Η Κράνα, το μικρό ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου, θα αποτελεί στο εξής την ορεινή έδρα του Πανεπιστημίου των Ορέων. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου, παραχωρείται η χρήση του κτιρίου του παλιού αλλά ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου της Κράνας στο Πανεπιστήμιο των Ορέων προκειμένου να διευκολύνει τους σκοπούς του.

 

Η τελετή παράδοσης του κτιρίου θα γίνει την Παρασκευή 4 Μαρτίου, οπότε οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου των Ορέων θα πραγματοποιήσουν μια ακόμα αποστολή προσφοράς σε κατοίκους ορεινής -απομακρυσμένης περιοχής.

 

Την εξέλιξη αυτή, γνωστοποίησε το Πανεπιστήμιο των Ορέων με την παρακάτω ανακοίνωσή του:

«Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε μια πολυετή διαδρομή πολύ πριν και το πιο ευφάνταστο μυαλό υποψιαστεί την επερχόμενη κρίση της κοινωνίας, ενώνοντας επιστήμονες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τεχνίτες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μικρούς θεούς του καθημερινού βίου, περπατά την Κρήτη και τα γύρω νησιά, με βήμα συντονισμένο και βλέμμα ανύστακτο, πέραν της βολής και του κέρδους.

 

Σε αυτά τα χρόνια, όλοι οι εθελοντές μαζί πραγματοποιήσαμε 100 εξορμήσεις σε 300 ορεινά και απομακρυσμένα χωριά. Εξετάσαμε και θεραπεύσαμε με καθηγητές-ιατρούς, ιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές, περισσότερους από 15.000 ασθενείς.

Συναντήσαμε και συζητήσαμε πάνω σε εστιασμένα προβλήματα κάθε χωριού ή περιοχής στα Καφενεία των Ορέων, με 10.000 ανθρώπους. Διδάξαμε και διδαχθήκαμε από 3.000 μαθητές, σε 100 διαφορετικά σχολεία, με την βοήθεια και την παρουσία 500 δασκάλων και καθηγητών από όλη την Ελλάδα.

 

Καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε και παράγουμε λινάρι, μετάξι και μαλλί σε όλη την Κρήτη μας. Μαζέψαμε λουλούδια και φυτά, πειραματιζόμαστε και φτιάχνουμε βαφικό υλικό, αγγίζουμε πορφύρα, με την από αρχαιοτάτων χρόνων ίδια γνώση, των ιερών γυναικών, των αει-φαντριών μας και υφαίνουμε έξοχα, ιστορικά, πιστοποιημένα κρητικά υφαντά, τα οποία κοσμούν μεγάλες μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλον τον κόσμο.

 

 Επειδή, η αγάπη δεν θα πάψει να κινεί τον κόσμο και επειδή ο καλύτερος προφήτης είναι εκείνος που αγαπά, σας προσκαλούμε στην Κράνα Μυλοποτάμου, την Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρα 17:00, στο καφενείο του χωριού.

 

Σε ανοιχτή συγκέντρωση, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυλοποτάμου, θα παραχωρήσουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΠτΟ, το ανακαινισμένο πλέον παλαιό Δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο με φιλοτιμία και καλοσύνη δίδεται, για να στεγάζει το Ορεινό μας Πανεπιστήμιο.

 

Εκεί στο υψηλότερο σημείο του ορίζοντα, έχουμε οργανώσει σχολείο ελπίδας και πρωτοπόρας δημιουργίας, με αφέντη τον άφθορο λαϊκό πολιτισμό και τους μικρούς θεούς του, μαζί με τους λαμπρούς μας επιστήμονες.

 

Η φύση, ως γεννήτρα των ανέμων, της χαράς και των θρήνων της ζωής, δεν άφησε τον άνθρωπο ποτέ άσκεπο. Άνοιξε τους δρόμους της διάπλατα, εκεί που το μιτάτο έγινε εργαστήρι ζωής, το λινάρι σκαρφάλωνε, όπως παλιά, στον τρόχαλο της γιαγιάς για το διάσιμο… του βίου του απλού.

 

Η φλέβα και το νερό της ζωής υπάρχει, για όσους διψάνε ακόμη, για όσους πιστεύουν βαθιά ότι το μέλλον δεν είναι Αλλού, αλλά εδώ στα δικά μας χέρια».

