Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης – Στο “κόκκινο” Ανώγεια, Σφακιά, Ομαλός, Οροπέδιο Λασιθίου- Πρώτα προβλήματα στο νομό Χανίων

Ο Ψηλορείτης στις λευκές δόξες του...

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας σε ολόκληρη την Κρήτη, για ακραία καιρικά φαινόμενα, μετά και την έκδοση έκτακτου δελτίου καιρού, που προβλέπει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Ήδη πάντως απαγορεύτηκε ο απόπλους από τα λιμάνια της Κρήτης για τον Πειραιά.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Δευτέρας, στην παλιά Λαχαναγορά του Δήμου Ηρακλείου για τις περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του δήμου και στα γραφεία της Περιφέρειας για ολόκληρη την Κρήτη, ξεκαθαρίστηκαν τα σημεία τα οποία “χτυπάει” πρώτα η κακοκαιρία, και στα οποία εστιάζεται, πρωτίστως, η προσοχή. Όπως προέκυψε, στο “κόκκινο” βρίσκονται τέσσερις περιοχές στην Κρήτη: το Οροπέδιο Λασιθίου, τα Ανώγεια, τα Σφακιά και ο Ομαλός, ενώ σε επίπεδο Ηρακλείου τα βλέμματα είναι στραμμένα στα δημοτικά διαμερίσματα Γοργολαϊνίου, Παλιανής και Τεμένους.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας και περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ξωμεριτάκης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη Γιάννης Τζανοκωστάκης, ο Διευθυντής ΠΑΜ/ΠΣΕΑ Κρήτης Γιώργος Περισυνάκης, ο Διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Παπαδάκης, η Γενική Διευθύντρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Δαμιανάκη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Σπύρος Επιτροπάκης, καθώς επίσης ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα ασφάλειας Γιάννης Κουφάκης.

Όπως διαπιστώθηκε στην σύσκεψη όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας βρίσκονται σε συνεννόηση και ετοιμότητα με τους δήμους αναφορικά με την διαχείριση των μηχανημάτων.

Επί ποδός οι υπηρεσίες

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες, τα γκρέιντερ και τα μηχανήματα των δήμων για την περίπτωση που θα χρειαστεί η παρέμβασή τους, ενώ προβληματισμό προκύπτει η εκτιμώμενη ενίσχυση των ανέμων, που προκαλεί προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και ζημιές στις κατοικημένες περιοχές.

Εξαιτιας των ισχυρών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης, ένας τοίχος κατέρρευσε στα Τσικαλαριά Χανίων και καταπλάκωσε δύο απροστάτευτα σκυλιά με το ένα από τα δύο να βρίσκει τραγικό θάνατο…

“Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Υπάρχει συντονισμός με δήμους και υπηρεσίες ανά την Κρήτη και όπου απαιτηθεί θα παρέμβουμε”, δήλωσε ο πολιτικός Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας και περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ξωμεριτάκης.

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους κτηνοτρόφους στις ορεινές περιοχές, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια τους και να προμηθευτούν τις ενδεδειγμένες ποσότητες ζωοτροφών, καθώς επίσης οι πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο του  νησιού.

Απαγορευτικό απόπλου

Η MINOAN LINES γνωστοποιεί στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Αιγαίο και της απαγόρευσης απόπλου που έχει επιβληθεί από τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Ηρακλείου, τα πλοία της εταιρείας δεν απέπλευσαν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 για τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους από τα λιμάνια του Ηρακλείου και του Πειραιά αντίστοιχα.

Τέλος, γνωστοποιείται στο επιβατικό κοινό ότι, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012, τα πλοία της εταιρείας θα εκτελέσουν κανονικά τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους στη γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς – Ηράκλειο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται στα κατά τόπους λιμεναρχεία, στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα ή στα Κεντρικά Γραφεία της MINOAN LINES, μέσω των Πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο) & 18175 (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο).

Προβλήματα στα Χανιά

Προβλήματα, τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και στο επαρχιακό, προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και τα Χανιά.

Λόγω της έντασης της βροχής αναφέρθηκαν καταπτώσεις, κυρίως από πέτρες και χώματα, σε πολλά σημεία ενώ η ορμή του νερού “ξήλωσε” και ένα κομμάτι του ασφαλτοτάπητα στην Εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου, λίγο πριν την είσοδο στον κόμβο της Σούδας.

Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου δημιουργήθηκαν μικρές λίμνες, ενώ καταπτώσεις αναφέρθηκαν στον δρόμο προς Πλατανιά και Γεράνι. Στην περιοχή της Αγιάς υπερχείλισε ένα ρυάκι με αποτέλεσμα να υπάρχουν πέτρες στο οδόστρωμα.

Στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, λόγω της χιονόπτωσης κλήθηκαν μηχανήματα για να καθαρίσουν το δρόμο.Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρχε από το 22ο χιλιόμετρο προς Ομαλό και στον δρόμο λίγο μετά την Ίμπρο, προς τα Σφακιά. Το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας εφιστά την προσοχή όλων, καθώς από το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού. Προσοχή χρειάζεται και στο παλιό λιμάνι των Χανίων όπου υπάρχει υψηλός κυματισμός .

Το έκτακτο δελτίο καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εκδόθηκε στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας, προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι που δε θα εξασθενήσουν παρά το πρωί της Τετάρτης, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπονται ακόμη και για τις νησιωτικές περιοχές.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->