Στα πλαίσια του έργου GEOIN που χρηματοδοτήθηκε από το INTERREG Ελλάδα – Κύπρος το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη ανέπτυξε καινοτόμες εφαρμογές και προϊόντα που μας επιτρέπουν να πετάξουμε στην κυριολεξία πάνω από τον Ψηλορείτη και να ταξιδέψουμε από το σαλόνι μας σε διαδρομές και θέσεις μοναδικές για το τοπίο και το περιβάλλον του βουνού.

Πιο συγκεκριμένα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξε «Σφαιρικά Πανοράματα» 360o που λήφθηκαν με κάμερες υψηλής ανάλυσης από το έδαφος και από drone και που συνθέτουν είτε εικονικές περιηγήσεις κατά μήκος μονοπατιών, είτε εναέριες επισκέψεις που μας επιτρέπουν να εστιάσουμε σε σημεία ή να περιστρέψουμε την εικόνα και να δούμε τον Ψηλορείτη όπως τα πουλιά.  

Μπορεί λοιπόν κάποιος να δει τα Πετραδολάκια και τον Άγιο Φανούριο από ψηλά και να μεταπηδήσει από το ένα πανόραμα στο άλλο φτάνοντας μέχρι τον κάμπο της Νίδας. Μπορεί να γυρίσει γύρω γύρω από ένα μητάτο ή να μπει στο θέατρο του Αγίου Υακίνθου. Εάν έχει όρεξη και διάθεση, μπορεί επίσης να επισκεφτεί όλο το γεωπάρκο αφού τα πανοράματα αυτά καλύπτουν όλες τις περιοχές περιμετρικά του Ψηλορείτη, με εικόνες ακόμα και απ τη Μαύρη Κορφή και τα Ακόλλητα. Παράλληλα μέσα από τα πανοράματα αυτά προσφέρeται ακόμα περισσότερο οπτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) και πληροφορίες, ενώ σε αρκετά πανοράματα γίνεται και ερμηνεία του τοπίου εξηγώντας με σχήματα και εικόνες αυτά που παρατηρούμε. Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα έχουν επιπλέον εφαρμογές που επιτρέπουν να περιστρέφουμε το οπτικό μας πεδίο με την περιστροφή της συσκευής (το κουμπί με τις 3 τελείες στο πάνω μέρος της οθόνης).

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας ΗΥ ή μια κινητή συσκευή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέσα από την ιστοσελίδα του γεωπάρκου όπου και φιλοξενούνται όλα τα παραπάνω, μπορεί κάθε επισκέπτης από όλο τον κόσμο να γνωρίσει τον Ψηλορείτη, την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του, να βρει προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμα και να οργανώσει ένα μελλοντικό ταξίδι, αφού όλες οι εφαρμογές είναι και στην αγγλική γλώσσα. Βασικό εργαλείο είναι ο Διαδραστικός Χάρτης του Γεωπάρκου όπου φιλοξενούνται και παρουσιάζονται πάνω σε χάρτες όλες αυτές οι πληροφορίες (Ο διαδραστικός χάρτης του γεωπάρκου https://tours.nhmc.uoc.gr/geo/psiloritis/).

Άλλες εφαρμογές όπως ο Αφηγηματικός Χάρτης παρουσιάζουν μια ιστορία του γεωπάρκου και  εικονικές επισκέψεις όπως στο Δρόμο της Μύγιας όπου κανείς μπορεί να «περπατήσει» βήμα βήμα το μονοπάτι μέσα από τις 184 πανοραμικές λήψεις που έχουν γίνει. Αρκεί να κατέβει προς τα κάτω στον Αφηγηματικό χάρτη και να επιλέξει από τις εικονικές περιηγήσεις το Δρόμο της Μύγιας (https://tours.nhmc.uoc.gr/geoparks/map/idi/el/?section=5)

Τα Σφαιρικά πανοράματα μπορεί να βρει κανείς είτε από την επιλογή «Πανοράματα» του Διαδραστικού Χάρτη είτε από τη σελίδα «Εικονική περιήγηση στον Ψηλορείτη» του Αφηγηματικού Χάρτη ( https://tours.nhmc.uoc.gr/geoparks/map/idi/el/?section=3)

Όπως μας εξήγησε ο Συντονιστής του έργου Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, οι εφαρμογές αυτές απευθύνονται στον κάθε δυνητικό επισκέπτη της περιοχής, στα σχολεία και σε κάθε συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα που δεν του επιτρέπουν την ανάβαση στο βουνό. Αποτελούν μια βάση πληροφοριών για όλο το γεωπάρκο, ενώ μπορούν λειτουργήσουν ως μέσα προβολής των δήμων και των οικισμών της περιοχής αφού κάθε πανόραμα μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα μέσα στις ιστοσελίδες δήμων αλλά και επιχειρήσεων, μια που όλα αυτά προσφέρονται από το γεωπάρκο δωρεάν.

Επιπλέον εικόνες και βίντεο ανά Δήμο υπάρχουν εδώ: https://tours.nhmc.uoc.gr/geoparks/map/idi/el/?section=4

 

Μοιραστείτε το

-

-->