 

 

Πρόγραμμα αποστολής στην Κράνα

 

 

Ομάδα Κοινωνία – Υγεία

10:00 – 15:00: Ιατρικές εξετάσεις κατοίκων της περιοχής

Α) Ομάδα Οφθαλμιάτρων – Χωριό Κράνα (Παλαιό Δημοτικό σχολείο)

Υπεύθυνος ομάδος: Ιωάννης Παλλήκαρης, καθηγητής Οφθαλμολογίας.

Υπεύθυνος αποστολής: Όλγα Ηλιάκη, Διευθύντρια ΕΣΥ.

 

Β) Ομάδα Νευροχειρουργικής – Χωριό Κράνα (Παλαιό Δημοτικό σχολείο)

Υπεύθυνος ομάδος: Αντώνης Βάκης, επίκουρου καθηγητής Νευροχειρουργικής.

 

Γ) Ομάδα Νευρολογίας – Χωριό Κράνα (Παλαιό Δημοτικό σχολείο)

Υπεύθυνος ομάδος: Γεώργιος Σπανάκης, Νευρολόγος.

 

Δ)Ομάδα Γενικής Ιατρικής – Χωριό Κράνα (Αγροτικό Ιατρείο)

Υπεύθυνος αποστολής: Κωνσταντίνος Χλίβερος, γενικός ιατρός, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ.

 

Ε)Ομάδα Ατομικής και Οικογενειακής Υποστήριξης – Χωριό Κράνα (Κτίριο Εκκλησίας)

Υπεύθυνος ομάδος: Νικόλαος Παρίτσης, καθηγητής Ψυχιατρικής.

Υπεύθυνη αποστολής: Πόπη Κονσολάκη, Συστημική Σύμβουλος Ψυχολογίας.

 

 

Ομάδα Παιδείας

10:00 – 13:00:

Α) Παιδαγωγική Παρέμβαση – Πρόγραμμα αλληλοδιδασκαλίας μαθητών (Γυμνάσιο Κράνας)

Υπεύθυνος ομάδας: κ. Μ. Αποστολάκης, διευθυντής.

Θέμα Αλληλοδιδασκαλίας: «Υφαίνοντας στο Κρητικό Αργαστήρι – Μια παλαιά υφάντρια διηγείται».

 

Β) Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου

Υπεύθυνος ομάδας: K. Mπατάλα, διευθύντρια.

Θέμα Αλληλοδιδασκαλίας: «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi – Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα».

 

 

Ομάδα Πολιτισμός – Διαχρονικότητα

Α) Καφενείο γυναικών:

Ώρα 10.00: Ανοικτή συζήτηση (Γυμνάσιο Κράνας – μαζί με την Αλληλοδιδασκαλία).

Θέμα: Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα, προέκταση στον χώρο και στον χρόνο.

Εισηγήσεις:

– Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Αποστολή Πηνελόπη Gandhi.

– Κ. Μπατάλα, διευθύντρια Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου.

– Κ.Α. Ουγγρίνης, επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Κρήτης.

– Μ. Λιάπη, ερευνήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή, Πολυτεχνείο Κρήτης.

– Τρ. Γιαννουλάκη, διευθύντρια 9ου Δημοτικού σχολείου Χανίων.

– Α. Ντούλια, σχολική σύμβουλος Χανίων.

 

Β)Καφενείο ανδρών:

Ώρα:17.00 Ανοικτή συζήτηση (Καφενείο στην Κράνα)

  • Γενική Συνέλευση Εταίρων – Ιδρυτικών μελών ΠτΟ.
  • Τελετή παράδοσης ανακαινισμένου κτιρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Κράνας στο ΠτΟ, από τον δήμαρχο Μυλοποτάμου κύριο Δ. Κόκκινο, βάσει της σχετικής ευγενούς ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυλοποτάμου, για την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου αυτού, ως ορεινή έδρα του Πανεπιστημίου μας.
  • Καθ. Ι. Παλλήκαρης – Δρ. Α. Στεφανάκης: Παρουσίαση αυτόνομου, αυτόματου Ηλιακού τυροκομείου στους κτηνοτρόφους του Ορεινού Μυλοποτάμου.
Μοιραστείτε το

-

-->