Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσσου βραβεύει τον μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη Γιαλάφτη

Ο Αριστείδης Χαιρέτης γεννήθηκε το 1946 στα Ανώγεια από το Στεφανή και την Ειρήνη. Μαζί με τα έξι αδέλφια του μεγάλωνε με το άρωμα της πηγαίας λαϊκής έκφρασης του τόπου του και της ψυχής του. Άρχισε να  γράφει μαντινάδες αρχές της δεκαετίας του 1970 και αφορμή βέβαια στάθηκε ο έρωτας… ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στους στίχους του μαζί με εκείνο της  φύσης, της ανθρώπινης  ύπαρξης, του πόνου, της απώλειας, της χαράς, των όμορφων μα και κακοτράχαλων τοπίων εντός του και τριγύρω του.

Πρόκειται για λαϊκό ποιητή τρυφερό, ευαίσθητο και με τόσο ιδιαίτερη γραφή που μπροστά στο μεγαλείο των εικόνων και των νοημάτων του ξαπόστασαν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος Γκάτσος, ο Γιάννης Σακελλαράκης , ο Σταύρος Θεοδωράκης όλοι θαυμαστές του έργου του. Ο Αριστείδης Χαιρέτης  είναι καλλιτέχνης καθ’ εικόνα και ομοίωση , δεν ξεχωρίζει το έργο του από τη ζωή του μα παραμένει ο ίδιος με μια αυθεντικότητα ζηλευτή.

Ισορροπεί ανάμεσα σε λέξεις και εικόνες και κάθε που το ηφαίστειο μέσα του, ξυπνά, αντί να φοβάται χαίρεται την έκρηξη, την επιδιώκει. Ο μαντιναδολόγος της σιωπής και του λόγου, με το ξεχωριστό βήμα  που μόνος του ανακάλυψε και περπατά χρόνια τώρα στο μονοπάτι του. Ακόμα και όταν χορεύει είναι αλλιώτικος… πέτρινος και αέρινος μαζί, αναλφάβητος και σοφός:


«Δεν με φοβίζει ο θάνατος
άλλα είναι τα σπουδαία
το να αγαπάς να μην μπορείς
να αλλάξεις την ιδέα»

«Ήθελα και να κάτεχα
τα χρόνια που περνούνε
ανέ πεθαίνουνε κι αυτά
η πάνε αλλού και ζούνε»


Αυτόν τον σημαντικό Κρητικό θα τιμήσει Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσσου την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21:00 στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  Δημοτικού Σχολείου Τυλίσσου. Την βραδιά θα συνοδεύσουν μουσικά τα παιδιά του τιμώμενου: Στέφανος Χαιρέτης λύρα, Βασίλης Χαιρέτης  λαούτο.

Για τον Αριστείδη Χαιρέτη θα μιλήσει ο Λευτέρης Χαρωνίτης Σκηνοθέτης.


Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσσου

Μοιραστείτε το

-

-->