Βράβευσαν τον δήμαρχο για την άψογη φιλοξενία

Τον π. Ανδρέα για το κοινωνικό έργο του

Από την επίσκεψη τους στο Περαχώρι

Στα πλαίσια των ανταλλαγών γαστρονομικών συναντήσεων των Συνδέσμων Γαστρονόμων της Τουρκίας και της Ελλάδας γίνεται στην Κρήτη στο πενθήμερο 24-29 Μαΐου 2011 η 7η ετήσια συνάντηση μελών των δύο

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης με τους Ελληνες και Τούρκους γαστρονόμους

Συνδέσμων.

Πενήντα γαστρονόμοι των δυο χωρών αφίχθησαν στην Κρήτη, την Τρίτη 24 Μαΐου 2011 και παρέμειναν μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου 2011. Με έδρα παραμονής τους το ξενοδοχείο «GRECOTEL CRETA PALACE», στο Ρέθυμνο.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων και εκδηλώσεων που περιείχαν τα πιο αξιόλογα μέρη της Κρήτης σε συνδυασμό με ειδικές συνεστιάσεις υψηλού γαστρονομικού περιεχομένου λαμβάνοντας υπόψιν την τοπικότητα των προϊόντων, των εθίμων και του πολιτισμού επισκέφθηκαν τα Ανώγεια την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011.  Η επίσκεψη αυτή έγινε κατόπιν συνεννόησης και πρόσκλησης εκ μέρους του Δημάρχου Ανωγείων κυρίου Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη. Η επίσκεψη αυτή ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα σε ένα χώρο δίπλα από Μιτάτο όπου τα μέλη του Συνδέσμου θα απολάμβαναν την διαδικασία αρμέγματος γάλακτος από κατσίκια και την παραγωγή τυριού επί τόπου και στην συνέχεια θα παρακολουθούσαν τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος του αρνίσιου ή κατσικίσιου κρέατος με την ονομασία «αντικριστό» με συνοδεία μακαρονάδας σούζουμης.

Εκείνο που δεν είχε προγραμματιστεί ήταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κυρίως η δυνατή βροχή που στέρησαν από όλους την εν λόγω εκδήλωση.

Τελικά η εν λόγω εκδήλωση μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ταβέρνα των Κάτω Ανωγείων όπου παρετέθει το σχετικό γεύμα.

Η παρουσία του Δημάρχου ο οποίος περιέγραψε με εξαιρετικό τρόπο  το οποίο δεν κατορθώθηκε να γίνει και οι αναφορές του στην ιστορικότητα της περιοχής δημιούργησαν εντυπωσιασμό στα μέλη του Συνδέσμου.

Ο πατέρας Ανδρέας με την πληθωρική του παρουσία και τρόπο έδωσε μια ιδιαίτερα εξαιρετική νότα του τί σημαίνει Ανώγεια, με μια πρόταση του να γίνει στα Ανώγεια  ένα είδος Ολυμπιάδας Γαστρονομικής  με την συμμετοχή της Chaine des Rotisseurs, μια μεγάλη ιδέα και όραμα που θα γίνει θέμα επεξεργασίας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί.

Μετά τις αναφορές του Δημάρχου κυρίου Σωτήρη Κεφαλογιάννη και του πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου κύριος Τάσος Κιούλπαπας  παρέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στον Δήμαρχο και στον πατέρα και το ίδιο έπραξε στην συνέχεια ο Τούρκος ομόλογος του Mr. Mohamed Hammam.

Οι εντυπώσεις όλων που παραβρέθηκαν ήταν ενθουσιώδης διότι διαπίστωσαν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση εθίμων και παραδόσεων σε ένα ιστορικό τόπο που έζησε δυσάρεστες εμπειρίες αλλά διατήρησε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει η Ελλάδα.

Ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Γαστρονόμων όπως και ο αντίστοιχος Τούρκικος αποτελούν παραρτήματα της παγκόσμιας γαστρονομικής οργάνωσης Confrérie de la Chaîne des Rotisseurs που εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1248 επί Βασιλείας του Λουδοβίκου του 9ου.

Σκοπός της οργάνωσης είναι η ανάπτυξη και ανταλλαγή εμπειριών γύρω από την τοπική και εθνική γαστρονομία ανάμεσα στις 118 χώρες μέλη της οργάνωσης.

Οι βασικές δραστηριότητες των Συνδέσμων αφορούν την ανάδειξη της γαστρονομίας και του κρασιού και την συναδελφοσύνη μεταξύ των μελών σε παγκόσμια κλίμακα.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->