Archive for Ιουλίου 2011


Το βιβλίο «ΝΙΚΗ» ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ- Η Αντίσταση της Α΄Μοίρας Καταδρομών απέναντι στον “Αττίλα” και την Προδοσία» (εκδόσεις ΑΓΑΘΟΣ ΛΟΓΟΣ) των δημοσιογράφων της ΝΕΤ Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου, που συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ -ντοκουμέντο  «Ήρωες χωρίς παράσημα…» με σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από την δράση της Α΄ΜΚ στην Κύπρο το 1974 και νέα ντοκουμέντα για την κυπριακή τραγωδία θα παρουσιαστεί στα Ανώγεια τη 1η Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Αρμί, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται για πρώτη φορά, από το 1974, κινηματογραφικές εικόνες  που καταγράφουν τις προετοιμασίες των καταδρομέων λίγο πριν την αναχώρηση τους  από τη Σούδα, καθώς επίσης και εικόνες  κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στην Κύπρο το ματωμένο Ιούλη της τουρκικής εισβολής.

Στην εκδήλωση, όπου κρύβει πολλές εκπλήξεις, πέρα από τους συγγραφείς, για τα γεγονότα θα μιλήσουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές ( ο τότε έφεδρος ανθυπολοχαγός Χαράλαμπος Αποστολάκης και ο ηρωϊκός  πιλότος του «ΝΙΚΗ 15» Ευάγγελος Πετρουλάκη,) της αεροαποβατικής επιχείρησης,  της μοναδικής στα χρονικά των ενόπλων δυνάμεων με τη κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ».

Θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Ιωσήφ ως εκπρόσωπος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κομάντος ΄74» Παναγιώτης Αφάλης, ο γενικός διευθυντής της CYTA Μιχάλης Αχιλλέως που στηρίζει την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου και ο π. Ανδρέας. Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους συγγραφείς και τον εκδότη του ΑΓΑΘΟΥ ΛΟΓΟΥ Διονύση Μακρή. Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής της Νέας Τηλεόρασης Γιώργος Παπακωνσταντής.

Της εκδήλωσης θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του 1974. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα ΑΝΩΓΗ (www.anogi.gr).

– ΝΕΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ « 300» ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΛΕΜΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Το βιβλίο «Νίκη» στη Νεκρή Ζώνη»  που συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Ήρωες χωρίς παράσημα…» (τη μουσική έχει γράψει ο Βασίλης Σκουλάς) επιχειρεί να ρίξει φως, σε άγνωστους δρόμους και διαδρόμους, της νεότερης εθνικής καταστροφής που εξελίχθηκε στην Κύπρο, πριν από 37 χρόνια, μέσα από την έρευνα για την αποστολή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη στην Κύπρο.

Η έρευνα απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως: Ποιες ήταν οι επιδιώξεις του ελληνικού Πενταγώνου εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα; Γιατί τελικά επιλέχθηκε να πάει στην Κύπρο η Α΄Μοίρα Καταδρομών και όχι η Β΄ΜΚ από τη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν προγραμματισμένο;

Ποιοι και γιατί χτύπησαν τα ελληνικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 καταδρομείς και τέσσερις αεροπόροι; Τι αποκαλύπτουν για πρώτη φορά Κύπριοι χειριστές των αντιαεροπορικών; Είχε ή όχι ενημερωθεί η Λευκωσία; Ποιοι ευθύνονται για την κατάρριψη;

Τι αποκαλύπτουν οι καταθέσεις αξιωματικών που περιλαμβάνονται στον φάκελο της Κύπρου και βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας;  Ποιοι και γιατί διέταξαν Α΄ΜΚ να προστατεύσει την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία; Ποια σχέδια του «Αττίλα 2» ματαίωσε η μάχη στο ύψωμα Κολοκασίδη;

(Απόσπασμα από το βιβλίο….)

«Στην Κύπρο με προφορική διαταγή…»

«…Στο Μάλεμε η αγωνία για το ποια θα είναι η τύχη των «300 της Α΄ΜΚ» είχε κορυφωθεί.  Με την προφορική διαταγή του Γιάννακα-γραπτή ήρθε αρκετές μέρες αργότερα και μετά από πιέσεις του Παπαμελετίου-η Α’ ΜΚ ετοιμάστηκε για την μοναδική στα χρονικά των ενόπλων δυνάμεων αεροαποβατική επιχείρηση.

