Την Κυριακή 31 Μαΐου στις 4 μ.μ στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής στα Ανώγεια, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο ενός ξεχωριστού Ανωγειανού, του Γεωργίου Καλομοίρη ή “Ντουλγκερογιώργη”. Η “Α” έλαβε και δημοσιεύει από την οικογένεια του το παρακάτω κείμενο αποχαιρετισμού:

“Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, του αείμνηστου Γεωργίου Καλομοίρη ή Ντουλγκερογιώργη.

Ενός ανθρώπου που σφράγισε με το πέρασμα του μια ολόκληρη εποχή για τα Ανώγεια και που έδειξε το δρόμο, πως μπορεί κάποιος με τίμιο και ανιδιοτελή αγώνα, οξυδέρκεια και εργατικότητα, υπομονή και θέληση, να οδηγήσει μια κοινωνία να πορευτεί μια πορεία εξέλιξης προς τα εμπρός, με αρχές και αξίες πολύτιμες και διαχρονικές. Αυτές που ίσως λείπουν στις μέρες μας και πρέπει να τις αναζητήσουμε ξανά.

Ο θάνατος τον είχε πλησιάσει αρκετές φορές, κυρίως στην Κατοχή, αλλά το αστείρευτο πάθος του για ζωή τον κράτησε ως τα 94 του χρόνια.

Ανεβοκατεβαίνοντας τον Ψηλορείτη με τα πόδια νεαρός, πολεμώντας τους Γερμανούς αργότερα αν και πολύ νέος, δουλεύοντας ακατάπαυστα μετά για δεκαετίες για την αναστήλωση της οικογένειας του και των Ανωγείων και φέρνοντας πολύ νωρίς τον τουρισμό στην περιοχή από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, παλεύοντας με άλλους για την δημιουργία σχολείων, πολιτιστικού συλλόγου και κάνοντας μαζί με την άξια Βαγγελιώ την “Πράσινη Φωλιά”, πηγή ζωής, οικονομίας και πολιτισμικής δραστηριότητας για μια κοινωνία ολόκληρη, φώτισε μια πορεία ακμής των Ανωγείων για δεκαετίες.

Παιδιά και εγγόνια είμαστε περήφανοι για αυτόν και βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η σιδερένια πυγμή και θέληση του για επιβίωση στην αρχή και για προκοπή με πανανθρώπινα ιδανικά στη συνέχεια, είναι ο οδηγός.

Γιάννης Καλομοίρης, εκ μέρους παιδιών και εγγονιών.”

Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά τα παιδιά του Γιώργη Καλομοίρη “Ντουλγκέρη” για την προσφορά 100 ευρώ στη μνήμη του, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->