Έλληνες νεοσύλλεκτοι. Και σύσσωμος ο ηρωικός Κρητικός λαός. 4000 αλεξιπτωτιστές και πάνω από 170 αεροπλάνα ήταν οι Γερμανικές απώλειες.Η ΕΣΣΔ, διά του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας, αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή της Ελλάδος στην καθυστέρηση και τελική αποτυχία της Γερμανικής επιθέσεως εναντίον της ΕΣΣΔ (επιχείρηση “Barbarossa”):”Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον διά να αμυνθώμεν. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε.”Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Antony Eden:”Αν το αποτυχόν χάρις εις την νικηφόρον αντίστασιν της Ελλάδος μεσογειακόν σχέδιον του Hitler επετύγχανεν, η επίθεσις της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας θα είχεν όλως διάφορα αποτελέσματα. Οι ήρωες που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιεράν γην της Βορείου Ηπείρου, οι μαχηταί της Πίνδου και οι άλλοι, θα είναι οδηγοί μαζί με τους Μαραθωνομάχους, θα φωτίζουν ανά τους αιώνας την οικουμένην.”Ο Στρατάρχης Γιαν Σματς, Πρωθυπουργός της Ν. Αφρικής, χαρακτήρισε την 28η Οκτωβρίου 1940 ως “ημέρα που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας”. Και προσέθεσε: “Πραγματικώς εγεννήθη μία νέα Ελλάς, όπως την ωνειρεύθησαν οι ποιηταί.”Πράγματι, σύμμαχοι και εχθροί αναγνώρισαν την αποφασιστική συμβολή της Ελλάδος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Άμα τη εκδηλώσει της Ιταλικής επιθέσεως ο Winston Churchill απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στην Ελληνική κυβέρνηση:”Η Ιταλία εύρε τας απειλάς του εκφοβισμού ανωφελείς έναντι του ηρέμου θάρρους σας. Κατέφυγεν επομένως εις απρόκλητον επίθεσιν εναντίον της πατρίδος σας, αναζητούσα εις αστηρίκτους κατηγορίας δικαιολογίαν της αισχράς της επιθέσεως. Ο τρόπος με τον οποίον ο Ελληνικός λαός, υπό την αξίαν εμπιστοσύνης ηγεσίαν σας, αντιμετώπισε τους κινδύνους και τις προκλήσεις των τελευταίων μηνών, κατέκτησε τον θαυμασμόν του Βρετανικού λαού διά την Ελλάδα. Αι αρεταί αυταί θα ενισχύσουν τον Ελληνικόν λαόν και κατά την παρούσαν στιγμήν της δοκιμασίας. Θα σας παράσχωμεν την δυνατήν βοήθειαν μαχόμενοι εναντίον κοινού εχθρού και θα μοιρασθώμεν την κοινήν νίκην.”Και όταν πια ο Ελληνικός Στρατός έγραφε το Έπος της Πίνδου, είπε το περίφημο (εφημ. “Manchester Guardian”, 19 Απρ. 1941):”Του λοιπού δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες.”

 

-->