«Οι φήμες μεταξύ των καταδρομέων για το που θα πάμε έδιναν και έπαιρναν. Άλλοι έλεγαν ότι θα μπούμε σε κάποια αποβατικά για να πάμε στα νησιά κι άλλοι ότι θα φύγουμε από το αεροδρόμιο, κανείς ωστόσο δεν γνώριζε ότι θα πάμε Κύπρο», θυμάται ο λοχίας Αργύρης Μαλακωνάκης, από το Κολυμπάρι Χανίων.

Ο διοικητής στη συγκέντρωση της Μοίρας στο προαύλιο του στρατοπέδου, δίνει εντολές αναπροσαρμογής των φόρτων. Πριν ξεκινήσουν για την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, ο διοικητής Γιώργος Παπαμελετίου, πέρασε από τα λεωφορεία και ενημέρωσε καθαρά και ξάστερα τους κομάντος: «Παιδιά θα πάμε στην Κύπρο, δεν ξέρουμε τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε, πάντως η αποστολή θα είναι σύντομη και το πρόβλημα μέχρι αύριο θα έχει λυθεί. Ζητάω από εσάς απόλυτη πειθαρχία» Και τους εξήγησα τι πειθαρχία θέλω. «Και δυο στρατιώτες να είναι, ο ένας τους είπα, θα ακούει τον αρχαιότερο…»


«Ήταν ψυλλιασμένοι…»

«Οι στρατιώτες, με την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο, από τις 20 Ιουλίου, ήταν ψυλλιασμένοι και γνώριζαν ότι η Μοίρα έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνε κάποια στιγμή μέρος σε πολεμική επιχείρηση, είτε στα νησιά, είτε στην Κύπρο» επισημαίνει ο τότε ταγματάρχης Βασίλης Μανουράς, μιλώντας πρώτη φορά, μετά από 38 χρόνια για τα ιστορικά γεγονότα εκείνων των ημερών: «Ξεκινήσαμε γρήγορα για την αναπροσαρμογή των φόρτων, στόχος μας ήταν να ελαφρύνουμε τους φόρτους , να πάρουμε μόνο τα όπλα μας και τα πυρομαχικά. Μαζί με τους βοηθούς μου, τον Χαράλαμπο Αποστολάκη, και τον Γιώργο Γιατίλη, συμπληρώσαμε τις καταστάσεις επιβίβασης στα αεροσκάφη. Από τις 5.30 έως τις 7.30 το απόγευμα έγινε η συγκρότηση των τμημάτων».

«Ο διοικητής ζήτησε να εμψυχώσουμε τους καταδρομείς, να αλλάξουν τις φαιοπράσινες φόρμες που φορούσαν και να φορέσουν φόρμες παραλλαγής, να πάρουμε τον ελαφρύ οπλισμό της Μοίρας, χειροβομβίδες και έναν ορισμένο αριθμό αντιαρματικών όπλων και πυρομαχικών», αναφέρει ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Χ. Αποστολάκης και προσθέτει: «Μετά την σύσκεψη των αξιωματικών κλήθηκα από τον ταγματάρχη Βασίλη Μανουρά Διευθυντή του 3ου Γραφείου και με διέταξε να αναλάβω εξ ολοκλήρου καθήκοντα ως βοηθός του, αφήνοντας τα καθήκοντα του διμοιρίτη στον 43ο  Λόχο.

Οι καταδρομείς με υψηλό το ηθικό ήταν ετοιμοπόλεμοι, όπως φάνηκε στη αναφορά Μοίρας. Στις 20.30 περίπου άρχισε η επιβίβαση σε επιταγμένα λεωφορεία που είχαν φθάσει λίγο νωρίτερα στη Μοίρα».

«Πότε θα κάνει ξαστεριά…»

Η αντίδραση των καταδρομέων ήταν αυτή που έπρεπε «πειθαρχημένη και σωστή, χωρίς ωστόσο να λείπει η αγωνία, μια αγωνία βέβαια που την είχαμε όλοι μας, γιατί κανείς δεν ήξερε τι μας ξημέρωνε…» τονίζει ο Γιώργος Παπαμελετίου.

