Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες: Αγγέλα Σκουλά

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που βρέθηκε εκεί το απόγευμα της Τρίτης 27 Αυγούστου και παρακολούθησε την ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη και των δεκαεπτά νέων δημοτικών συμβούλων, για την τετραετία 2019-23!

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος έψαλε την ακολουθία για την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής μαζί με τους ιερωμένους του χωριού και τον π. Νικηφόρο εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην τελετή ορκωμοσίας ήταν η Βουλευτής της Ν.Δ Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος,ο αρχηγός της Πυροσβεστικής στη Κρήτη Νίκος Λαγουδάκης, ο περιφερειακός διευθυντής Κρήτης του ΟΑΕΔ Γιάννης Πάγκαλος, ο Αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου δήμου Φαιστού Εμμανουήλ Ορφανουδάκης και άλλοι.

Ο ΟΡΚΟΣ

“Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους Νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντα μου” ήταν ο όρκος που διάβασε ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ορκίστηκε μαζί με τους νέους συμβούλους. Πολιτική δήλωση έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Σταυρακάκης αναφέροντας :”Όπως είπε και ο δήμαρχος, σαν εκλεγμένος σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης δηλώνω τα παρακάτω. Δηλώνω στην τιμή και τη συνείδηση μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα, να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντα μου, να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα του λαού”.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος:

“Αυτό που αναλαμβάνουν αυτοί που εκλέγονται, από οποιαδήποτε παράταξη, με την ψήφο του λαού, είναι σταυρός! Βαρύς σταυρός και θέλει από όλους μας, αγάπη, ελπίδα και όχι μόνο προσδοκίες και εύκολες απέξω κριτικές, αλλά προπάντων διάθεση συνεργασίας και σύμπνοιας. Αυτές είναι οι λέξεις που μας βγάζουν πάντα σαν λαό στα ανοιχτά. Η συνεργασία, αυτό το συν που είναι το αντίδοτο σε όλα τα πλην. Είμαστε συνεργαζόμενοι, είμαστε μαζί και δεν περισσεύει κανείς, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες όπως των Ανωγείων.

Για αυτό ως επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας, δεν παρακαλώ και δεν ζητώ, αλλά απαιτώ την ενότητα και τη συνεργασία σας! Γιατί έχετε ένα πολιτισμό που κρατήθηκε στα Ανώγεια τόσα χρόνια και θα είναι μεγάλο λάθος αν αφήσουμε διχόνοιες να αλλοιώσουν αυτή την εικόνα που ενωτικά δίνει αυτός ο τόπος τόσους αιώνες. Αυτή είναι η ευχή και παράκληση μου και στο φίλο μου το Σωκράτη και στο φίλο μου τον Μανόλη, που διαδέχονται ο ένας τον άλλο και ξέρω πως και οι δυο πασχίζουν για το καλό του τόπου και για την προβολή των Ανωγείων., όπως τους πρέπει σε όλο τον κόσμο. Ως επίσκοπος αυτού του τόπου καμαρώνω για αυτή τη σχέση και αυτό το ήθος και για αυτό τον πολιτισμό που φεύγει από εδώ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης”

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης

“Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για μένα και για τον καθένα ελπίζω στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Θα ήθελα να ξεκινήσω από τη παρουσία του Δεσπότη και να τον ευχαριστήσω για τα χρήσιμα λόγια που είπε πριν την τελετή της ορκωμοσίας μας. Μας διευκολύνεις το έργο Δέσποτα και αυτό που θέλουμε να πράξουμε σε αυτήν εδώ τη κοινωνία και σε ευχαριστούμε για αυτό. Θέλω να μας εντάξεις στην προσευχή σου να έχουμε υγεία και ευημερία ως τόπος.

