Συνεδρίασε  το μεσημέρι του Σαββάτου στο “πέτρινο” της πλατείας Καλαβρύτων, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλου. Παρόντες ήταν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι περιοχών της Ελλάδος που υπέστησαν καταστροφές και εκτελέσεις αμάχων κατά την διάρκεια της τριπλής κατοχής (γερμανική – ιταλική –βουλγαρική) την περίοδο 1941-1944.

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος είναι ένα δίκτυο, μία ένωση 56 Δήμων και 53 χωριών της Ελλάδος, στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν χαρακτηρισμένες μαρτυρικές πόλεις και χωριά. Μαρτυρική πόλη ή χωριό είναι αυτό που κατά την διάρκεια της κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη συγκλονιστικό ολοκαύτωμα και μεγάλη καταστροφή με εκτελέσεις κατοίκων τους ή με πυρπόληση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ή σε άλλες περιπτώσεις από τον ιταλικό ή τον βουλγαρικό στρατό στην βόρεια Ελλάδα

Σκοπός του Δικτύου είναι η διατήρηση της μνήμης, η ανάδειξη των Ολοκαυτωμάτων και η διεκδίκηση των οφειλομένων ακόμη γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, αλλά και την διατήρηση της μνήμης εκείνων των θυσιών και η ανάδειξη μηνυμάτων, όπως της ειρήνης, της καταδίκης του ναζισμού, της καταδίκης του πολέμου, μηνυμάτων φιλίας και συναδέλφωσης των λαών και παράλληλα την ανάδειξη του κάθε ενός ολοκαυτώματος ξεχωριστά.

 Το νέο προεδρείο
Στην συνεδρίαση, εκλέχθηκε με συναίνεση (όχι με κάλπη) το νέο διετές 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο και το 5μελές προεδρείο η σύνθεση του οποίου είναι:

Πρόεδρος ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Διστόμου και μέλη οι Δήμαρχοι Νίκαιας, Ανωγείων και Κομμένου.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης είχε διατελέσει πρόεδρος  του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων κατά τη διετία 2013-14!

Ψηφίσματα
Στο συμβούλιο έκανε απολογισμό ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Γιώργος Λαζουράς, ενώ ακολούθησε μια σειρά σημαντικών ψηφισμάτων όπως:

-Ο διαχωρισμός των εννοιών “ναζισμός” και “κομουνισμός”

-ψήφισμα κατά της επιβολής δικόσιμου για αγωγές επανορθώσεων

-καθιέρωση ημέρας μνήμης Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων

-Ανέγερση μνημείου Ολοκαυτωμάτων σε χώρο κοντά στη Ριζάρειο και στο Βυζαντινό μουσείο Αθηνών

–Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το “Καλάβρυτα-NEWS

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->