Τα λεωφορεία «για την αλλοδαπή» όπως γράφει και η ημερήσια διαταγή, ξεκίνησαν από το Μάλεμε της ιστορίας για το αεροδρόμιο της Σούδας.

Ο διοικητής ζήτησε από τους «300» επειδή βράδιαζε και υπήρχε μεγάλη κίνηση μέσα στα Χανιά -από όπου θα περνούσαν- να μη θορυβούν και να μην τραγουδούν γιατί θα ανησυχήσει ο κόσμος.

Ο υποδιοικητής Άγγελος Αβραμίδης, ένας αξιωματικός με ξεχωριστές ικανότητες που σήμερα δεν είναι ανάμεσα μας, ήταν τύπος ενθουσιώδης και τραγούδησε μαζί με τους στρατιώτες το  συμβολικό ριζίτικο «Πότε θα κάνει ξαστεριά…».

« Όταν περνούσαμε από το χωριό Πλατανιάς οι στρατιώτες τραγουδούσαν πότε θα κάνει ξαστεριά» θυμάται με συγκίνηση, ο τότε υπολοχαγός Δημοσθένης Ρούκας και αναφέρεται στο τραγικό παιγνίδι που έπαιξε η μοίρα σε έναν καταδρομέα: «Στο διπλανό  κάθισμα ήταν ο Λοχίας Νίκος Καβροχωριανός από το χωριό Μονή Ηρακλείου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο λόχο πριν από μια εβδομάδα, με απελθόντα τον Αντώνη το Λιακό από την Περαχώρα Κορινθίας. Ήταν φαίνεται της μοίρας γραφτό, να σκοτωθεί ο Καβροχωριανός με την κατάρριψη του αεροσκάφους «ΝΙΚΗ 4» και να σωθεί ο Λιάκος, ο οποίος πριν μια βδομάδα είχε πάρει μετάθεση, για το ΚΕΜΚ, στο Μεγάλο Πεύκο. Ο Καβροχωριανός, ένας πραγματικός λεβέντης, μόλις παρουσιάστηκε στο λόχο μου στο Ηράκλειο, στην πρώτη έξοδο του μου γνώρισε τον πατέρα του, που διατηρούσε κατάστημα με είδη κρητικών δώρων στην Πλατεία «Λιοντάρια» και στον οποίο ο ΔΕΑ Τσαμκιράνης είχε παραγγείλει να του βρει ένα γερμανικό κράνος της Κατοχής.»

«Ο κόσμος είχε σταματήσει δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου και μας καλοστράτιζε, λέγοντας μας καλό βόλι. Οδεύοντας για το αεροδρόμιο εμείς εξακολουθούσαμε να τραγουδάμε, κάποια στιγμή βλέπω μια μαυροφορεμένη γυναίκα να βγάζει το κεφάλι της από το παράθυρο και να τραβάει τα μαλλιά της, ίσως να είχε κάποιο γιο στρατιώτη…» σημειώνει ο Αργύρης Μαλακωνάκης.

«Οι δρόμοι είχαν πλημμυρήσει από κόσμο. Μας επευφημούσαν. Τραγουδούσαμε με ενθουσιασμό και το «Μακεδονία ξακουστή…» Κάποια στιγμή ο Παναγιώτης ο Αφάλης έβγαλε το κεφάλι του στο παράθυρο και φωνάζει: «Πάλι θα γυρίσουμε να πιούμε καφέ»,  σύμφωνα με την μαρτυρία του καταδρομέα Σωτήρη Λεμόνη.

Οι Χανιώτες αντιλαμβάνονται αμέσως ότι τα παιδιά αυτά πάνε σε πόλεμο. Άρχισαν άλλοι να χειροκροτούν, άλλοι να κλαίνε, άλλοι να επευφημούν, άλλοι να προσπαθούν να τους σφίξουν το χέρι. Η κεντρική αγορά των Χανίων ζει σκηνές από ένα άλλο ‘40. …»


