Συγκίνηση προκάλεσε στα Ανώγεια, η είδηση σήμερα Σάββατο  το μεσημέρι, του θανάτου, του αξιότιμου καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Κ. Βουιδάσκη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 2 Μάϊου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι και η ταφή του θα γίνει στα αγαπημένα του Ανώγεια, που τίμησε με το βίο και την επιστημονική του δράση. 

Ήταν καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και άρθρων, ενώ συμμετείχε ενεργά σε δράσεις του “Σταυράκειου” ως ένας από τους πρώτους αποφοίτους του, την δεκαετία του ’50 στο σχολείο όπου βρέθηκε μέχρι και την θέση του επόπτη. Δημοσίευσε αρκετά άρθρα και στην ηλεκτρονική ΑΝΩΓΗ, με θέματα κυρίως της εκπαίδευσης, του “Σταυράκειου” αλλά και γενικότερα για το παρόν και το μέλλον των Ανωγείων.

Προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας. Σπούδασε με υποτροφία έξι χρόνια Κοινωνιολογία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία και ανακηρύχτηκε αριστούχος διδάκτορας της Κοινωνιολογίας με επόπτη καθηγητή τον διεθνούς φήμης Κοινωνιολόγο Rene Konig.

Δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα στα Ελληνικά και τα Γερμανικά. Στο βιβλίο του “Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας” αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του:

Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης της γνώμης είναι, ίσως, ένα από τα δικαιώματα που διακρίνονται για τη μεγάλη ιστορική και κοινωνική τους σχετικότητα. Η έννοια, επομένως, του δικαιώματος της έκφρασης, αναφορικά με την κοινωνική του εφαρμογή και πραγμάτωση στο πέρασμα των αιώνων, χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία της ιστορικής και κοινωνιολογικής σχετικότητας. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε πολιτική ή κοινωνική πραγματικότητα καθώς και κάθε κοινωνικο-πολιτικό σύστημα καθόριζε και καθορίζει το βαθμό της ελευθερίας ή της απαγόρευσης της έκφρασης της γνώμης, της μετάδοσης των απόψεων και, γενικά, την ανθρώπινη επικοινωνία.”

Άλλα βιβλία του ήταν: “Δικαίωμα ή υποχρέωση η εννιάχρονη σχολική εκπαίδευση;”, “Η επιθετικότητα σαν κοινωνικό πρόβλημα στην οικογένεια και στο σχολείο” και το “Η τηλεοπτική βία και επιθετικότητα και οι επιδράσεις τους στα παιδιά και στους νέους.”

Είχε μιλήσει στην συγκέντρωση αποφοίτων και φίλων στο Σταυράκειο στις 17 Αυγούστου 2018. Τελευταία του  ομιλία σε ανοιχτό χώρο  στα Ανώγεια, ήταν στις 23 Αυγούστου του 2015 στο Μεϊντάνι με θέμα “Ελλάδα και Ευρώπη”

Την παραθέτουμε σε βίντεο, ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του:

ΒΟΥΪΔΑΣΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

 

Μοιραστείτε το

-

-->