Archive for Μαΐου 2020

Σαν τον αετό το πέταγμα το τελευταίο κάμε,

γιατί ποτέ σου στη ζωή δεν είχες σκύψει χάμε.

Στις 4 του περασμένου Απρίλη “έφυγε” από τη ζωή ο Νικήτας Χαιρέτης στα 86 του χρόνια, με τα Ανώγεια να αποχαιρετούν έναν άνθρωπο με μεγάλη συμμετοχή στα κοινά, έναν ενεργό πολίτη με καθαρή και δυναμική φωνή. Πριν λίγες ημέρες σε στενό κύκλο όπως και στην κηδεία του λόγω των μέτρων προστασίας, πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής και το σαρανταήμερο μνημόσυνο του για την ανάπαυση της ψυχής ενός ακούραστου και φιλότιμου “εργάτη” του τόπου μας.

Στην μνήμη του Νικήτα Χαιρέτη, η ΑΝΩΓΗ όλες αυτές τις ημέρες δέχτηκε χρηματικές προσφορές για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Αναλυτικά:

Οικογένεια Γεωργίου Κεφαλογιάννη (Παλαμούτσο) 150 ευρώ.

Οικογένεια Μιχαήλ Κάββου-Γεωργίας Μανουρά, 50 ευρώ.

Οικογένεια Αγάπης Μανουρά-Δημήτρη Σαββίδη, 50 ευρώ.

Οικογένεια Ερμιόνης Μανουρά-Κουμούσης Χρυσόστομος, 50 ευρώ.

Οικογένεια Ευριδίκης Μανουρά-Χατζάκη Ευθυμίου, 50 ευρώ.

Οικογένεια Νίκου Καράτζη (Γιαννονίκος), 50 ευρώ.

Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο. Τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει.

 

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες σε στίχους του Κώστα Φασουλά και μουσική του Νίκου Ξυδάκη το υπέροχο τραγούδι τους με τίτλο “Μην το ξεχάσεις το φιλί” στην πρώτη συνεργασία δυο καταξιωμένων καλλιτεχνών. Όπως αναφέρει στην ΑΝΩΓΗ ο Κώστας Φασουλάς “είναι η δική μου θέση για τα Ανώγεια που αγαπάμε, για τα Ανώγεια που δημιουργούν!”.

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!

“Μην το ξεχάσεις το φιλί”

Μουσική: Νίκος Ξυδάκης Στίχοι: Κώστας Φασουλάς Ερμηνεία: Νίκος Ξυδάκης Πιάνο: Νίκος Ξυδάκης Ηχογράφηση-Μίξη- Mastering: Γιώργος Καρυώτης (Studio Sierra) Σκηνοθεσία video clip – Μοντάζ: Γιώργος Σπανός Φιλική Συμμετοχή: Νικολέτα Κίτσιου Παραγωγή: Artway ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ

Ο Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Μην το ξεχάσεις το φιλί» σε μουσική και ερμηνεία του ίδιου και στίχους του Κώστα Φασουλά. Το τραγούδι κυκλοφορεί οπτικοποιημένο, σε ψηφιακή μορφή από το Ogdoo Music Group και είναι παραγωγής Artway Τεχνότροπον. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία των δύο καταξιωμένων δημιουργών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική μουσική σκηνή των τελευταίων δεκαετιών. Ο Νίκος Ξυδάκης στη μακρά καλλιτεχνική του πορεία που χαρακτηρίζεται από μία σπάνια δημιουργική δύναμη, συνέπεια και αξιοπρέπεια έχει επηρεάσει καθοριστικά τόσο τον ήχο, όσο και την κατεύθυνση του εμπνευσμένου ελληνικού τραγουδιού. Έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα απόλυτα προσωπικό ύφος που αφομοιώνει δημιουργικά στοιχεία των μεγάλων συνθετών του 20ου αιώνα, αλλά και επιρροές από την ελληνική και ανατολίτικη μουσική παράδοση που φέρει ως πολύτιμη κληρονομιά από τη γενέτειρα και τη μητέρα πατρίδα. Ο Κώστας Φασουλάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στου πιο δημιουργικούς και σημαντικούς σύγχρονους στιχουργούς.

