Από αριστερά Φρυσαλοχαραλάμπης, Λαμπριμανόλης, Νταρολευτέρης

Kηδεύτηκε προ ημερών στα Ανώγεια μια σεμνή μορφή της εθνικής αντίστασης. Ο Μανόλης Νταγιανάς ήταν ένας από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ Ανωγείων που έλαβε μέρος στην μάχη στο Σφακάκι. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Αυγούστου 1944, ο Γερμανός λοχίας των SS Γιόζεφ Ολενχάουερ, γνωστός σαν Σήφης συνοδευόμενος από ομάδα γερμανών και ιταλών στρατιωτών, θα έρθει στα Ανώγεια από το γειτονικό χωριό Γενί-Γκαβέ που είχε την έδρα του και θα συλλάβει 98 γυναικόπαιδα με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Η οκταμελής ομάδα του ΕΛΑΣ Ανωγείων που παρακολουθεί από τους γύρω λόφους θα αιφνιδιάσει με την τόλμη της τον περιβόητο Σήφη και την ομάδα του και θα ελευθερώσουν από τα χέρια τους τα γυναικόπαιδα.


Οι γερμανοϊταλοί σκοτώνονται ή αιχμαλωτίζονται. Κανείς από τους αντάρτες και τους ομήρους δεν θα τραυματιστεί. Ο αιφνιδιασμός υπήρξε απόλυτος και η επιχείρηση κρίθηκε από τις πιο επιτυχημένες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Πέρυσι με μια ειδική τελετή ο Δήμος Ανωγείων είχε τιμήσει τους τρεις επιζόντες της θρυλικής για τους ανωγειανούς Μάχης. Σήμερα εν ζωή ευρίσκονται οι Χαραλάμπης Φρυσάλης (Φρυσαλοχαλαράμπης και Λευτέρης Αεράκης (Νταρολευτέρης).


Η διαταγή για την καταστροφή των Ανωγείων ανέφερε τότε:

Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρο της αγγλικής κατασκοπείας εν Κρήτη και επειδή οι ανωγειανοί εξετέλεσαν τον φόνο του λοχίου φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτών φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον Στρατηγόν Φον Κράιπερ χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διαμετακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσωμεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου.


Χανιά 13 Αυγούστου 1944


Ο Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης


Χάινριχ ΜΥΛΛΕΡ


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του Νταγιαντά Εμμανουήλ του Γεωργίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 και ώρα 10.00 π.μ και αφού έλαβε υπόψη του:

α) Τη δράση του καθ’ όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, με τη συμμετοχή του στην οργάνωση του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. με κορυφαίο γεγονός την συμμετοχή του στη Μάχη στο Σφακάκι και

β) Το γεγονός ότι με τη παρουσία του τίμησε την Ανωγειανή κοινωνία, με τον ήπιο και ταπεινό χαρακτήρα του

Α π ο φ ά σ ι σ ε

Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος.

Να παραστεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο  στην κηδεία του.

Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος αντί στεφάνου, το ποσό των 100, 00 €  στο  ΚΑΠΗ Ανωγείων.

Το ψήφισμα, να δοθεί στους οικείους του και να δημοσιευτεί στον τύπο.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΤΑ ΜΕΛΗ

Βρέντζου  Ευαγγελία

του   Δ.Σ.

Κείμενο που διαβάστηκε

στην κηδεία του Λαμπρινομανώλη:

Ανώγεια, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

« Αυτήν την ώρα καλούμαι να εκπληρώσω ένα χρέος δισυπόστατο. Πρώτα, να αποχαιρετήσω τον έντιμο και καθαρό αγωνιστή, το Λαμπρινομανώλη, τον παραδοσιακό αριστερό και στην ψυχή και στο μυαλό, το στρατιώτη της Αλβανίας και τον πολεμιστή της Αντίστασης.

Λέγεται καμιά φορά πως τους ήρωες τους δημιουργούν οι συγκυρίες. Όμως, παππού, τρανταχτή απόδειξη οτι ήσουν πραγματικός ήρωας είναι πως, πέρα από το οτι τίμησες την πατρίδα σου και τις αξίες σου πάνω κι από τις δικές σου δυνάμεις, στάθηκες σε ένα δισθεώρητο ύψος υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας και στον καθημερινό σκληρό αγώνα της ζωής σου.Έκανες την πέτρα γόνιμο χώμα για να θρέψεις την οικογένειά σου, για να μη λείψει τίποτα από τα παιδιά σου σε δύσκολους καιρούς. Ακούραστος βιοπαλαιστής, καλός και σεμνός οικογενειάρχης και συγγενής, δίδαξες και σε μας τα εγγόνια σου πως η τιμή του ανθρώπου είναι πιο ακριβή από τα πλούτη του κόσμου.

Σ’ εσένα, παππού, στον άνθρωπο το σεβάσμιο, τον ουσιαστικό, που θα θυμάμαι πάντα με ένα βιβλίο στα χέρια, με το λιγοστό φως των αμαθιών σου να το διαβάζεις με δίψα, λέω το τελευταίο Αντίο. Πέρασες έναν αιώνα ζωής με το κεφάλι ψηλά κι αυτό για μας είναι τιμή μεγάλη και βαριά κληρονομιά.

Από τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου και τα δισέγγονά σου, από όλη την οικογένειά σου, καλοστραθιά, παππού, κι ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει…»

Από την οικογένεια του..

Στην μνήμη του η οικογένεια του Λαμπρινομανώλη προσέφερε το ποσό των 200 ευρώ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Μοιραστείτε το

-

-->