Από αριστερά Φρυσαλοχαραλάμπης, Λαμπριμανόλης, Νταρολευτέρης

Kηδεύτηκε προ ημερών στα Ανώγεια μια σεμνή μορφή της εθνικής αντίστασης. Ο Μανόλης Νταγιανάς ήταν ένας από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ Ανωγείων που έλαβε μέρος στην μάχη στο Σφακάκι. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Αυγούστου 1944, ο Γερμανός λοχίας των SS Γιόζεφ Ολενχάουερ, γνωστός σαν Σήφης συνοδευόμενος από ομάδα γερμανών και ιταλών στρατιωτών, θα έρθει στα Ανώγεια από το γειτονικό χωριό Γενί-Γκαβέ που είχε την έδρα του και θα συλλάβει 98 γυναικόπαιδα με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Η οκταμελής ομάδα του ΕΛΑΣ Ανωγείων που παρακολουθεί από τους γύρω λόφους θα αιφνιδιάσει με την τόλμη της τον περιβόητο Σήφη και την ομάδα του και θα ελευθερώσουν από τα χέρια τους τα γυναικόπαιδα.


Οι γερμανοϊταλοί σκοτώνονται ή αιχμαλωτίζονται. Κανείς από τους αντάρτες και τους ομήρους δεν θα τραυματιστεί. Ο αιφνιδιασμός υπήρξε απόλυτος και η επιχείρηση κρίθηκε από τις πιο επιτυχημένες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Πέρυσι με μια ειδική τελετή ο Δήμος Ανωγείων είχε τιμήσει τους τρεις επιζόντες της θρυλικής για τους ανωγειανούς Μάχης. Σήμερα εν ζωή ευρίσκονται οι Χαραλάμπης Φρυσάλης (Φρυσαλοχαλαράμπης και Λευτέρης Αεράκης (Νταρολευτέρης).


Η διαταγή για την καταστροφή των Ανωγείων ανέφερε τότε:

Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρο της αγγλικής κατασκοπείας εν Κρήτη και επειδή οι ανωγειανοί εξετέλεσαν τον φόνο του λοχίου φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτών φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον Στρατηγόν Φον Κράιπερ χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διαμετακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσωμεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου.


Χανιά 13 Αυγούστου 1944


Ο Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης


Χάινριχ ΜΥΛΛΕΡ


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του Νταγιαντά Εμμανουήλ του Γεωργίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 και ώρα 10.00 π.μ και αφού έλαβε υπόψη του:

α) Τη δράση του καθ’ όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, με τη συμμετοχή του στην οργάνωση του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. με κορυφαίο γεγονός την συμμετοχή του στη Μάχη στο Σφακάκι και

β) Το γεγονός ότι με τη παρουσία του τίμησε την Ανωγειανή κοινωνία, με τον ήπιο και ταπεινό χαρακτήρα του

Α π ο φ ά σ ι σ ε

Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος.

Να παραστεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο  στην κηδεία του.

Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος αντί στεφάνου, το ποσό των 100, 00 €  στο  ΚΑΠΗ Ανωγείων.

Το ψήφισμα, να δοθεί στους οικείους του και να δημοσιευτεί στον τύπο.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΤΑ ΜΕΛΗ

Βρέντζου  Ευαγγελία

του   Δ.Σ.

Κείμενο που διαβάστηκε

στην κηδεία του Λαμπρινομανώλη:

Ανώγεια, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

« Αυτήν την ώρα καλούμαι να εκπληρώσω ένα χρέος δισυπόστατο. Πρώτα, να αποχαιρετήσω τον έντιμο και καθαρό αγωνιστή, το Λαμπρινομανώλη, τον παραδοσιακό αριστερό και στην ψυχή και στο μυαλό, το στρατιώτη της Αλβανίας και τον πολεμιστή της Αντίστασης.

Λέγεται καμιά φορά πως τους ήρωες τους δημιουργούν οι συγκυρίες. Όμως, παππού, τρανταχτή απόδειξη οτι ήσουν πραγματικός ήρωας είναι πως, πέρα από το οτι τίμησες την πατρίδα σου και τις αξίες σου πάνω κι από τις δικές σου δυνάμεις, στάθηκες σε ένα δισθεώρητο ύψος υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας και στον καθημερινό σκληρό αγώνα της ζωής σου.Έκανες την πέτρα γόνιμο χώμα για να θρέψεις την οικογένειά σου, για να μη λείψει τίποτα από τα παιδιά σου σε δύσκολους καιρούς. Ακούραστος βιοπαλαιστής, καλός και σεμνός οικογενειάρχης και συγγενής, δίδαξες και σε μας τα εγγόνια σου πως η τιμή του ανθρώπου είναι πιο ακριβή από τα πλούτη του κόσμου.

