Εντυπωσιακή από κάθε άποψη ήταν η παρουσία του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων, πριν μερικές ημέρες στην Ζάκυνθο, όπου στο κατάμεστο Ανοιχτό θέατρο,  παρουσίασε ένα τρίωρο πρόγραμμα για τον μεγάλο Νίκο Ξυλούρη με τίτλο “Όταν η μνήμη έχει φωνή”, γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό, με την βραδιά να λήγει ονειρεμένα με καντάδα στα στενά του πανέμορφου νησιού των Επτανήσων. Σίγουρα πλέον τα παιδιά του συλλόγου, έχουν ανέβει επίπεδο και συνεχώς βελτιώνονται καταρρίπτοντας κάθε φορά τα δικά τους προηγούμενα ρεκόρ, ενώ με την παρουσία τους σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν βρεθούν κάνουν τα Ανώγεια περήφανα και μεγαλώνουν το όνομα και το ανάστημα του τόπου μας

Οι δεσμοί πλέον του συλλόγου μας με το νησί της Ζακύνθου είναι πολλοί ισχυροί και η συνεργασία με τον σύλλογο Κρητών του νησιού και την πρόεδρο του Μαρία Νεονάκη αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές σε όλα τα επίπεδα. Όπως αναφέρει και η κα Νεονάκη:”Η πρώτη πρόσκληση είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουληκάδου “Ο Ερωτόκριτος” και το Σύλλογο Κρητών και η εκδήλωση είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία. Αυτή τη φορά υπήρχε η ευκαιρία να παρακολουθήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πολύ περισσότερος κόσμος που χειροκρότησε θερμότατα τους μουσικούς και τους χορευτές από την Κρήτη. “Θέλουμε να υπάρχει στενή επικοινωνία, ενότητα και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των Κρητών της Ζακύνθου και της Κρήτης. Θέλουμε να μην ξεχνάμε τα έθιμα μας και κυρίως τους ξεχωριστούς Κρητικούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε αυτό το αφιέρωμα” ολοκληρώνει.


Ο Πολιτιστικός σύλλογος με δελτίο τύπου αναφέρει αναλυτικά τι έγινε στη διάρκεια της πολύ σημαντικής αυτής βραδιάς, αλλά και ευχαριστεί όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Αναλυτικά:

Mε απόλυτη επιτυχία και με τον μεγαλύτερο σεβασμό στον μεγάλο Ανωγειανό, άνθρωπο και σύμβολο  Νίκο  Ξυλούρη, στέφθηκε η μεγάλη αφιερωματική βραδιά- εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ζακύνθου το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016  με τίτλο “Όταν η μνήμη έχει φωνή” σε διοργάνωση του Συλλόγου Κρητών Ζακύνθου “Η Μεγαλόνησος” σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ζακύνθου και την πλήρη καλλιτεχνική επιμέλεια πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων.
Πλήθος κόσμου πάνω από 1000 άτομα παρακολούθησαν το πρόγραμμα που άγγιξε σχεδόν τις 3 ώρες, μαθαίνοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του Ξυλούρη τραγουδώντας τα τραγούδια του Αρχάγγελου της Κρήτης αλλά και φωνάζοντας συνθήματα όπως το “Ξυλούρη Ζεις Εσύ μας  οδηγείς” με μεγάλη συγκίνηση, δείχνοντας πόσο πολύ το Νησί της Ζακύνθου Αγαπά τον Ψαρονίκο.
O Π Σ Ανωγείων εξ αρχής αισθανόμενος την βαριά ευθύνη στο άκουσμα και μόνο της λέξης ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ , μετά από την πρόσκληση των Κρητών Ζακύνθου μήνες πριν, προετοίμαζε- ζύμωνε αθόρυβα αλλά με τον δέοντα σεβασμό και σεμνότητα την μεγάλη αυτή εκδήλωση που περιελάμβανε
Ομιλίες χαιρετισμούς- ανταλλαγή δώρων – βίντεο προβολές αποσπάσματα από την ζωή του Νίκο Ξυλούρη-
Χορευτικά από τον Σύλλογο 6 χοροί – Μουσική -Τραγούδια από όλο το ρεπερτόριο Κρητικά – ριζίτικα – έντεχνα – ποίηση – καλαματιανά – ερωτόκριτο καλύπτοντας τους μεγάλους σταθμούς της Ζωής του Ξυλούρη, και στο τέλος
Ανωγειανές κοντυλιές με μαντινάδες αφιερωμένες στο Ξαθέρι των Ανωγείων.
Ακολούθησε καντάδα στους δρόμους και στα στενά της Ζακύνθου από τα μέλη του Συλλόγου και τους παρευρισκόμενους θεατές ,που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Πόλης δίπλα στο άγαλμα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ξεσηκώνοντας όλη τη Ζάκυνθο σκορπώντας Άρωμα Ανωγείων από τα τραγούδια τις μαντινάδες και τους χορούς μας.
ΟΤΑΝ Η ΜΝΗΜΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ
Μια σωστά και καλά δομημένη εκδήλωση που το μεγάλο βάρος σήκωσαν επάξια οι μουσικοί-ερμηνευτες που πλαισίωσαν την εκδήλωση και προς τιμήν τους έπαιξαν Αφιλοκερδώς .Τους αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια το πιο μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ.

