Archive for Ιουλίου 2022

Ο Δήμος Ανωγείων με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από το 1ο Ολοκαύτωμα  από τους Τούρκους παρουσιάζει το αγιογραφικό και ζωγραφικό του έργο του Κ.Φ. Σταυρακάκη έτσι ώστε οι σημερινοί Ανωγειανοί και οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να το θαυμάσουν.

 Προσκαλείστε στα Εγκαίνια της έκθεσης την Δευτέρα 1 Αυγούστου και ώρα 19:00 στην πλατεία Αρμί στο Δημαρχείο Ανωγείων

 Ο Κ.Φ. Σταυρακάκης, Ανωγειανός με πολυσύνθετη προσωπικότητα, ανέπτυξε σπουδαία πατριωτική, κοινωνική και καλλιτεχνική δράση και δίκαια καταγράφηκε στις ιστορικές σελίδες του τόπους μας.

Ανιδιοτελής, πατριώτης πήρε μέρος στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους.

Υπηρέτησε την Ανωγειανή κοινωνία ως αιρετός Δήμαρχος και μας κληροδότησε αξιόλογο εικαστικό έργο.

Τα Ανώγεια, στις 2 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:15, στο Θέατρο Νίκος Ξυλούρης, τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από το 1ο Ολοκαύτωμα από τους Τούρκους, το 1822 και παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο μουσικό έργο των Γιώργη Καράτζη και Πάρι Περισυνάκη που θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη με τη χορογραφία του Θανάση Μαυρόκωστα και πλειάδα σπουδαίων Ανωγειανών καλλιτεχνών.

H μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Ποίηση – Κείμενα: Γιώργης Καράτζης
Μουσική – Ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης
Συμμετέχουν:
Βασίλης Σκουλάς
Ψαραντώνης
Μιχάλης Καλλέργης
Γιώργης Βρέντζος
Νίκη Ξυλούρη
Βασίλης Δραμουντάνης
Μαρίνα Δακανάλη
Νικόλας Καράτζης
και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων
Χορογραφία: Θανάσης Μαυρόκωστας

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΡΤ
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1 ≈ Ροδινός Οργανικό
2 ≈ Επέτειος – Νεκροί Γιώργης Καράτζης & Μαρίνα Δακανάλη
3 ≈ Ήρθε Καιρός Βασίλης Δραμουντάνης
4 ≈ Ικεσία Νικόλας Καράτζης
5 ≈ Μήνυμα Νίκη Ξυλούρη
6 ≈ Αντάρτες Γιώργης Βρέντζος
7 ≈ Δυνατές Ψυχές Μιχάλης Καλλέργης
8 ≈ Ανωγειανή ψυχή Βασίλης Δραμουντάνης & Μαρίνα Δακανάλη
9 ≈ Η Στράτα που Βαδίζω Ψαραντώνης
10 ≈ Βιγλάτορες τση Λευτεριάς Βασίλης Σκουλάς
11 ≈ Μνήμες Γιώργης Βρέντζος
12 ≈ Τση Λευτεριάς οι Νόμοι Μιχάλης Καλλέργης
13 ≈ Πέτρα Βασίλης Σκουλάς
14 ≈ Ανώγεια Νικόλας Καράτζης
15 ≈ Ανωγειανός πηδηχτός Οργανικό

Διαβάστε την συνέχεια... »

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΩΓΗ

Όλα όσα έγιναν στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτιστική ομάδα  Androidus Prozect Tank.

Την ίδρυση σχολής Υφαντικής στα Ανώγεια, που θα λειτουργήσει στην αίθουσα της Τράπεζας Πειραιώς, ανακοίνωσε από την πλατεία Αρμί ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ανωγείων και το “Πολιτιστικό δίκτυο Androidus Prozect Tank=Αργαστήρι ΚοινΣΕπ”.

Μάλιστα κατά την επίσκεψη του στα Ανώγεια, επιθεώρησε τον χώρο, αναφέροντας την δυναμική των Ανωγείων που διεκδίκησαν έντονα αυτή την προοπτική και την κέρδισαν επάξια. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης εξήγγειλε ότι 20 σχολές θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα με βάση την υφαντική, την κεραμική και το ξύλο, με τρεις από αυτές να είναι στην Κρήτη και η μια στα Ανώγεια με θέμα την Υφαντική.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μίλησε και με τρεις Ανωγειανές υφάντρες της οποίες επισκέφθηκε στα σπίτια τους στα Ανώγεια, την Αριστέα Ξυλούρη, την Βαγγελιώ Νταγιαντά και την Ερμιόνη Καλομοίρη, μένοντας εντυπωσιασμένος από την τεχνική τους πάνω στον αργαλειό. “Θα μπορούσαν να είναι καθηγήτριες αυτές οι σπουδαίες γυναίκες στην σχολή Υφαντικής” τόνισε ενώ είχε μικρές συνομιλίες και με τις τρεις.

