Ρεπορτάζ ΑΝΩΓΗ

Φωτογραφίες:Αγγέλα Σκουλά

Ένα στολίδι για τα Ανώγεια, η Δημοτική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου και τα παλιά γραφεία του Α.Κ.Ο.Μ.Μ-Ψηλορείτης, εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων. Ένας πλούτος γνώσης, στην καρδιά των Ανωγείων, που αριθμεί περίπου 6.000 καταγεγραμμένα βιβλία είναι πλέον ανοιχτός για το κοινό κάθε ηλικίας ενώ στεγάζεται πλέον σε έναν προσεγμένο και καλαίσθητο χώρο μετά την ανάγκη μετακόμισης της βιβλιοθήκης που παρέμενε ανενεργή για χρόνια στο Πολύκεντρο Ανωγείων.

Σπουδαία η προσφορά και μεγάλη η συμβολή στην επίτευξη των σημερινών εγκαινίων, υπήρξε η μεγάλη δωρεά της οικογένειας του Ευάγγελου Κεφαλογιάννη ή “Κουντοβαγγέλη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή στις 22 Ιανουαρίου 2016, αλλά η αγάπη του για την γνώση και τα γράμματα μένει πλέον παντοτινή στον γενέθλιο τόπο του μέσω της βιβλιοθήκης που οραματίστηκε ο Δήμος Ανωγείων και οι απόγονοι του εκλιπόντος. Ο “Κουντοβαγγέλης” με έντονη αντιστασιακή δράση στην Κατοχή αλλά και στην Χούντα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην ανατίναξη του αυτοκινήτου της τότε Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα γράμματα και άφησε αυτή την παρακαταθήκη στην οικογένεια του. Πέραν της Δημοτικής βιβλιοθήκης άλλωστε, τα παιδιά του στηρίζουν ανελλιπώς και τις δράσεις του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του. Ο Δήμος Ανωγείων προσέφερε στην οικογένεια μια τιμητική πλακέτα καθώς και μια δημιουργία από φυσητό γυαλί του Μάριου Χαλκιαδάκη με χαραγμένη πάνω την κάτωθι μαντινάδα στη μνήμη του ¨Κουντοβαγγέλη”:

Στα Ανώγεια που αγάπησες και τα ‘χες στην καρδιά σου,

εμίσεψες μα έφηκες, το αποτύπωμα σου..

Πέραν αυτών αξίζει να αναφερθούν και οι προσφορές υφαντών της Άννας Ξυλούρη-Σκουλά (Καραβανά” στη μνήμη της αδερφής της Μαριώρας, αλλά και διαχρονικών προσφορών που υπάρχουν σε βιβλία, με κυριότερες αυτές του Αριστείδη Κλάδου και των εκδόσεων του Δωρικός και Αποσπερίτης, του Γιάννη  Δακανάλη, του Τηλέμαχου Χαιρέτη, της Γιούλας Βρέντζου του Λεονάτου και της λέσχης lions  Ηρακλείου.

Στα εγκαίνια ξεχωριστή ήταν η παρουσία του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ Μανόλη Κεφαλογιάννη, ανιψιού του “Κουντοβαγγέλη”, καθώς και του Βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Το παρών έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιάννης Παρασύρης, οι πρώην δήμαρχοι Γεώργιος Σμπώκος και Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης και πλήθος Ανωγειανών. Την τελετή των εγκαινίων έκαναν οι ιερωμένοι π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης και π.Γεώργιος Ανδρεαδάκης και στη συνέχεια όλοι μαζί κράτησαν το ψαλίδι και έκοψαν την κορδέλα στην είσοδο της αίθουσας, ανοίγοντας με αυτό τον συμβολικό τρόπο της Δημοτική βιβλιοθήκη στη διάθεση του κοινού.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς την παραδοσιακή ταβέρνα “Σκαλώματα” όπου ο Δήμος Ανωγείων παρέθεσε γεύμα με όλες τις αυθεντικές ανωγειανές γεύσεις. Να αναφέρουμε ότι η Δημοτική βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8.30 π.μ μέχρι τις 3 μ.μ και για τον δανεισμό βιβλίου απαιτείται μόνο η καταγραφή των στοιχείων σας μέσω της αστυνομικής ταυτότητας.

