Η επιστολή έχει ως εξής:

«Καμιά έκπληξη δεν μας προκάλεσε όταν πληροφορηθήκαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο Δήμος προχωρά στην αιφνιδιαστική αναγκαστική κατάσχεση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 250 περίπου συνδημοτών μας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που στο δήμο Ανωγείων ενεργοποιείται το μέτρο αυτό γιατί και τα προηγούμενα χρόνια –σε μικρότερο ίσως βαθμό- είχε εφαρμοσθεί αντίστοιχο μέτρο . Το γεγονός όμως ότι όλο και περισσότεροι δημότες μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές κοινωνικές ανάγκες διαβίωσης, που είναι συνέπεια τις αυξανομένης φορολειλασιας που έχουν επιβάλει σε βάρος του όλες οι κυβερνήσεις είτε του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ακόμη ότι, διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο, σηματοδοτεί το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές στους δήμους. Μας περιμένει νέα τοπική φοροκαταιγίδα και το ακόμη χειρότερο μέτρο ,των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων από τους δήμους, για χρέη από 500 μόλις ευρώ, που είναι σε ισχύ από τον περασμένο Μάη.  Δεν έφτανε η δυσβάσταχτη κρατική φορολογία, που μέσα σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των δήμων και η κάλυψη των τοπικών λαϊκών αναγκών. Δεν φτάνουν οι τεράστιες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους που μας υποχρεώνει να ξανα πληρώνουμε τοπικά ότι έχουμε ήδη ακριβοπληρώσει κεντρικά. Δεν φτάνουν οι ξεχαρβαλωμένες υποδομές και οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Από εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι να ενισχύσουν την φορομπηχτική φοροεισπρακτική πολιτική των δήμων, την πλήρη εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών, την κατακόρυφη αύξηση των «ίδιων πόρων» από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, για να μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση, να απελευθερωθούν νέοι πόροι για τα ματωμένα πλεονάσματα και την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων. Σ’ αυτό το δρόμο συμπλέουν τόσο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των λεγόμενων αυτοδιοικητικών.

Η δημοτική πλειοψηφία, που θα εναντιώνονταν τάχατες στους πλειστηριασμούς των τραπεζών έρχεται τώρα να προσθέσει τις δικές της κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς δίπλα στους τραπεζικούς. Η δε παράταξη της ΝΔ όχι μόνο δεν φάνηκε να ενοχλείται από το μέτρο αυτό , άλλωστε και αυτή το εφάρμοσε όταν ήταν στην διοίκηση του Δήμου και τώρα απλά αναρωτιέται τάχατες εάν εκτελούνται κανονικά οι κατασχέσεις  .                                               Όλοι μαζί παριστάνουν τις αθώες περιστερές, λέγοντας πως ο νόμος δεν τους επιτρέπει να εμποδίσουν αυτά τα μέτρα. Πως η υπηρεσία αν δεν τα εφαρμόσει κινδυνεύει να καταλογιστούν σε αυτήν οι ανείσπρακτες οφειλές. Λες και αυτή η εκβιαστική σε βάρος του λαού νομοθεσία έπεσε από τον ουρανό. Λες και δεν είναι κατάδικό τους δημιούργημα και των κομμάτων που υπηρετούν.

Τα μέτρα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σε μια εποχή που ο λαός έχει γονατίσει από τη συντριβή των μισθών, των συντάξεων, του λαϊκού εισοδήματος, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, και την φοροκαταιγίδα για να προστατευτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να ανακεφαλαιοποιηθούν επανειλημμένα οι τράπεζες, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα στη λαϊκή οικογένεια που αδυνατεί να καλύψει βασικές βιοτικές της ανάγκες.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει πλήρη συνείδηση ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για την ευημερία του λαού μας. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίες γενικότερες ανατροπές σε επίπεδο πριν απ’ όλα κεντρικής εξουσίας. Δίνουμε όμως ταυτόχρονα τη μάχη και στις σημερινές συνθήκες της αντιλαϊκής επίθεσης και των αρνητικών συσχετισμών να αποσπάσουμε ανάσες ανακούφισης για το λαό μας.

Στην προκειμένη περίπτωση διεκδικούμε να  δημιουργηθεί ένα δίχτυ στοιχειώδους προστασίας των οικογενειών, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν για τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, που διαχειρίζεται ο δήμος. Αυτός ο κόσμος πρέπει στοιχειωδώς να προφυλαχτεί. Είναι φανερό πως δεν θέλουν να του δώσουν αυτά που του χρωστούν. Δεν μπορεί ,όμως και να του παίρνουν και μάλιστα τα στοιχειώδη για να ζήσει.

Ποτέ δεν υπήρξαμε οπαδοί του «δεν πληρώνω» γενικά και αόριστα. Πάντα αντιμετωπίζαμε το ζήτημα κοινωνικοταξικά. Να γλιτώσει ο φτωχός λαός αλλά να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που πριμοδοτούνται και  φοροαπαλλάσσονται. Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση και τα χρέη τα κρατικά.

ΖΗΤΟΥΜΕ λοιπόν την επείγουσα έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και απαιτούμε να πάρει τέτοια στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης των οικογενειών που αποδεδειγμένα δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

1      Με απόφαση του ΔΣ να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής να θεσμοθετήσουν άμεσα την δυνατότητα  διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και  φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.

2      Να απαιτήσουμε επίσης  να  άρουν νομοθετικά την καταναγκαστική θεσμικά διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους στους δήμους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας, των κατασχέσεων και των  ηλεκτρονικών πλειστηριασμών  και να αφοπλίζονται μπροστά στις απαλλαγές και τα προνόμια μεγαλοκατεχόντων.

3      Η θέση της ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πλήρη διαγραφή των οφειλών α) των μακροχρόνια άνεργων ενταγμένων στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.                                                                                                                              β) των πολύτεκνων, τρίτεκνων, μονογονεϊκών οικογένειών, ΑΜΕΑ με αναπηρία 67% και άνω με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και μία κατοικία.                                                                                                          γ) σε άτομα που έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ.

4      Να διαγραφούν μόνο τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις αλλά να πληρωθούν τα χρέη σε άτομα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ.

5      Να πληρώσουν χωρίς απαλλαγές κλπ όσοι είναι πάνω από τα εισοδηματικά αυτά όρια και ιδιαίτερα εκείνοι που είναι πασιφανές ότι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα αλλά φοροαποφεύγουν σε βάρος των άλλων.

6      Αυτό από μόνο του είναι αρκετό να καλύψει την υπηρεσία έναντι οποιουδήποτε ελέγχου. Μπορεί έτσι να παγώσουν προς το παρόν όλες οι περιπτώσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει διαγραφή για να δοθεί χρόνος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ουσιαστικά. .

ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ

Εκλεγμένος με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.»

 

Μοιραστείτε το

-

-->