Όπως ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός Πολιτισμού στην εισήγηση του στην πλατεία Αρμί:  “Ευελπιστούμε να κάνουμε 20 τέτοιες σχολές στην Ελλάδα που θα έχουν να κάνουν με την Υφαντική, την κεραμική και το ξύλο. Τρεις από αυτές θα είναι στην Κρήτη.

Η μια θα είναι στα Ανώγεια. Θα έχει να κάνει με την Υφαντική.

Ο Δήμος Ανωγείων είδε αυτή τη δυνατότητα, το κυνήγησε και άδραξε αυτή την ευκαιρία. Πριν από λίγο πήγαμε και στην αίθουσα αυτή της Τράπεζας Πειραιώς σε ένα χώρο όπου παλιότερα στα Ανώγεια υπήρχε αυτό το εργοστάσιο υφαντικής και εκεί πολύ σύντομα θα δούμε τη σχολή της Υφαντουργίας.”

Στην συνέχεια ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανέλυσε το μοντέλο συνεργασίας της Πολιτείας με τους δήμους όσον αφορά αυτές τις σχολές τονίζοντας:

“Τι κάνει λοιπόν η Πολιτεία, ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει σε αυτές τις σχολές: Είναι ουσιαστικά μια συνεργασία. Το Υπουργείο θα σας δώσει τον εξοπλισμό που χρειάζεστε, θα πληρώσει τους καθηγητές. Καθηγητές που δεν θα είναι μόνο καθηγητές Πανεπιστημίου μόνο, θέλουμε να έχουμε και τους εμπειροτέχνες. Προσωπικά θα χαιρόμουν πάρα πολύ να δω, την κυρία Ερμιόνη που γνώρισα σήμερα, την Αριστέα και την Βαγγελιώ που ασχολούνται ενεργά με την Υφαντική στα Ανώγεια να διδάξουν σε αυτές τις σχολές.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης έστειλε το παρακάτω μήνυμα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στις Πανεπιστημιακές σχολές:

“Θερμά Συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν στο Πανεπιστήμιο, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Είμαστε όλοι περήφανοι για τις προσπάθειες και τις επιτυχίες των μαθητών /τριών μας. Καλή επιτυχία στη νέα τους ζωή και καλές σπουδές!!!

Διαβάστε την συνέχεια... »

VAMOS ORCHSTRA “Έμορφη Σμυρνιά μου”

Ο Δήμος Ανωγείων τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή την 31 Ιουλίου 2022 και ώρα 21:00, στην Πλατεία Αρμί  παρουσιάζει το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ» 

Ο ερχομός των προσφύγων συνέπεσε με την εμφάνιση του φωνόγραφου ο οποίος συνέβαλε στη διάδοση όλων των ειδών του τραγουδιού της εποχής (ρεμπέτικα, αμανέδες κ.λπ.).

Μετά το 1922 όλα τα είδη τραγουδιού διαδόθηκαν με τη βοήθεια του φωνόγραφου σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού και οι στίχοι πολλών από αυτά προσαρμόστηκαν στα δεδομένα των πόλεων μετά την εισροή των προσφύγων. Το Μουσικό Σύνολο VAMOS θα μας δώσει την ευκαιρία να ακούσουμε σε νέα ενορχήστρωση όλα αυτά τα τραγούδια.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση  με την ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ.

Ανδρέας Μανουράς, καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ 1948-2021.

Ήταν 13 Αυγούστου, ανήμερα της επετείου του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, όταν ο σπουδαίος Ανωγειανός επιστήμονας, Ανδρέας Μανουράς “έφευγε” από τη ζωή στα 73 του χρόνια, σκορπίζοντας τη θλίψη στο χωριό, αλλά και σε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων που είχε βοηθήσει και ευεργετήσει στη διάρκεια της ζωής του και του ιατρικού λειτουργήματος που επιτελούσε, βάζοντας πάντα πάνω από όλα τον άνθρωπο.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, με την οικογένεια του να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς, να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Στο αγαπημένο του Μεϊντάνι, όπου πάντα τα καλοκαίρια ο γιατρός λάτρευε να βρίσκεται, να χαλαρώνει παίζοντας χαρτιά με τους παιδικούς του φίλους στα Ανώγεια και να γεμίζει τις μπαταρίες του ενόψει του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα που πάντα τον έβρισκε στις επάλξεις της ιατρικής και στο πλευρό κάθε αδύναμου συνανθρώπου που ζητούσε τη βοήθεια του. Η απουσία του αισθητή και αναντικατάστατη καθώς ο Ανδρέας Μανουράς ήταν μια κατηγορία από μόνος του, ένας εξέχων επιστήμονας, ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας αυθεντικός Ανωγειανός.

Διαβάστε την συνέχεια... »

-->