Αρθρώνει διακριτό ποιητικό, λόγο με χαρακτηριστικό τον πλούτο και τη ζωντάνια των εικόνων και των συναισθημάτων που εμπεριέχει και εκφράζει. Το τραγούδι «Μην το ξεχάσεις το φιλί» ως αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας των δύο αυτών σημαντικών δημιουργών δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί μία ευτυχή στιγμή. Η συγκινητική λιτότητα και πληρότητα της μουσικής που ακούγεται από ένα μοναχικό πιάνο και η χαμηλόφωνη ερμηνεία του συνθέτη που μοιάζει να έρχεται από ένα μακρινό άχρονο κόσμο, αναδεικνύει την ένταση και ευαισθησία του λόγου που κεντά με αέρινη κλωστή μία ιστορία για την μνήμη , την απουσία και την νοσταλγία της ευτυχίας. Το τραγούδι «Μην το ξεχάσεις το φιλί» έχει οπτικοποιηθεί εύστοχα από τον Γιώργο Σπανό και κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Την Κυριακή 31 Μαΐου στις 4 μ.μ στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής στα Ανώγεια, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο ενός ξεχωριστού Ανωγειανού, του Γεωργίου Καλομοίρη ή “Ντουλγκερογιώργη”. Η “Α” έλαβε και δημοσιεύει από την οικογένεια του το παρακάτω κείμενο αποχαιρετισμού:

“Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, του αείμνηστου Γεωργίου Καλομοίρη ή Ντουλγκερογιώργη.

Ενός ανθρώπου που σφράγισε με το πέρασμα του μια ολόκληρη εποχή για τα Ανώγεια και που έδειξε το δρόμο, πως μπορεί κάποιος με τίμιο και ανιδιοτελή αγώνα, οξυδέρκεια και εργατικότητα, υπομονή και θέληση, να οδηγήσει μια κοινωνία να πορευτεί μια πορεία εξέλιξης προς τα εμπρός, με αρχές και αξίες πολύτιμες και διαχρονικές. Αυτές που ίσως λείπουν στις μέρες μας και πρέπει να τις αναζητήσουμε ξανά.

Ο θάνατος τον είχε πλησιάσει αρκετές φορές, κυρίως στην Κατοχή, αλλά το αστείρευτο πάθος του για ζωή τον κράτησε ως τα 94 του χρόνια.

Ανεβοκατεβαίνοντας τον Ψηλορείτη με τα πόδια νεαρός, πολεμώντας τους Γερμανούς αργότερα αν και πολύ νέος, δουλεύοντας ακατάπαυστα μετά για δεκαετίες για την αναστήλωση της οικογένειας του και των Ανωγείων και φέρνοντας πολύ νωρίς τον τουρισμό στην περιοχή από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, παλεύοντας με άλλους για την δημιουργία σχολείων, πολιτιστικού συλλόγου και κάνοντας μαζί με την άξια Βαγγελιώ την “Πράσινη Φωλιά”, πηγή ζωής, οικονομίας και πολιτισμικής δραστηριότητας για μια κοινωνία ολόκληρη, φώτισε μια πορεία ακμής των Ανωγείων για δεκαετίες.

Παιδιά και εγγόνια είμαστε περήφανοι για αυτόν και βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η σιδερένια πυγμή και θέληση του για επιβίωση στην αρχή και για προκοπή με πανανθρώπινα ιδανικά στη συνέχεια, είναι ο οδηγός.

Γιάννης Καλομοίρης, εκ μέρους παιδιών και εγγονιών.”

Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά τα παιδιά του Γιώργη Καλομοίρη “Ντουλγκέρη” για την προσφορά 100 ευρώ στη μνήμη του, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει.

Μια έκπληξη περιμένει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου  Ανωγείων, θα ξαναγυρίσουν από Δευτέρα, κοντά στους δασκάλους τους και στους συμμαθητές τους, στο φυσικό τους  χώρο το Σχολείο , μετά από πολύμηνη απουσία όλων, για την προστασία τους από τον κορονοϊό.

Μια γιγάντια σκακιέρα διαστάσεων 2,80 επί 2,80, δώρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων , έχει στηθεί στο αμφιθέατρο του Σχολείου,  και θα την  έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές  να ακονίζουν το μυαλό τους από την επόμενη σχολική χρονιά. Εφέτος δυστυχώς και για το  υπόλοιπο διάστημα,  οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την κοινή χρήση αντικειμένων από τους  μαθητές.

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Έφη Χατζάκη:

“Αγαπητοί Γονείς

Η επάνοδος στο Σχολείο, θα αναθερμάνει τις σχέσεις των μαθητών με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους και σκοπό  έχει περισσότερο να καλύψει συναισθηματικά κενά  παρά γνωστικούς στόχους. Υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα μαθητών- Σχολείου, όπως μας είπαν οι συντονιστές και οι ψυχολόγοι, το οποίο πρέπει να κλείσει και να μην αφήσει πίσω κάποια εκκρεμότητα!

