Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης με δηλώσεις του στην ”Α” για το θέμα των ψύλλων που το τελευταίο καιρό έχουν κάνει… έντονη την παρουσία τους λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και της υγρασίας του τελευταίου διμήνου. Το φαινόμενο είναι αντιμετωπίσιμο αρκεί οι κτηνοτρόφοι να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής ιδίως στις μονάδες που βρίσκονται κοντά στο χωριό . Ο  Δήμος Ανωγείων βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία εδώ και χρόνια με τις υγειονομικές υπηρεσίες του τόπου αλλά και του Κέντρου Υγείας Ανωγείων. Τ’  Ανώγεια είναι ένα κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικό χωριό και το φαινόμενο των ψύλλων υφίσταται εδώ και χρόνια. Με την κατάλληλη ενημέρωση πάντως και την συμμόρφωση όλων σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Παράλληλα ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει ότι το θέμα κακώς πήρε την διάσταση που πήρε όσον αφορά τα σχολεία καθώς η πηγή των ψύλλων είναι οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι μάντρες και όχι τα σχολικά κτίρια.

Αναφέρει αρχικά ο Δήμαρχος Ανωγείων:” Το θέμα αυτό δεν είναι τωρινό. Το χωριό μας είναι κτηνοτροφικό με μάντρες και μονάδες σταυλισμένης κτηνοτροφίας. Οι πηγές αυτές όπως αντιλαμβάνεστε είναι εστίες παραγωγής ψύλλων. Όταν λοιπόν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής ο ψύλλος μεταφέρεται ακόμα και με τα ρούχα . Η  μεταπήδηση τους λοιπόν σε άλλα άτομα γίνεται όπως και με τις ψείρες. Σε καμιά όμως περίπτωση οι ψύλλοι δεν έχουν ως πηγή τους τα σχολεία. Το σχολείο μπορεί να είναι φορέας μετάδοσης ψύλλων αλλά όχι η πηγή τους” τονίζει αρχικά ο κ .Κεφαλογιάννης ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στην προσπάθεια του δήμου τα τελευταία πέντε χρόνια για να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους τονίζοντας:

”Το φαινόμενο αυτό είναι γεγονός ότι εντάθηκε φέτος λόγω της υγρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου .Η  στόχευση του Δήμου ήταν πάντα η πρόληψη του θέματος και όχι η δράση μετά την μετάδοση του. Το είχα αναφέρει και στο Δημοτικό συμβούλιο και με ανακοίνωση πρόσφατα στις 8 Οκτωβρίου. Αυτό είχε ως στόχο να μην θεωρηθεί ότι οι οικολόγοι πέταξαν φίδια και ψύλλους στο βουνό! Ήταν μια φημολογία που βγήκε τον περασμένο Αύγουστο αλλά αμέσως διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Με την ανακοίνωση λοιπόν ήθελα να τονίσω στους κατοίκους ότι το θέμα των ψύλλων δεν είναι θέμα άλλων, αλλά θέμα δικό μας και σωστής λειτουργίας και διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων. Η  πρώτη ενημέρωση που είχαμε κάνει ήταν το 2008 όπου σε ημερίδες είχαμε καλέσει όλους τους κτηνοτρόφους για να γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μια μελέτης. Σε αυτή τη μελέτη που είχε γίνει σε ένα διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδα- Κύπρος που συμμετείχε ο Δήμος μας, για τους ανθρωποζωόνοσους. Τα δείγματα της μελέτης τότε έδειξαν ότι όντως υπάρχει θέμα ψύλλων και μάλιστα προσδιόριζε την πηγή του κακού . Ο  Δήμος τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει στείλει και προσωπικές επιστολές σε κτηνοτρόφους με μονάδες κοντά στο χωριό ώστε αυτοί να λάβουν τα μέτρα που πρέπει ”.

Στην συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης μας μίλησε για την συνεργασία με το Κέντρο Υγείας αναφέροντας: ” Κάθε χρόνο μιλάμε με το Κ.Υ και η εικόνα που είχα είναι ότι υπήρχε μια ομαλή παρουσία των ψύλλων στο χωριό. Το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει μια ιδιαίτερη έξαρση κάτι που έμαθα πρόσφατα. Στα σχολεία υπάρχει θέμα, αλλά θέμα ατόμων και όχι πηγής μετάδοσης. Αν ήταν πηγές θα είχαν επιληφθεί του θέματος και οι Διευθυντές και εμείς ως Δήμος. Να πω πάντως ότι δεν φταίνε όλοι για όλα. Πάντα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Το θέμα της υγιεινής δεν είναι ένα ”χαράτσι” προς τους κτηνοτρόφους αλλά μια βασική υποχρέωση. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμό. Αν η εστία ήταν κάποιος δημόσιος χώρος σαφώς και θα ήταν ευθύνη του Δήμου. Ο  κάθε ένας κτηνοτρόφος θα πρέπει να μεριμνήσει για την υγιεινή στην μονάδα του ώστε το θέμα αυτό να εξελιχθεί ομαλά στο μέλλον. Τα θέματα υγείας για μας είναι πάντα πρώτης προτεραιότητας. Υπάρχει επαφή με τους αρμόδιους φορείς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του. Είναι σημαντικό θέμα αφύπνισης του καθενός. Απευθύνω ένα επαναλαμβανόμενο κάλεσμα εδώ και καιρό στους κτηνοτρόφους να κάνουν αυτό που πρέπει στις μονάδες τους”.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη συζήτηση ο Δήμαρχος Ανωγείων τονίζει :” Μου έκανε εντύπωση η δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Κάποια στιγμή όμως θα την έπαιρνε! Κακώς πάντως πήρε την διάσταση που πήρε με την έννοια των σχολείων, διότι κάποιος που δεν γνωρίζει θα θεωρήσει ότι το σχολείο γέννησε τους ψύλλους και κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει”.

Κλείνοντας και εμείς να τονίσουμε ότι όντως υφίσταται το θέμα στο χωριό όχι όμως στις δραματικές διαστάσεις που παρουσιάζεται. Όλοι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν πάντως να διατηρήσουν καθαρές τις μονάδες τους πρώτα από όλα για τους ίδιους τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους και κατ ‘επέκτασιν όλο το χωριό.

Σας υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ανωγείων για το θέμα την 8η Οκτωβρίου και που παραμένει πάντα επίκαιρη σε ένα χωριό κτηνοτροφικό σαν το δικό μας.  Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν σε συνδυασμό με τους κακούς όρους υγιεινής που τηρούνται στα υπόστεγα στα υλισμού αιγοπροβάτων, γύρω από το χωριό και στους χώρους οικόσιτων μέσα στο χωριό, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλου πληθυσμού ψύλλων.

Η αυστηρή τήρηση των όρων υγιεινής, συμβάλει αποτελεσματικά στον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης ψύλλων και μηδενίζει τον πολλαπλασιασμό τους, προστατεύοντας και διασφαλίζοντας έτσι τη Δημόσια Υγεία.

Κρίνεται αναγκαία η συμβολή όλων μας στην αυστηρή τήρηση των όρων υγιεινής, έτσι ώστε να πάρει τέλος αυτό το φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετούς κατοίκους στο Δήμο μας.»

Γιώργος Μπαγκέρης

 

 

Μοιραστείτε το

-

-->