Επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου πραγματοποίησε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της παράταξης, Βουλευτή Ρεθύμνου κ.Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ στην Κρήτη κ. Γεώργιος Λυρώνης, ο υπεύθυνος για θέματα υγείας της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Ξυπολυτάς και ο κ.Μαρνελάκης Ιωάννης πρ. Διευθυντής Οικονομικού της 7ης ΥΠΕ και μέλος του τομέα υγείας της ΝΔ.Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί το κλιμάκιο του κόμματος από τους διευθυντές, τους γιατρούς και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το προσωπικό, το οποίο, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, παρέχει άμεσες υπηρεσίες υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές του νομού μας. Συζητήσαμε με εργαζόμενους που και στις γιορτές αφήνουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους για να προσφέρουν στους συμπολίτες μας. Με θλίψη και απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας στο νομό μας έχει χειροτερέψει φθάνοντας σε πραγματικά οριακό σημείο.

Θεωρώ επιβεβλημένο, στην καινούργια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να προσδώσουμε την απαιτούμενη βαρύτητα στον τομέα της υγείας και κυρίως στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος υγείας, καταρτίζοντας ένα σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή κατάσταση είναι απογοητευτική: αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας τα οποία λειτουργούν χάρη στις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών και στην ουσιαστική συνεισφορά των Δήμων και των πολιτών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλουν οικονομικά προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Κ.Υ.

Κοινός τόπος για όλες τις μονάδες που επισκεφθήκαμε είναι οι ελλείψεις προσωπικού και η έλλειψη συντήρησης που προκαλεί προβλήματα σε υποδομές και εξοπλισμούς. Είναι πραγματικά απαράδεκτο στα Ανώγεια να τοποθετείται πετρέλαιο με προσωπική «εγγύηση» του ιατρικού προσωπικού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή να μπαίνουν νερά στην καινούργια πτέρυγα και να προκαλείται βλάβη στον κεντρικό πίνακα, με αποτέλεσμα η πτέρυγα να μην έχει ρεύμα. Στο Πέραμα υπάρχουν ζητήματα συντήρησης στα οποία πολλές φορές καλείται η Δημοτική αρχή να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους, την ίδια ώρα που οι χορηγίες των κατοίκων στηρίζουν τη λειτουργία του Κ.Υ. Στο Σπήλι δεν υπάρχει καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό το πρωί, ενώ το κτίριο έχει υποστεί ρωγμές και διαχώριση – καθίζηση με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ζήτημα σε περίπτωση σεισμού ή έντονης βροχόπτωσης, με την ΥΠΕ να αναζητά μια πρόχειρη λύση με τη βοήθεια του Δήμου. Στην Αγία Φωτεινή παρουσιάζεται αυξημένη υγρασία σε δυο σημεία ενώ το έργο είναι ακόμα σε εγγύηση και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.

Με δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε αγροτικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων των Κέντρων Υγείας του νομού».

Μοιραστείτε το

-

-->