11811332_671607209642944_4217374334187916035_nΈνα σπουδαίο έκθεμα, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων  θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στα Ανώγεια από τις 8  μέχρι και τις 15 Αυγούστου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο αρχαιότερος υπολογιστής και το αρχαιότερο επιστημονικό όργανο που έχει κλίμακες, έρχεται στα Ανώγεια μετά από συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες, του συγχωριανού μας κ. Νικολάου Καλλέργη ο οποίος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός- Ηλεκτρονικός με ειδικότητα στην ρομποτική και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αυτοματισμούς, εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα Ο καθηγητής  του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης θα είναι  αυτός που στις 9 Αυγούστου και ώρα 18:00 η 19:00 θα είναι στα Ανώγεια στην αίθουσα κατω απο την τράπεζα Πειραιώς όπου θα εκτίθεται και ο Μηχανισμός και θα μας μιλήσει αποκαλύπτοντας μας τα μυστικά του και πως κατάφεραν να τον ανακατασκευάσουν.

Ο κ. Καλλέργης αναφερόμενος στην έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στα Ανώγεια αναφέρει τα εξής:

” Μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφερα και φέρνω τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων να εκτεθεί από τις 8 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Αυγούστου στα Ανώγεια.
Μεγάλη τιμή για μένα η ομιλία του φίλου και συνεργάτη μου Γιάννη Σειραδάκη στις 9 Αυγούστου, που θα μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του Μηχανισμού.
Το Απάνθισμα της τεχνολογίας θα μας θυμίσει ποιοι ήμασταν 2000 χρόνια πριν και ποιοι πρέπει να
ήμαστε και στο μέλλον.Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Πατρίδα μας θα πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας να γίνουν αυτό που για εμάς κάποιοι άλλοι φρόντισαν να ξεχάσουμε.
Σε έναν τόπο με πολύ μεγάλο φιλοσοφικό δείκτη νομίζω ότι αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα θα ξυπνήσει  μνήμες και θα δημιουργήσει  υπερηφάνειες που τις έχουμε ανάγκη.Σαν Καλλέργης και φέροντας όλη την ευθύνη του ονόματος μου έχω την υποχρέωση να δημιουργήσω στον τοπο των προγόνον μου,να διδάξω,να προσφέρω να καλλιεργήσω.Έχοντας όνειρα για το τόπο των προγόνων μου” καταλήγει.
11796230_304168816373881_5670412453858834399_nΛίγα λόγια για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί την επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας, διότι για να φτιάξεις ένα μηχανικό Σύμπαν, όπως ο Μηχανισμός, χρειάζεται να έχεις αφομοιώσει την ελληνική φιλοσοφία, την φιλοσοφία των Ιώνων και να την έχεις κάνει πράξη.Μετά λόγου γνώσεως υποστηρίζετε ότι στον Μηχανισμό υπάρχει η υπογραφή του Πυθαγόρα. Μάλιστα «σε ένα από τα γρανάζια του είναι χαραγμένο το πεντάγωνο των Πυθαγορείων», το οποίο διέκριναν στο σκουριασμένο εσωτερικό του Μηχανισμού μετά την επιφανειακή τρισδιάστατη φωτογράφηση.Είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής που γνωρίζουμε και το αρχαιότερο προηγμένης τεχνολογίας αστρονομικό όργανο. Το αρχαιότερο tablet» όπως θα λέγαμε χαρακτηριστικά. «Είναι δηλαδή ένας υβριδικός υπολογιστής, ψηφιακός και αναλογικός. Μοιάζει με παλιό ρολόι με δείκτες και κυκλικές αλλά και ελικοειδείς κλίμακες και στις δύο όψεις του. Είναι το αρχαιότερο επιστημονικό όργανο που έχει κλίμακες»

Την ομάδα μελέτης του Μηχανισμού αποτελούν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ουαλίας στο Κάρντιφ Mike Edmunds και ο κ. Μουσάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο μηχανισμός ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.

 

Μοιραστείτε το

-

-->