Σ’ εσένα, παππού, στον άνθρωπο το σεβάσμιο, τον ουσιαστικό, που θα θυμάμαι πάντα με ένα βιβλίο στα χέρια, με το λιγοστό φως των αμαθιών σου να το διαβάζεις με δίψα, λέω το τελευταίο Αντίο. Πέρασες έναν αιώνα ζωής με το κεφάλι ψηλά κι αυτό για μας είναι τιμή μεγάλη και βαριά κληρονομιά.

Από τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου και τα δισέγγονά σου, από όλη την οικογένειά σου, καλοστραθιά, παππού, κι ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει…»

Από την οικογένεια του..

Στην μνήμη του η οικογένεια του Λαμπρινομανώλη προσέφερε το ποσό των 200 ευρώ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Ξεκίνησαν χθες στα Ανώγεια τα 14α Υακίνθεια,που απο το 1998 που ξεκίνησαν με πρωτεργάτη τον Λουδοβίκο των Ανωγείων,ειναι απο τις σημαντικότερες εκδηλώσεις πολιτισμού στον τόπο μας.

Φέτος τα Υακίνθεια είναι αφιερωμένα στους ”αγαπημένους απόντες,σε εκείνους που μας παρέδωσαν εναν τόπο καλύτερο,σε εκείνους που μας δίδαξαν την αξία του λίγου”.

Η Γιορτή Των Αναμνήσεων θα ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 31 Ιουλίου στο θέατρο του Αγίου Υακίνθου σε υψόμετρο 1260 μέτρων.

Κάθε μέρα και για τέσσερις ημέρες, βοσκοί θα τυροκομούν και γυναίκες θα μαγειρεύουν, προσφέροντας στον κόσμο την ποιότητα της τέχνης και της γεύσης, ενώ ο Βασίλης Σαλούστρος θα προσφέρει ροφήματα του βουνού.

Στο χώρο θα φιλοξενηθούν:

-Έκθεση φωτογραφίας του παλιού φωτογράφου των Ανωγείων Γιάννη Μανιώρου με φωτογραφίες από τη εποχή του΄50.

-Έκθεση φωτογραφίας του άγγλου ζωγράφου-φωτοφράφου Ντικ Κούρτις με άγνωστες φωτογραφίες που τράβηξε το 1979 στ΄Ανώγεια.

-Έκθεση παραδοσιακών γεωργικών εργαλείων.

-Έκθεση των Δώρων του Ψηλορείτη.

-Παραδοσιακά αργαστήρια με πολύτιμα υφαντά.

-Παραδοσιακές φορεσιές

Το χθεσινό πρόγραμμα:

Παρουσίαση του βιβλίου “Κρητικά Εδέσματα” του πανελλήνιου Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα” παραρτήματος Ηρακλείου Κρήτης.

Μουσικοχορευτική βραδιά με τους Ψαρογιώργη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Παιδικό χορευτικό συγκρότημα Ανωγείων,

Πόντιους χορευτές “ΟΙ ΑPΓΟΝΑYΤΕΣ”, Κρήτες χορευτές με το Θ. Mαυρόκωστα.

H βραδιά θα κλείσει με τον Ψαραντώνη

Η ΑΝΩΓΗ εύχεται καλή επιτυχία στους διοργανωτές των Υακινθείων και καλή διασκέδαση στους πολυάριθμους επισκέπτες του χωριού μας αυτές τις ημέρες

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΠΑΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ  ΤΩΝ 50,00€ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΑΣΠΑΡΑΚΗ.

Μουσικοχορευτική παράσταση για τη Γιορτή Βοσκού που μπαίνει στο Βιβλίο Γκίνες

Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού “Αετογιάννης” (www.Aetogiannis.gr) χορεύει στη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού! Στα Ζωνιανά, στο χαρακτηριστικό κτηνοτροφικό χωριό, στην 4η Γιορτή Βοσκού, οπου θα καταγραφεί στο Βιβλίο Γκίνες το μεγαλύτερο τυρί του κόσμου, βάρους 1100 Κιλών! Ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων η Κρήτη, για άλλη μια φορά θα καταγράψει μια ακόμη πρωτιά και ο Ομιλος «Αετογιάννης» θα έχει την κεντρική χορευτική παράσταση με «παλαιϊνές» μουσικές και χορούς από όλη την Κρήτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

-> Αναχώρηση από Καινούρια Πόρτα (Κηποθέατρο Ν.Καζαντζάκης) στη 1μμ.

