Συνολικά εννέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone, με ενέργειες της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ στην υλοποίηση του Προγράμματος συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας και η εταιρεία Vidavo.

Συγκεκριμένα τα 9 Κέντρα Υγείας που εντάσσονται με εισήγηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης είναι:
1. Κ.Υ. Ανω Βιάννου (Ηρακλείου)
2. ΠΙ Ζαρού του Κ.Υ. Μοιρών (Ηρακλείου)
3. Κ.Υ Αγίας Φωτεινής (Ρεθύμνου)
4. Κ.Υ. Ανωγείων (Ρεθύμνου)
5. Κ.Υ. Καντάνου (Χανίων)
6. Π.Ι. Αγ. Ρουμέλης του Κ.Υ. Βάμου (Χανίων)
7. Π.Ι. Γαύδου του Κ.Υ. Καντάνου (Χανίων)
8. Κ.Υ. Τζερμιάδου (Λασιθίου)
9. Π.Ι. Τουρλωτής του Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας

To Πρόγραμμα απευθύνεται και καλύπτει κυρίως ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (παχύσαρκοι, καπνιστές κ.α.), ασθενείς υψηλού κινδύνου και παιδιά που αθλούνται ή πρόκειται να αθληθούν, αλλά και γενικότερα όσους πολίτες επιθυμούν να ελέγξουν την κατάσταση υγείας τους και οι οποίοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές που απέχουν τουλάχιστον είκοσι χιλιόμετρα από κρατικά ή κεντρικά νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, αφορά στη διαδικασία λήψης εξετάσεων σε πολίτες μέσω ειδικών ιατρικών μηχανημάτων, ιατρικός εξοπλισμός ο οποίος παραχωρείται στους αγροτικούς ή γενικούς ιατρούς που ορίζονται.

Στη συνέχεια οι εξετάσεις αυτές μεταφέρονται μέσα από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Vodafone στους ειδικευμένους ιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, οι οποίοι αποστέλλουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση με τον ίδιο τρόπο.
Οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται είναι μεταξύ άλλων, καρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση γλυκόζης, σπιρομέτρηση και κορεσμός οξυγόνου.

Η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης έχει προχωρήσει στον ορισμό, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, ενός ιατρού σε κάθε Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο που έχει ενταχθεί, ο οποίος θα αναλάβει ως υπεύθυνος του προγράμματος και θα εκπαιδευτεί από την εταιρεία Vidano, που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος.
Ο ιατρός αυτός μαζί με τον αναπληρωματικό του κατά την εκπαίδευση του θα παραλάβει ένα βαλιτσάκι που περιέχει όλα τα απαραίτητα μηχανήματα τα οποία θα χρησιμοποιεί κατά την εξέταση των πολιτών.

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα είναι η δυνατότητα προληπτικής ιατρικής αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας εφόσον καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να έλεγχου άμεσα την κατάσταση της υγείας τους στον τόπο διαμονής τους.
Η όλη δαπάνη της εφαρμογής και σταδιακής διεύρυνσης του Προγράμματος βαρύνει την εταιρεία στο πλαίσιο των δράσεων της κοινωνικής ευθύνης της.

Αμέσως μετά την υλοποίηση της εκπαίδευσης των ιατρών και της παραλαβής του απαραίτητου εξοπλισμού, τον Ιούλιο, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των υπευθύνων ιατρών με την Υποδιοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης Δρ. Άννα Τριχοπούλου, η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη παρακολούθησης του Προγράμματος, στα γραφεία της υπηρεσίας, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες καλύτερης εφαρμογής.

Πηγή :www.cretalive.GR

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->