Το Σχολείο θα λειτουργήσει με τμήματα και υποτμήματα των δέκα μαθητών προκειμένου να τηρούνται οι  ενδεδειγμένες αποστάσεις. Δεν θα γίνεται πρωινή συγκέντρωση στο προαύλιο αλλά οι μαθητές θα οδηγούνται κατευθείαν  στις τάξεις τους από τους δασκάλους τους και στο διάλειμμα  θα οδηγούνται από το δάσκαλό τους, αποκλειστικά σ το δικό τους οριοθετημένο χώρο για να ξεκουράζονται. Από εκεί θα τους παραλαμβάνει ο δάσκαλός τους και θα τους οδηγεί πάλι στην τάξη, τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις. Κατά το σχόλασμα οι μαθητές με σειρά θα οδηγούνται στην έξοδο. Παράλληλα θα τηρούνται και όλοι οι άλλοι κανονισμοί υγιεινής, χρήση αντισηπτικών, ανοιχτά παράθυρα, καθημερινές οδηγίες προφύλαξης, κ.τ.λ.

Το σχολείο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές τη Δευτέρα και καλεί τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εκτός  κι αν υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι…

Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ευγενική του προσφορά  της γιγάντιας σκακιέρας αλλά και μιας μικρής καθώς και αθλητικού υλικού. Είμαστε σίγουροι πως θα δώσει μεγάλη χαρά στους μαθητές μας και ανυπομονούμε να έρθει ο Σεπτέμβριος να τη χρησιμοποιήσουμε!! Για την ώρα θα την χαιρόμαστε  μόνο με τα μάτια!”

Την 2η Διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα “Από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης στη μαγική νύχτα της Ακρόπολης Μνήμη & Χρέος, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!” πραγματοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα προβληθεί live, στο https://esdoge.gr/ και στο κανάλι μας στο YouTube ESDOGE GR το Σάββατο, 30 Μαΐου 2020,  στις 21.00 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Εισαγωγή: 

Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, π. Βουλευτής, Συμπρόεδρος ΕΣΔΟΓΕ

Γιώργος Κατημερτζής, Πρόεδρος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Συμπρόεδρος ΕΣΔΟΓΕ

Σύντομες εισηγήσεις: 

Μανούσος Παραγιουδάκης, Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ 

Μιχάλης Λυμπεράτος, Διδάκτωρ Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου 

Αλεξάνδρα Σάντα, μέλος της Γραμματείας ΕΣΔΟΓΕ

Νότης Μαριάς, Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Δημήτρης Μπελαντής, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Μέλος ΣΕ ΕΣΔΟΓΕ 

Παρεμβάσεις: 

Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος ΠΟΑΕΑ

Στέλιος Ελληνιάδης, Δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΔΟΓΕ 

Αντώνης Περράκης, Δήμαρχος μαρτυρικής Κανδάνου 

Δημήτρης Βλαχοπάνος, Πρόεδρος Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου, μέλος ΣΕ ΕΣΔΟΓΕ

Σία Φωτιάδη, Νομικός, Μέλος της Γραμματείας ΕΣΔΟΓΕ

Σύνοψη: Δημήτρης Αλευρομάγειρος,  Αντιστράτηγος ε.α., Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ

Συντονισμός: Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ

Η Μήδεια Χουρσουλίδου και η Αρετή Κοκκίνου  ερμηνεύουν εκλεκτά τραγούδια  των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Σταύρου Ξαρχάκου 

 

“Μεγάλο πράγμα στη ζωή να ‘χει κανείς χατήρι,
να φεύγει μα να μην μπορεί, ο χρόνος να τον φθείρει…”
 
Την Κυριακή 31 Μαΐου θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί το μνημόσυνο για τις σαράντα ημέρες από το φευγιό του Αριστείδη Φασουλά του Στυλιανού. Άνθρωπος με αισθήματα, τρόπους και σεβασμό, ο “Αριστειδάκης” όπως τον ανέφεραν με αγάπη οι συγχωριανοί του, είχε “φύγει” στα 95 του χρόνια εν μέσω καραντίνας στις 25 του περασμένου Απρίλη. Το χωριό που δεν μπόρεσε τότε λόγω των μέτρων, να τον αποχαιρετήσει όπως θα ήθελε, μπορεί να ανάψει ένα κερί στη μνήμη του την Κυριακή στην εκκλησία, όπου θα τηρηθούν ασφαλώς όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
 
Στην μνήμη του η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε προσφορές που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν άμεσες ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης.Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά και τη στήριξη τους. Αναλυτικά:
 
-Ο Βασίλειος Φασουλάς (Χουμάς) προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ.
-Ο Γιάννης Φασουλάς του Πολυζώη, προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ.
-->