“Δύσκολη είναι η στιγμή, του χωρισμού, πατέρα,

που από κοπέλι εκράθιες μου, σφιχτά, σφιχτά τη χέρα.

==================================================

Με κοίταξες και φάνηκε στις άκριες των μαθιών σου,

το δάκρυ σου και πρόδωσε, η το παράπονο σου…”

 

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου θα τελεστεί στον ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής του Γιάννη Σαλούστρου “Κορκολογιάννη”, που “έφυγε” από τη ζωή στα 75 του χρόνια, στις 26 Δεκεμβρίου 2020. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλες τις οδηγίες κατά του Covid-19. Ένας άξιος Ανωγειανός, “εργάτης” της γης αλλά και της τοπικής κοινωνίας, την οποία υπηρέτησε και βοήθησε από τη θέση του προέδρου του Αγροτικού μας Συνεταιρισμού για περισσότερη από μια δεκαετία. Ένας άνθρωπος που δούλεψε σκληρά για να μεγαλώσει την οικογένεια του, φτάνοντας μέχρι και τη Γερμανία, ως μετανάστης για μια πενταετία.

Με την ΑΝΩΓΗ, επικοινώνησε η οικογένεια του και σε κείμενο που υπογράφει η αγαπημένη του σύντροφος Ελένη Σαλούστρου εκ μέρους και των παιδιών και εγγονιών του, αποχαιρετάνε τον δικό τους άνθρωπο με αγάπη και εκτίμηση. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

“Γιάννη σε αποχαιρετήσαμε στις 26 Δεκεμβρίου 2020, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του Covid-19, με ένα τρόπο που κανείς μας δεν φανταζόταν ποτέ πριν. Παρόλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση ήμασταν όλοι οι δικοί σου άνθρωποι εκεί για να σου πούμε το τελευταίο αντίο.

Ύστερα από την μακροχρόνια νοσηλεία στο ΠΑΓΝΗ, καθώς ταλαιπωρήθηκες για τέσσερα χρόνια και υπέκυψες στην ασθένεια , χωρίς όμως ούτε μια στιγμή να χάσεις την αξιοπρέπεια σου. Αυτή την αξιοπρέπεια που σε χαρακτήριζε από την αρχή μέχρι το τέλος της ύπαρξης σου.

Ξέρω ότι ήσουνα ολιγόλογος, ευθύς και τίμιος άνθρωπος, όπως επίσης γνωρίζω, πόσο πολύ κουράστηκες στη ζωή σου και τον αγώνα που δώσαμε για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Τους δύσκολους εκείνους καιρούς ως μετανάστες στη Γερμανία για μια πενταετία. Δεν ήταν πολλά τα χρόνια, αλλά αρκετά για να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να καταφέρουμε να μείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε την ανατροφή των παιδιών μας.

Έπειτα από καιρό, ανέλαβες πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό για μια δεκαετία. Παρότι τα χρόνια ήταν δύσκολα, με το ενδιαφέρον και την εργατικότητα σου, κατάφερες να εκσυγχρονίσεις τον Συνεταιρισμό και να αφήσεις μια σημαντική παρακαταθήκη για το χωριό. Δεν σταμάτησες στιγμή να δουλεύεις σκληρά και με αγάπη για τη γη.

Για αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, νιώθω περήφανη για σένα, το ίδιο και τα παιδιά μας για τον πατέρα τους. Σε όλους εμάς θα λείψει η ζεστασιά, η αγάπη και η σιγουριά που νιώθαμε κοντά σου. Επίσης αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που συμπαραστάθηκε στο πένθος μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.”

 

Τον Γιάννη Σαλούστρο που υπήρξε για μια δεκαετία πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανωγείων, αποχαιρέτησε με επικήδειο λόγο, ο νυν πρόεδρος του, παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι: “Ο Κορκολογιάννης, όπως ήταν σε όλους μας γνωστός ανήκει στη γενιά της ανοικοδόμησης αυτού του τόπου. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, όπου η πείνα και οι στερήσεις κυριαρχούσαν, ως αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έβαλε κι αυτός τη δική του πέτρα, πάνω στα χαλάσματα του φασισμού, για να μπορέσει αυτό το χωριό να ανέβει ακόμα ψηλότερα. Στη ζωή του πάλεψε και αγωνίστηκε τίμια, με οδηγό τις παλιές ανωγειανές αρχές και πάνω σε αυτές οικοδόμησε την άξια οικογένεια που αφήνει πίσω του.

 

Είχε τη δική του ξεχωριστή προσφορά στα γεωργικά δρώμενα του τόπου. Λάτρης της γης που σε λίγο θα τον υποδεχτεί, την τίμησε, την παίδεψε, την καλλιέργησε και την αγάπησε. Για δέκα χρόνια από τη θέση του προέδρου του Συνεταιρισμού, άφησε το δικό του στίγμα στη γεωργική ιστορία του τόπου μας. Πάντα ντόμπρος και ειλικρινής με τους ανθρώπους που συνεργάστηκε. Αυτές τις παρακαταθήκες αφήνει πίσω του. Ισχυρές, στέρεες, σεβαστές. Τον αποχαιρετούμε, ευχαριστώντας τον για όλα όσα προσέφερε στον τόπο μας. Ας αναπαυτεί εν ειρήνη…” 

 

-Η οικογένεια του προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 100 ευρώ στη μνήμη του για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης και του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Για το Εργαστήρι Γνώσης κατατέθηκαν και 100 Ευρώ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανωγείων.

 

-Στην μια από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε βλέπουμε τον Γιάννη Σαλούστρο “Κορκολογιάννη”, τον πατέρα του Νίκο “Κορκολονίκο” καθώς και τον ανιψιό του Νίκο Σαλούστρο “Κορκολονίκο”. Πλέον και οι τρεις θα συνεχίζουν αυτή την παρέα στους ουρανούς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει αιώνια. 

Μοιραστείτε το

-

-->