“Μη χαμηλώνεις τα φτερά, κόντρα στην μπόρα πέτα..
Πέτρα να κάμεις τη καρδιά και πιάσου από τη πέτρα..”

 

Με γενικό τίτλο “Μη χαμηλώνεις τα φτερά”, ανακοινώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Ανωγείων “Πέτρας Πολιτισμός” για το 2017 και περιλαμβάνουν σημαντικές συναυλίες, ομιλίες, δρώμενα, αγώνες σκακιού και φεστιβάλ κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Οι εκδηλώσεις πλούσιες σε έμπνευση και με περιεχόμενα για όλα τα γούστα, δημιουργήθηκαν με αρκετό μεράκι και δουλειά, παρά τους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς, από το επιτελείο του Δήμου και την Πολιτιστική του Επιτροπή, με την εποπτεία και καθοδήγηση πάντα του ίδιου του δημάρχου Μανόλη Καλλέργη. Στο σημείωμα του για τις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Ανωγείων τονίζει μεταξύ άλλων:

 

“Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κορυφώνονται με τις εκδηλώσεις μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, από τους Ναζί στις 13 Αυγούστου 1944, τις οποίες φέτος θα τιμήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος. Οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις “Πέτρας Πολιτισμός”, φέτος έχουν τον γενικό τίτλο “Μη χαμηλώνεις τα φτερά” και πραγματοποιούνται  σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς συλλόγους Ανωγείων και Σεισάρχων, το Φεστιβάλ κιθάρας Ανωγείων, το Σκακιστικό σύλλογο, τους Ανώγειανεους, τον Αετό Ανωγείων και το Κέντρο Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

 

Σε δύσκολους καιρούς πεισματικά και κόντρα σε πάσης φύσεως εμπόδια, τα Ανώγεια ταγμένα στον Πολιτισμό και την πρόοδο, δεν χαμηλώνουν τα φτερά , αναδεικνύουν και αξιοποιούν την ιστορία και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Φέτος ανοίγουν τα φτερά τους και συναντώνται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, εγκαινιάζοντας μια τιμητική συνεργασία με μεγάλες προοπτικές ,ενώ αναδεικνύουν πανανθρώπινες και παραδοσιακές αξίες όπως η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η αντίσταση στο φασισμό και στο ρατσισμό με τη διοργάνωση του Αντιφασιστικού και Αντιρατσιστικού φεστιβάλ “ΧαΪμαλίνα”. Σας περιμένουμε στα Ανώγεια..” ολοκληρώνει ο Μανόλης Καλλέργης.

 

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

Σάββατο 5 Αυγούστου:Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων τιμά τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη με την υποστήριξη του Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης”. Ομιλία από τη Βούλα Βασιλειάδη με τίτλο “Νίκος Καζαντζάκης:Πολεμική και Αναγνώριση”.

Προβολή της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη “Νίκος Καζαντζάκης:Ακροβάτης πάνω από το χάος”.

Στις 7.30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Κυριακή 6 Αυγούστου:Θεατρική παράσταση του Νηπιαγωγείου Ανωγείων με τίτλο “Ανωγειανά καμώματα” και μουσική βραδιά με νέους Ανωγειανούς καλλιτέχνες. Διοργάνωση Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων στις 8.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” με γενική είσοδο 3 ευρώ.

 

Δευτέρα 7 Αυγούστου:Μουσική βραδιά με δυο από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες και δημιουργούς, τον Γιώργο Ανδρέου και τον Γιώργο Καζαντζή. Μαζί τους θα είναι οι σπουδαίοι ερμηνευτές, Βασίλης Λέκκας και Κορίνα Λεγάκη. Στις 9.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”. Γενική είσοδος 9 ευρώ. Φοιτητικό:7 ευρώ.

 

Τρίτη 8 Αυγούστου:Ομιλία από τον Εμμανουήλ Σφακιανάκη, αντιστράτηγο ε.α ειδικό στη διερεύνηση ηλεκτρονικών εγκλημάτων. “Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου”. Διοργάνωση από το Εργαστήρι Γνώσης της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Στην πλατεία Μεϊντάνι με ελεύθερη είσοδο.

 

Τετάρτη 9 Αυγούστου: Μουσική βραδιά με τον Μανόλη Σταγάκη. Αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες τροβαδούρους. Διοργάνωση:Αετός Ανωγείων και Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων. Στις 9.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης’ με είσοδο 5 ευρώ.

 

Πέμπτη και Παρασκευή 10 και 11 Αυγούστου:Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Διήμερο Φεστιβάλ “ΧαΪμαλίνα”.Το φεστιβάλ που πήρε το όνομα του από το ποίημα “Γράμμα σε μια Αφρικάνα” του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη) περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, κοινωνική διεθνή κουζίνα, θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους, αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου,γκράφιτι, αγώνες σκάκι και φυσικά μουσική. Διοργάνωση: Ανώγειανεοι με ελεύθερη είσοδο.

 

Κυριακή 13 Αυγούστου.Εκδηλώσεις μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Γερμανούς  με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο κ.Παυλόπουλος θα φτάσει στα Ανώγεια στις 10.30 π.μ όπου θα τλεστή Επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου. Στις 11 π.μ Επιμνημόσυνος δέησις στην πλατεία “Αρμί”. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον φιλόλογο κ.Δημήτρη Σαλούστρο (Ζαϊμης) με τίτλο “Το ποινικό δικαίωμα στο φως. Η Μαρίνα Δακανάλη θα τραγουδήσει απόσπασμα από το τραγούδι της Ειρήνης Αναγνωστάκη “Ω!Παναγιά μου Ανωγειανή”.

Στις 12 μ.μ η τελετή ανακήρυξης του κ.Παυλόπουλου σε επίτιμου δημότη Ανωγείων στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων.

Στη 1 μ.μ επίσκεψη στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης και ξενάγηση από την αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη.

Στις 2 μ.μ επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 9.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” οι “Μύθοι των Ανωγείων”. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μέσα από τους μύθους και με ακριβούς συμπαραστάτες θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει την ψυχή αυτού του λαού που πιο ψηλά από όλα βάζει τον Πολιτισμό, την υπερηφάνεια, την ελευθερία. Μαζί του μουσικοί όπως ο Ψαραντώνης, χορευτές και τραγουδιστές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Τρίτη 15 Αυγούστου.Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη, στο θέατρο Νίκος Ξυλούρης στις 9.30 μ.μ με γενική είσοδο 10 ευρώ.

 

11-19 Σεπτεμβρίου. Κλειστό διεθνές Σκακιστικό τουρνουά Επίτευξης νόρμας διεθνούς μετρ, από τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων.

 

Θυμίζουμε ότι ήδη τον Ιούλιο έγινε με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ κιθάρας με την παρουσία της Εθνικής Λυρικής σκηνής στα Ανώγεια, καθώς επίσης με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο διεθνές Σκακιστικό τουρνουά “Ιδαίον Άντρο”.

Μοιραστείτε το

-

-->