Να μου επιτρέψετε να πάω τώρα σε μια εξαιρετική φίλη, την Υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία μας έκανε την τιμή σήμερα να είναι εδώ. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Όλγα γιατί θυμάμαι τότε στα εγκαίνια του προεκλογικού μου κέντρου το 2006 στα Ανώγεια που ήταν και πάλι εκεί. Όλγα σε ευχαριστώ θερμά.

Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω όμως και τις υπόλοιπες παρουσίες εδώ. Καταρχάς παρευρίσκεται ο δήμαρχος Ρεθύμνου, του Μητροπολιτικού δήμου του Νομού μας, αλλά και οι δήμαρχοι Μυλοποτάμου, Φαιστού, Αμαρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Μαλεβιζίου. Σας ευχαριστώ θερμά. Η παρουσία σα ςμας δείχνει αυτό που πρέπει να κάνουμε, να συνεργαστούμε για το καλό του Ψηλορείτη, για το καλό του τόπου μας, την πηγή του πλούτου μας. Έργο το οποίο πράγματι υπηρετήσαμε και εμείς παλαιότερα και ο δήμαρχος ο Μανόλης Καλλέργης και ο δήμαρχος ο Γιώργης Σμπώκος που είναι επίσης εδώ απόψε. Επίσης δε θα ήθελα να αμελήσω για την παρουσία εδώ του αρχηγού της Πυροσβεστικής και του διοικητή του ΟΑΕΔ και πολλών άλλων.

Το θέμα δεν είναι η καρέκλα. Για όλους μας εδώ. Δεν το κάνουμε για την καρέκλα. Το κάνουμε για αρχές και αξίες. Κι αν η καρέκλα δεν υπηρετεί αυτές τις αρχές και αξίες, τότε είναι καλύτερα να μην κάθεται κανείς σε αυτήν.

Θέλω να ευχαριστήσω τους δικούς μου ανθρώπους και θα το κάνω στο πρόσωπο της γυναίκας και των παιδιών μου.Διότι χρειαζόμαστε ο καθένας εδώ τη στήριξη της οικογένειας του για αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ στον όμορφο τόπο μας τα επόμενα χρόνια. Και πρέπει να το κάνουμε με ανιδιοτέλεια και με δυο σημαντικά χαρακτηριστικά. Με αγάπη και σεβασμό. Αγάπη ο ένας για τον άλλον και προς το γενικό σύνολο και με σεβασμό στις αξίες που πρεσβεύει αυτός ο τόπος. Έχουμε να υπηρετήσουμε ανθρώπους αλλά περισσότερο έχουμε να υπηρετήσουμε αρχές και αξίες.

Θα χρησιμοποιήσουμε τη λογική και εκεί θα βρούμε όλες τις συναινέσεις που με κάλυμμα την αγάπη και το σεβασμό, θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Καταλήγοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μανόλη Καλλέργη, τον δήμαρχο Ανωγείων, για την παρουσία του στα Ανώγεια, για το θετικό του πρόσημο και να απευθυνθώ στην οικογένεια του και να τους πω ότι ήταν ένας άξιος δήμαρχος! Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ στον καθένα σας υγεία και καλή δύναμη για ένα έργο όμορφο αν και δύσκολο. Διότι για να εκτίθεσαι στα κοινά θέλει μεγάλη ψυχή. Να παροτρύνω τους δημότες να ασχολούνται με τα κοινά διότι έτσι γινόμαστε πιο χρήσιμοι για την κοινωνία μας. Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας, θέλω την αγάπη σας, θέλω τη συνεργασία σας. Είμαι σίγουρος ότι θα την έχω.

Ο Εμμανουήλ Καλλέργης

“Χαιρετίζοντας την έναρξη της θητείας του νέου δημοτικού συμβουλίου, εύχομαι καλή θητεία με υπομονή, επιμονή και θέληση για το κοινό καλό των δημοτών, του δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Για την προηγούμενη περίοδο που βρεθήκαμε στο τιμόνι του δήμου, αφήνουμε ένα αξιόλογο έργο παρακαταθήκη στη νέα δημοτική αρχή, με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, στη διοίκηση, στα έργα υποδομής, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, στον τρόπο λειτουργίας των οργάνων και πιστεύουμε ότι θα βρουν τη συνέχεια και εξέλιξη τους.