Η ομιλία του δημάρχου και οι δηλώσεις των επισήμων στην ΑΝΩΓΗ:

Εμμανουήλ Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων:”Θέλουμε να γίνει η βιβλιοθήκη, μια δεξαμενή σκέψης, δράσεων και εκδηλώσεων..”

“Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό Βήμα στον τομέα του πολιτισμού στον Δήμο μας  με τα εγκαίνια στον ωραίο αυτό χώρο, της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης.

Μιας σπουδαίας πολιτιστικής δομής που την έχουμε ανάγκη όλοι μας και ιδιαίτερα η νεολαία μας και η οποία πιστεύω ότι θα ριζώσει, θα αναπτυχθεί και θα καρποφορήσει στο άμεσο μέλλον.

Η ιστορία της δημόσιας βιβλιοθήκης στ Ανώγεια είναι αρκετά μεγάλη και ξεκινάει από την εποχή του τότε λεγόμενου Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού συλλόγου μας, της δεκαετίας του 60 και 70, όπου πολλά παιδιά και μεγάλοι εντρύφησαν στις συλλογές των βιβλίων αυτών, σε εποχές που η απόσταση αλλά και η πρόσβαση σε βιβλία ήταν δύσκολη και για λίγους.

Ήταν όμως ευτύχημα για αρκετούς από εμάς τους μεγαλύτερους  που είχαμε δίπλα μας μια, έστω μικρή βιβλιοθήκη , με ποιοτικά βιβλία, με την ανάγνωση των οποίων μάθαμε πολλά, περνούσαμε  ευχάριστα  τον χρόνο μας, αλλά το κυριότερο, αγαπήσαμε το Βιβλίο, τη γνώση και ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι για μας μέσω αυτού.

Αργότερα, έγινε άλλη μια προσπάθεια εμπλουτισμού και ανασύστασης της από το πολύκεντρο, όπου και σε αυτό το διάστημα λειτουργίας της επηρεάστηκαν αρκετοί νέοι του τόπου μας , όπως δείχνουν τα στοιχεία δανεισμού της  περιόδου αυτής.

Τα τελευταία χρόνια με την μετατροπή του Πολύκεντρου σε χώρο Μουσικής Ακαδημίας , τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της  μεταστέγασης  της Βιβλιοθήκης  σε μόνιμο κεντρικό χώρο στο Δήμο μας. Έτσι επιλέχθηκε από το  Δημοτικό Συμβούλιο ο χώρος αυτός, στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου.

Με την βοήθεια των νέων μας,  φοιτητών και μαθητών τότε- των μετέπειτα Ανωγειανέων- καταγράφηκαν, αποθηκεύτηκαν και μεταφέρθηκαν εδώ  τα περίπου 6.000 βιβλία της. Όμως έπρεπε να φτιαχτεί από την αρχή  και  να εξοπλιστεί ο χώρος της,  να σχεδιαστεί  και να αγοραστεί  το νέο ηλεκτρονικό σύστημα  για την ορθή  λειτουργία  της, καθώς  και να στηθεί  με σύγχρονο – επιστημονικό τρόπο, ώστε να μπορούμε  να την διαχειριζόμαστε εύκολα.

Σ’ αυτή την περίοδο ήρθε η σπουδαία για τον Δήμο μας δωρεά, της οικογένειας του Βαγγέλη  Κεφαλογιάννη ( Κουντοβαγγέλη), η οποία μας βοήθησε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας και να φτάσουμε στον σημερινό αποτέλεσμα. Μια δωρεά που συνεχίζεται και σήμερα για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης .

Δεν θα ξεχάσω  την ημέρα που συναντηθήκαμε με την οικογένεια του και με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη στο Ηράκλειο , όπου στη συζήτηση μας ειπώθηκε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε πάθος  με τα γράμματα, με την μόρωση των νέων ανθρώπων του τόπου μας και ότι ταίριαζε με την φιλοσοφία του ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του κυττάρου, αυτής  της γωνιάς, για την μόρφωση και στον πολιτισμό όλης της Ανωγειανής νεολαίας και κοινωνίας.