-> Στάση στ’ Ανώγεια για χορό και κάλεσμα των Ανωγειανών φίλων μας.

-> Αναχώρηση για το μοναδικής ομορφιάς αξιοποιημένο “Σπήλαιο Σφεντόνη” στα Ζωνιανά. Περιήγηση & Ξενάγηση στο Σπήλαιο.

-> Αναχώρηση για το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Ξενάγηση στην Ιστορία της Κρήτης.

-> Παραδοσιακό Φαγητό από τις νοικοκυρές του χωριού και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων.

-> Πανηγυρική Άφιξη Τυριού στο χώρο της Εκδήλωσης.

-> Καντάδα από λυράρηδες, λαγουτιέρηδες κλπ με τη συμμετοχή του “Ομίλου ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ”

-> Χορευτική Παράσταση από παιδικό συγκρότημα, “Ομιλο ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ” με “παλαιϊνούς” χορους και μουσικές και Αρκάδι Ρεθύμνου.

-> Καταγραφή Τυριού από την Επιτροπή Ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες.

-> Συναυλία – Γλέντι με τα συγκροτήματα: Βασίλη Σκουλά & Χάρη Νικηφόρου.

Περισσότερες πληροφορίες: 6976216712, 6973335555 και στο www.Aetogiannis.gr

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσσου βραβεύει τον μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη Γιαλάφτη

Ο Αριστείδης Χαιρέτης γεννήθηκε το 1946 στα Ανώγεια από το Στεφανή και την Ειρήνη. Μαζί με τα έξι αδέλφια του μεγάλωνε με το άρωμα της πηγαίας λαϊκής έκφρασης του τόπου του και της ψυχής του. Άρχισε να  γράφει μαντινάδες αρχές της δεκαετίας του 1970 και αφορμή βέβαια στάθηκε ο έρωτας… ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στους στίχους του μαζί με εκείνο της  φύσης, της ανθρώπινης  ύπαρξης, του πόνου, της απώλειας, της χαράς, των όμορφων μα και κακοτράχαλων τοπίων εντός του και τριγύρω του.

Πρόκειται για λαϊκό ποιητή τρυφερό, ευαίσθητο και με τόσο ιδιαίτερη γραφή που μπροστά στο μεγαλείο των εικόνων και των νοημάτων του ξαπόστασαν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος Γκάτσος, ο Γιάννης Σακελλαράκης , ο Σταύρος Θεοδωράκης όλοι θαυμαστές του έργου του. Ο Αριστείδης Χαιρέτης  είναι καλλιτέχνης καθ’ εικόνα και ομοίωση , δεν ξεχωρίζει το έργο του από τη ζωή του μα παραμένει ο ίδιος με μια αυθεντικότητα ζηλευτή.

Ισορροπεί ανάμεσα σε λέξεις και εικόνες και κάθε που το ηφαίστειο μέσα του, ξυπνά, αντί να φοβάται χαίρεται την έκρηξη, την επιδιώκει. Ο μαντιναδολόγος της σιωπής και του λόγου, με το ξεχωριστό βήμα  που μόνος του ανακάλυψε και περπατά χρόνια τώρα στο μονοπάτι του. Ακόμα και όταν χορεύει είναι αλλιώτικος… πέτρινος και αέρινος μαζί, αναλφάβητος και σοφός:


«Δεν με φοβίζει ο θάνατος
άλλα είναι τα σπουδαία
το να αγαπάς να μην μπορείς
να αλλάξεις την ιδέα»

«Ήθελα και να κάτεχα
τα χρόνια που περνούνε
ανέ πεθαίνουνε κι αυτά
η πάνε αλλού και ζούνε»


Αυτόν τον σημαντικό Κρητικό θα τιμήσει Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσσου την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21:00 στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  Δημοτικού Σχολείου Τυλίσσου. Την βραδιά θα συνοδεύσουν μουσικά τα παιδιά του τιμώμενου: Στέφανος Χαιρέτης λύρα, Βασίλης Χαιρέτης  λαούτο.

Για τον Αριστείδη Χαιρέτη θα μιλήσει ο Λευτέρης Χαρωνίτης Σκηνοθέτης.


Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσσου

-->