Άνοιξε και φέτος τις πύλες του το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανωγείων, για να υποδεχθεί το λάδι των Ανωγειανών, σε μια χρονιά που προμηνύεται μικρής παραγωγής για τον τόπο. Το ελαιοτριβείο θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 3 μ.μ έως τις 6 μ.μ για την παραλαβή των ελιών, απασχολώντας φέτος πέντε Ανωγειανούς εργάτες, αριθμός που διπλασιάζεται όταν υπάρχει καλή “βεντέμα”!

Οι εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά κάνουν λόγο για περίπου 85% μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Σε αυτό το συμπέρασμα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι μάλλον ήταν κάτι που όλοι περιμέναμε μετά την εντυπωσιακή περσινή σαιζόν όπου μόνο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό είχαμε παραγωγή 180 τόνων λαδιού, κάτι που συνιστούσε ρεκόρ σχεδόν 20ετίας για την περιοχή μας!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση από επιχειρηματίες και ιδιώτες για το λάδι των Ανωγείων, μετά τις πρόσφατες αναλύσεις του Χημείου του Κράτους. Τρεις διαφορετικές αναλύσεις που όλες μιλάνε για μια εξαιρετική ποιότητα λαδιού με ένα χαρακτηριστικό άρωμα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία που το κάνει τόσο διαφορετικό και ποιοτικό. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι ίσως το άρωμα αυτό να οφείλεται στο υψόμετρο, στο κλίμα της περιοχής και στα αρωματικά φυτά που βγάζει η γη των Ανωγείων που επηρεάζουν τόσο θετικά την ποιότητα και το άρωμα του λαδιού!

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αποθήκες έχει μείνει ελάχιστη ποσότητα λαδιού από πέρσι (σ.σ περίπου 5 τόνοι) οι οποίοι και αναμένεται να γίνουν ανάρπαστοι τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ ο Συνεταιρισμός κρατάει κάποιο λάδι το οποίο προσφέρει στη διάρκεια της χρονιάς σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των Ανωγείων όπως για παράδειγμα στον Παιδικό Σταθμό.

Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους τους παραγωγούς και καλή σοδειά!

 

Φωτογραφία:Νίκος Κοντογιάννης

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->