Για αυτό, πιστεύω ότι η προσφορά αυτή στη μνήμη του Κουντοβαγγέλη, θα πιάσει τόπο- όπως λέμε- , θα δικαιωθεί και θα δρέψει τους καρπούς της η νέα γενιά μας.

Έτσι με τα χρήματα αυτά κατορθώσαμε να φτιάξουμε τις βιβλιοθήκες, να πάρουμε τον εξοπλισμό που χρειαζόταν και να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα για μας.

Για αυτό, με την ευκαιρία των εγκαινίων τιμούμε και την μνήμη του, σήμερα και είμαστε ευγνώμονες στην οικογένεια του, στα παιδιά του, για την σημαντική και ευγενική αυτή πράξη –  προσφορά στο γενέθλιο τόπο τους.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ  και σε άλλους δωρητές , οι οποίοι κατά περιόδους έχουν χαρίσει βιβλία ή και συλλογές , εμπλουτίζοντας έτσι  την βιβλιοθήκη μας  και οι οποίοι με την πράξη  τους  αυτή,  αποτελούν  παράδειγμα για όλους μας,  γιατί έτσι σκέφτηκαν το κοινό καλό και έπραξαν για αυτόν ακριβώς το λόγο. Τέτοιοι δωρητές ήταν :

Ο Κλάδος Αριστείδης και οι εκδόσεις του Δωρικός και Αποσπερίτης, ο Δακανάλης Γιάννης με την εξαίσια προσωπική του βιβλιοθήκη, ο Χαιρέτης Τηλέμαχος, η Βρέντζου  Γιούλα του Λεονάτου και η λέσχη lions  Ηρακλείου, τους  οποίους ευχαριστούμε και  τιμούμε την μνήμη τους.

Εδώ θέλω να αναφέρω και μια άλλη πράξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στον τόπο μας, από τους  φίλους των Υακινθείων, με το πρόγραμμα των βιβλιοθηκών στα καφενεία του Δήμου μας , το οποίοι στηρίζουμε και το οποίο επιτελεί, όπως πιστεύουμε , τον ίδιο σκοπό με την βιβλιοθήκη μας, με την οποία και θα συνδεθεί.

Η Δημοτική μας βιβλιοθήκη βρίσκεται σε κατάσταση συγκρότησης. Η δουλειά που έχει γίνει από τις δύο ομάδες των ανθρώπων που έχουν δουλέψει και δουλεύουν μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, είναι σπουδαία και μεγάλη. Για αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω  και αυτούς  από εδώ , σήμερα.

Στόχος μας είναι η βιβλιοθήκη αυτή να γίνει καθημερινά επισκέψιμη και χρήσιμη σε όλους και να δουλέψει αποτελεσματικά  το δανειστικό τμήμα της.

Να δημιουργήσουμε τμήμα παιδικού βιβλίου, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιούν οι μαθητές όλων των τάξεων των σχολείων μας και να συνεπικουρεί τις βιβλιοθήκες  του δημοτικού , γυμνασίου και του λυκείου, με την βοήθεια των  δασκάλων και των καθηγητών μας.

Να αξιοποιήσουμε και να εξοπλίσουμε το αναγνωστήριο, με σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου οι χρήστες  θα έχουν πρόσβαση σε άλλες  βιβλιοθήκες πανεπιστημίων ή  διαδικτυακές.

Να δημιουργήσουμε τμήμα Ιστορίας, τμήμα με βιβλία που έχουν εκδώσει Ανωγειανοί ποιητές, λογοτέχνες, επιστήμονες και λαογράφοι και τμήμα που να έχει την αναφορά του στα Ανώγεια και την περιοχή μας.

Θέλουμε να γίνει η βιβλιοθήκη, μια δεξαμενή σκέψης, δράσεων και εκδηλώσεων, που θα μετέχουν και θα προγραμματίζουν  παλιοί και νέοι επιστήμονες και φοιτητές  κοινωνικών, ιστορικών και φιλοσοφικών σπουδών, άνθρωποι του βιβλίου και του πολιτισμού, δικοί μας άνθρωποι, που θα προσθέσουν και αυτοί στην ενημέρωση, τη δημιουργία, τον πολιτισμό, το δικό τους λιθαράκι, την δική τους γνώση, την δική  τους άποψη, τη δική τους παρέμβαση στον τόπο μας , στην ιστορία και τον πολιτισμό μας , για το καλό όλων μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας Καλό ξεκίνημα εύχομαι!”

Μανόλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής Ν.Δ: “Είναι άλλη μια τεράστια διάκριση ενός χωριού που στο διάβα των δεκαετιών και των αιώνων έδειξε μόνο πρωτοπορία και πάντα λειτούργησε με αρχές και αξίες..”

“Μια εξαιρετική πρωτοβουλία τόσο της οικογένειας του Βαγγέλη Κεφαλογιάννη “Κουντοβαγγέλη” όσο και του δημάρχου Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη, ώστε να γίνει αυτή η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης του χωριού μας. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε και εμείς αρωγοί και συμπαραστάτες. Είναι η αρχή για μια λαμπρή συνέχεια, στην οποία πρέπει να συνδράμουν όλοι οι Ανωγειανοί που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν και να είναι άλλη μια τεράστια διάκριση ενός χωριού που στο διάβα των δεκαετιών και των αιώνων έδειξε μόνο πρωτοπορία και πάντα λειτούργησε με αρχές και αξίες, με ένα τρόπο που μπορεί κανείς να παίρνει καλά παραδείγματα για μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε.

Είμαστε περήφανοι που είμαστε από τα Ανώγεια, είμαστε περήφανοι για τις πρωτοβουλίες των Ανωγειανών, αγαπάμε το χωριό, η ψυχή μας είναι εδώ. Από εδώ ξεκινήσαμε, εδώ θα καταλήξουμε..”

Μιχάλης Κεφαλογιάννης, υιός του Ευάγγελου Κεφαλογιάννη “Κουντοβαγγέλη“:”Ο πατέρας μου είχε πάθος με τα γράμματα και νομίζω ότι σήμερα θα ήτανε πολύ συγκινημένος..”

Ο “Κουντοβαγγέλης” ήταν ένας Ανωγειανός ο οποίος μεγάλωσε με τις αξίες της κοινωνίας των Ανωγείων. Ζούσε με αυτές και μεγάλωσε και την οικογένεια του, τα παιδιά του με αυτές. Ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να αφήσει μια παρακαταθήκη στην γενέτειρα του το ιστορικό χωριό των Ανωγείων της Κρήτης. Είχε πάθος με τα γράμματα και νομίζω ότι σήμερα θα ήτανε πολύ συγκινημένος. Από την άλλη μεριά ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και με σεμνότητα αντιμετωπίζουμε και εμείς την σημερινή ημέρα..”

Γιάννης Παρασύρης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Παιδείας:”Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ανωγείων αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός, γιατί, ενώ  τις δεκαετίες του ’60 και ’70 λειτουργούσαν αρκετές βιβλιοθήκες, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση στον αριθμό τους.”

“Με ιδιαίτερη χαρά παραβρέθηκα στα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ανωγείων, που έρχεται να τονώσει την πολιτιστική και πνευματική εξέλιξη μίας ιστορικής περιοχής και ταυτόχρονα να μεταδώσει στους κατοίκους – και κυρίως στους νέους –  την αγάπη για το βιβλίο, ενός μέσου που αποτελεί πολύτιμο φάρο στο ταξίδι για τη γνώση και την πρόοδο.

Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ανωγείων αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός, γιατί, ενώ  τις δεκαετίες του ’60 και ’70 λειτουργούσαν αρκετές βιβλιοθήκες, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση στον αριθμό τους. Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ανωγείων, με την αξιέπαινη οικονομική συμβολή της οικογένειας του Ευάγγελου Κεφαλογιάννη ή “Κουντοβαγγέλη”, ενός σπουδαίου Κρητικού άντρα που αγαπούσε τα γράμματα και άφησε μεγάλη κληρονομιά πολιτισμού στον τόπο του, έρχεται να ενισχύσει την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των Ανωγείων

Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, είμαστε πάντα πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε δράση της Δημοτικής Αρχής Ανωγείων και των άλλων φορέων της περιοχής και να εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση πρωτοποριακών δράσεων που θα στοχεύουν στην καλλιέργεια της παιδείας των νέων αλλά και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής..”

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->