ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΩΓΗ

Όλα όσα έγιναν στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτιστική ομάδα  Androidus Prozect Tank.

Την ίδρυση σχολής Υφαντικής στα Ανώγεια, που θα λειτουργήσει στην αίθουσα της Τράπεζας Πειραιώς, ανακοίνωσε από την πλατεία Αρμί ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ανωγείων και το “Πολιτιστικό δίκτυο Androidus Prozect Tank=Αργαστήρι ΚοινΣΕπ”.

Μάλιστα κατά την επίσκεψη του στα Ανώγεια, επιθεώρησε τον χώρο, αναφέροντας την δυναμική των Ανωγείων που διεκδίκησαν έντονα αυτή την προοπτική και την κέρδισαν επάξια. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης εξήγγειλε ότι 20 σχολές θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα με βάση την υφαντική, την κεραμική και το ξύλο, με τρεις από αυτές να είναι στην Κρήτη και η μια στα Ανώγεια με θέμα την Υφαντική.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μίλησε και με τρεις Ανωγειανές υφάντρες της οποίες επισκέφθηκε στα σπίτια τους στα Ανώγεια, την Αριστέα Ξυλούρη, την Βαγγελιώ Νταγιαντά και την Ερμιόνη Καλομοίρη, μένοντας εντυπωσιασμένος από την τεχνική τους πάνω στον αργαλειό. “Θα μπορούσαν να είναι καθηγήτριες αυτές οι σπουδαίες γυναίκες στην σχολή Υφαντικής” τόνισε ενώ είχε μικρές συνομιλίες και με τις τρεις.

Όπως ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός Πολιτισμού στην εισήγηση του στην πλατεία Αρμί:  “Ευελπιστούμε να κάνουμε 20 τέτοιες σχολές στην Ελλάδα που θα έχουν να κάνουν με την Υφαντική, την κεραμική και το ξύλο. Τρεις από αυτές θα είναι στην Κρήτη.

Η μια θα είναι στα Ανώγεια. Θα έχει να κάνει με την Υφαντική.

Ο Δήμος Ανωγείων είδε αυτή τη δυνατότητα, το κυνήγησε και άδραξε αυτή την ευκαιρία. Πριν από λίγο πήγαμε και στην αίθουσα αυτή της Τράπεζας Πειραιώς σε ένα χώρο όπου παλιότερα στα Ανώγεια υπήρχε αυτό το εργοστάσιο υφαντικής και εκεί πολύ σύντομα θα δούμε τη σχολή της Υφαντουργίας.”

Στην συνέχεια ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανέλυσε το μοντέλο συνεργασίας της Πολιτείας με τους δήμους όσον αφορά αυτές τις σχολές τονίζοντας:

“Τι κάνει λοιπόν η Πολιτεία, ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει σε αυτές τις σχολές: Είναι ουσιαστικά μια συνεργασία. Το Υπουργείο θα σας δώσει τον εξοπλισμό που χρειάζεστε, θα πληρώσει τους καθηγητές. Καθηγητές που δεν θα είναι μόνο καθηγητές Πανεπιστημίου μόνο, θέλουμε να έχουμε και τους εμπειροτέχνες. Προσωπικά θα χαιρόμουν πάρα πολύ να δω, την κυρία Ερμιόνη που γνώρισα σήμερα, την Αριστέα και την Βαγγελιώ που ασχολούνται ενεργά με την Υφαντική στα Ανώγεια να διδάξουν σε αυτές τις σχολές.

Το Υπουργείο λοιπόν θα κάνει αυτά. Ο Δήμος σε κάθε μια από αυτές τις σχολές θα αναλάβει το κτηριακό κομμάτι, αν χρειάζεται κάποια επισκευή κτλ Αλλά θα πρέπει να είναι ένα κτήριο που θα ανήκει στο δήμο ή θα έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί και τέλος θα αναλαμβάνει και τα λειτουργικά έξοδα αλλά και να βρίσκει μαθητές που θα ενδιαφερθούν για τις σχολές και γύρω από όλο αυτό να αναπτυχθεί όλη αυτή η ιδέα που υλοποιούμε.

Η αφετηρία λοιπόν σήμερα της συζήτησης μας απόψε, είναι αυτή η σχολή στα Ανώγεια.”

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε θερμά τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη για την συνεργασία που είχαν πάνω σε αυτή την ιδέα. “Η σχολή Υφαντικής θα λειτουργήσει προσωρινά στο κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς, μελλοντικά θα έχουμε άλλο χώρο, διακοσμημένο και φτιαγμένο έτσι, ώστε να έχει την ταυτότητα της Υφαντουργίας, που άνθησε και παλιότερα στα Ανώγεια και ευελπιστούμε να υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον από συμμετέχοντες στο νέο αυτό εγχείρημα.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ανωγείων.

Στην εκδήλωση με θέμα την Βοσκική και τον κόσμο του Βοσκού στον Ψηλορείτη ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας. στην πλατεία Αρμί παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης, Μαρία Λιονή, Νίκος Σκουλάς που απεύθυναν χαιρετισμούς, όπως και ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης που μίλησε εκ μέρους του Μητροπολίτη Ρεθύμνης  κ.κ Προδρόμου.

Εισηγήσεις έκαναν ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο επιμελητής του Πολιτιστικού δικτύου Androidus Project Tank, Γιώργης Καλομοίρης, καθώς και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στη συνέχεια ο κόσμος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την προβολή του Εθνογραφικού Ντοκιμαντέρ: ΝΗΖΑ, ο όρκος των βοσκών του Ψηλορείτη μια υπέροχη παραγωγή που χειροκροτήθηκε θερμά. Στο φινάλε υπήρξαν τρία μουσικά κομμάτια από τον Γιώργη Βρέντζο στο μαντολίνο και τον Γιάννη Σπαχή στο λαούτο.

Η Αριστέα Ξυλούρη που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης, έκλεισε με το παρακάτω μήνυμα της Androidus Prozect Tank:

“Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι συμπράξεις έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας, σε δομική αλληλεπίδραση με τον τοπικό παράγοντα, τον άνθρωπο δηλαδή της περιοχής, τον ζωντανό κληρονόμο του Ψηλορείτη, κρίνονται επιτακτικές και δείχνουν το δρόμο για σπουδαίες μέρες.”

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->