“Έκαμα εγώ τα νιάτα μου σε μια μικρή χαλάλι,
τάξε πως με παντούσανε να μη ξανοίγω άλλη..”

“Κάθε που ‘κούσω μυρωδιά του γιασεμιού να ανθίζει,
θαρρώ πως η αγάπη μου πέρασε και μυρίζει…”

 

Με ένα υπέροχο βίντεο κλιπ, γυρισμένο στο παραδοσιακό χωριό Αρόλιθος, μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο “Τα νιάτα μου”, ο πολύ αξιόλογος και ελπιδοφόρος Ανωγειανός λυράρης Λευτέρης Καλλέργης, που μαζί με τον αδερφό του Μανούσο στο λαγούτο, έχουν εισχωρήσει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στον χώρο της παράδοσης και της Κρητικής μουσικής, έχοντας στο ενεργητικό τους πολλές επιτυχημένες  ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και έναν άρτιο και δυναμικό προσωπικό δίσκο που κυκλοφόρησε το 2014 με τίτλο “Το διγαβρέ του Έρωντα”.

 

Το νέο τους τραγούδι είναι σε μουσική του ίδιου του Λευτέρη Καλλέργη, που “έντυσε” με μοναδικό τρόπο τις δυο μαντινάδες, με την πρώτη να είναι παραδοσιακή και την δεύτερη του Αριστείδη Μανουρά. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στο προσωπικό κανάλι στο youtube  της Αγγέλας Σκουλά. Στα κρουστά είναι ο Μιχάλης Σαββάκης και στην κιθάρα ο Κώστας Μαρκάκης, ενώ συμμετέχει η Ειρήνη Γουρνιανάκη.  Η Παραγωγή έγινε από το “STUDIO MANIOROS” ενώ η Ηχογράφηση-Μίξη από τον Kώστα Μαρκάκη και το “Studio Astra”.

 

Ο Λευτέρης και ο Μανούσος Καλλέργης, γεννήθηκαν στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου Κρήτης με ρίζες Ανωγειανές, παιδιά του Νίκου Καλλέργη και της Μαρίας Μανουρά-Καλλέργη. Από μικροί αγαπούσαν την παράδοση μας αφού οι γονείς τους ήταν πιστοί στην Κρητική παράδοση μεταφέροντας στα παιδιά τους την αγάπη για την Κρητική μουσική. Ο μεν Λευτέρης ασχολείται με τη Λύρα, ο δε Μανούσος με το Λαούτο. Μεγάλωναν και αφομοίωναν τις ηθικές αξίες, τους κανόνες της ζωής και τη λατρεία της παράδοσης μας. Ατελείωτες ώρες εξάσκησης, αυτοδίδακτοι και οι δυο τους, που οδηγούν στις μουσικές εκδηλώσεις Ανωγείων, που γίνονταν προς τιμή του Νίκου Ξυλούρη στη πρώτη τους εμφάνιση σε ηλικία 10 και 11 χρονών αντίστοιχα. Είχαν μουσική συμμετοχή σε ένθετο CD, σε ηλικία 15 χρονών ο Λευτέρης( Λύρα-Τραγούδι ), 16 χρονών ο Μανούσος ( Λαούτο ) και 14 χρονών η αδερφή τους Ελένη ( Τραγούδι ) στο βιβλίο της μητέρας τους << Το Μεγαλείο του Ψηλορείτη>>.
Ακολουθούν πιστά τα βιώματα τους, αφού κατάγονται από οικογένεια με πλούσια παρακαταθήκη. Προχωράνε με σταθερά βήματα.

Στα 9 του χρόνια ο Λευτέρης  απέκτησε την πρώτη του λύρα, ξεκινώντας αυτοδίδακτος στα βήματα της κρητικής μουσικής με πολύ σεβασμό, μιας και είδωλο του από τότε ήταν και είναι ο Νίκος Ξυλούρης ( Ψαρονίκος ).

 

Μοιραστείτε το

-

-->