Απο τήν πρώτη στιγμή της επιλογής τους από τον Σύλλογο συναισθανόμενοι την μεγάλη ευθύνη το “βάρος” του εγχειρήματος επέδειξαν τον απολυτό επαγγελματισμό καταθέτοντας την ΨΥΧΗ τους την ώρα της εκδήλωσης μαγεύοντας και καθηλώνοντας κυριολεκτικά τους Θεατές κάνοντας τους να δακρύσουν…καταχειροκροτούμενοι σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης μαζί με το χορευτικό μας.
Παναγιώτης Σκουλάς: λαούτο τραγουδά
Δημήτρης Ξυλούρης: λύρα τραγούδι
Βασίλης Δραμουντάνης: μαντολίνο τραγούδι
Γιάννης Δαφέρμος: λαούτο
Γιάννης Σιφναίος: κιθάρα φωνές
Αντώνης Τσάτσης: Ντραμς.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως
Χορευτικό
Νίκος Βρέντζος
Λευτέρης Μπέρκης
Γιώργος Σαλούστρος
Λευτέρης Καλλέργης
Ανθή Μακάκη
Εμμανουέλλα Καλλέργη
Ειρήνη Σταυρακάκη
Τζέλα Βερτούδου
Συνοδοί Αποστολής-κάμερα-φώτο:Γιαννης Καλλέργης-Ηρω Ανυφαντή
Σύντομο χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλε μέσω του Συλλόγου μας η γυναίκα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία,  καθώς και τα δώρα της βραδιάς δυο δίπλες κασετίνες με 4 cd’s με τραγούδια του Νίκο που δόθηκαν στον Δήμαρχο Ζακύνθου και στον Σύλλογο Κρητών Ζακύνθου ήταν προσφορά από το δισκοπωλείο που διατηρεί στην Αθήνα όπου και την ευχαριστούμε. Λόγω πένθους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί .
Ο Π.Σ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ευχαριστεί ιδιαίτερα και θερμά τον Σύλλογο Κρητών Ζακύνθου την Πρόεδρο Μαρία Νεονάκη και όλα τα μέλη του καθώς και όλους τους Κρητικούς του νησιού και μένει υπόχρεος που όλες τις μέρες μας έκαναν να ζήσουμε μια γνήσια και θερμή Κρητική φιλοξενία στο Φιόρε του Λεβάντε, από Κρητικούς που όχι μόνο αγαπάνε αλλά λατρεύουν την Κρήτη και το δείχνουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους μακριά από το Νησί μας και επιφυλασόμεθα ως Σύλλογος να το ανταποδώσουμε με την πρώτη ευκαιρία.
Έχοντας πλέον ισχυρούς Δεσμούς και έχοντας αποκτήσει πραγματικούς φίλους και με δεμένη χημεία βάζουμε γερα θεμέλια και για άλλες σημαντικές συνεργασίες Στην Κρήτη ΑΝΩΓΕΙΑ η Ζάκυνθο.
Ο αντίκτυπος του Αφιερώματος στον Νικό Ξυλούρη ήταν πολύ μεγάλος στο νησί της Ζακύνθου αλλά και εκτός που ο Π,Σ Ανωγείων δέχτηκε άμεσα προτάσεις και είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για να παρουσιάσουμε το αφιέρωμα
σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κύπρο και Κρήτη.
Τέλος ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά τον χορηγό μεταφοράς μας για την έκπτωση του 50% ΑΝΕΚ-SUPER FAST καθώς και όλους Κρητικούς-Ζακυνθινούς χορηγούς που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την πραγματοποίηση της Εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε Επίσης την Αγγέλα Σκουλά “Περαχώρι Τσάνελ” για την πολύτιμη βοήθεια της στο μοντάζ, τον Μανόλη Σαμόλη για την παραχώρηση της βιντεοκάμερας
και την δική μας ΑΝΩΓΗ για την στήριξη της σε κάθε βήμα που κάνουμε ως Π Σ ΑΝΩΓΕΙΩΝ.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->