Η Φραντζέσκα Αεράκη

Έφυγε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 ένας άνθρωπος που “είχε κάνει τον κύκλο του”;

Όχι έτσι απλά, γιατί η Φράγκα ενσάρκωνε -στην καθημερινότητά της-την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, την ειλικρίνεια, την αλληλεγγύη, το σεβασμό, το φιλότιμο, αξίες πανανθρώπινες που όλοι “οι παλιοί” –γνήσιοι- Ανωγειανοί εκφράζουν και έτσι μένουν αξέχαστοι σ’ όσους είχαν την τιμή να τους γνωρίσουν.

Ο τόπος μας, στους γκρεμούς του Ψηλορείτη, που τόσο αληθινά συμβόλιζε η Φράγκα,  μας κληροδότησε μέσα από την καθημερινότητα των ανθρώπων του, αποστάγματα σοφίας σαν συνέχεια μιας αρχέγονης παράδοσης, που λίγα βιβλία ακόμα και σήμερα έχουν καταγράψει.

Πώς να καταγραφεί άλλωστε η πράξη της βιοπάλης που εμπεριέχει οικουμενική  αξία;

Δυστυχώς, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, “οι παλιοί” Ανωγειανοί φεύγουν σιγά σιγά και οι νεώτεροι, καθώς πενθούμε, έχουμε χρέος ηθικό να αναγνωρίσουμε και να βυθιστούμε στις ρίζες μας για να ξεσκαρτάρουμε ό,τι δεν είναι αληθινό και ανθρώπινο. Να ξεφύγουμε από τον καταναλωτισμό και την εγωκεντρικότατα που μέσα τους έχουμε εγκλωβιστεί.

Ο αναστοχασμός του τρόπου ζωής, σκέψης, συμπεριφοράς και πράξης ανθρώπων, όπως της Φραντζέσκας Αεράκη, θα μας βοηθήσει στην ενδοσκόπηση και κάθαρση, που όλοι χρειαζόμαστε για να παίρνουμε δύναμη στις μέρες μας.

Σ’ ευχαριστώ Φράγκα για την αληθινή σου γειτονία.

Καλή αντάμωση.

Η γειτόνισσα σου, Αγάπη.

** Αύριο Κυριακή 3 Απριλίου, στον Αϊ Γιώργη, θα τελεστεί το 40ημερο μνημόσυνο της Φρατζέσκας Αεράκη.

Μοιραστείτε το

-

-->