Άλλωστε αυτό γίνεται πάντα στο δήμο μας, αφήνοντας ο καθένας το στίγμα του. Από τη θέση αυτή, θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών του δήμου, που αν και υποστελεχωμένος η αφοσίωση στα καθήκοντα τους, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια που προσφέραμε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, έφεραν απτά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην καθημερινότητα τους και την ανάπτυξη του δήμου, αλλά και στην ανθρώπινη επαφή μας.

Να ευχαριστήσω επίσης τους Ανωγειανούς πολίτες που πρόσφεραν ανιδιοτελώς από το χρόνο και το υστέρημα τους στο Δήμο, πιστεύοντας και αυτοί στην κοινή πορεία για το καλό του δήμου, δημιουργώντας πρότυπα προσφοράς. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τις θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτειακές δυνάμεις και υπηρεσίες του τόπου μας. Τον Μητροπολίτη, τον Περιφερειάρχη, τους δημάρχους της περιοχής που η συνεργασία μας ήταν άψογη για το κοινό καλό.

Εμείς θα είμαστε εδώ, από τη θέση που μας ενέταξαν οι πολίτες του δήμου μας, να παρακολουθούμε και να βοηθούμε τη δημοτική αρχή για το κοινό καλό. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και μια δημιουργική τετραετία”

Μετά την τελετή ορκωμοσίας η νέα δημοτική αρχή παρέθεσε τραπέζι στην παραδοσιακή ταβέρνα “Τα Σκαλώματα” για τους προσκεκλημένους αλλά και όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε στην τελετή.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Δήμαρχος Ανωγείων: Σωκράτης Κεφαλογιάννης

Εκλεγμένοι σύμβουλοι με την παράταξη του “Τα Ανώγεια του Μέλλοντος” του Σωκράτη Κεφαλογιάννη (με΄βάση την σειρά εκλογής τους)

-Βρέντζος Εμμανουήλ (νέο μέλος)

-Δραμουντάνης Μιχάλης (νέο μέλος)

-Φασουλάς Βασίλης

-Σαλούστρος Ιωάννης (νέο μέλος)

-Κουνάλη Λευκοθέα (νέο μέλος)

-Ανδρεαδάκης Εμμανουήλ (νέο μέλος)

-Κοντογιάννης Εμμανουήλ

-Λευτέρης Μανουράς (νέο μέλος)

Εκλεγμένοι σύμβουλοι με την παράταξη “Τα Ανώγεια Μπροστά” του Εμμανουήλ Καλλέργη (με βάση την σειρά εκλογής τους)

-Εμμανουήλ Καλλέργης

-Βασίλης Σμπώκος

-Σπιθούρη Καλλέργη-Θεονύμφη (νέο μέλος)

-Μανουράς Βασίλης (νέο μέλος)

-Σκουλάς Γιάγκος

-Ξυλούρης Γιώργος

-Μπαγκέρη Σταυρακάκη Μαίρη

-Πασπαράκης Δημήτρης

Εκλεγμένος σύμβουλος με την “Λαϊκή Συσπείρωση”:

-Στέλιος Σταυρακάκης (νέο μέλος)

Την ερχόμενη εβδομάδα στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο που θα καλέσει ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Εμμανουήλ Βρέντζος θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για τις θέσεις που θα ορίσει ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Σύμφωνα με τον πληθυσμό των Ανωγείων, θα οριστούν δυο Αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ένας εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου Ανωγείων. Έμμισθες θέσεις είναι δυο, αυτή του πρώτου Αντιδημάρχου και αυτή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Επίσημα η θητεία της νέας δημοτικής αρχής ξεκινάει την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023!

Μοιραστείτε το

-

-->