Ρεπορτάζ Γιώργης Μπαγκέρης

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το σεμινάριο που διοργάνωσε ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Ανωγείων με θέμα ”Καλλιέργεια και μεταποίηση Ελληνικών αρωματικών φυτών” στον χώρο της Μαθητικής Εστίας.

Αρχικά είχε προβλεφθεί τμήμα 25 ατόμων τελικά άνω των πενήντα ήταν τα άτομα που παρακολούθησαν το σεμινάριο δείχνοντας και κάποιοι την θέληση τους να ασχοληθούν στο μέλλον και οι ίδιοι με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Η αγαπητή στους Ανωγειανούς εκπαιδεύτρια Δρ Ελένη Μαλούπα και η συνεργάτης της κ. Ασημίνα Πασχαλίδου προσέφεραν τις γνώσεις τους και έδειξαν και στην πράξη σε εργαστήριο την μεταποίηση αρωματικών φυτών. Βέβαιο θεωρείται πλέον λόγω της μεγάλης συμμετοχής ότι τα σεμινάρια θα συνεχιστούν στα Ανώγεια και στο μέλλον, τον Νοέμβριο με περισσότερες πληροφορίες και τον Απρίλιο που θα διοργανωθεί και η φύτευση αρωματικών φυτών από τους εκπαιδευόμενους σε χωράφι των Ανωγείων.

Η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε με την κ. Μαλούπα τακτική ερευνήτρια ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η οποία μας ανέλυσε τι έγινε το διήμερο αυτό στα Ανώγεια,τις σκέψεις της για το μέλλον και την επανάληψη αυτών των σεμιναρίων ενώ τέλος μας είπε την προσωπική της άποψη από την επαφή της με τα Ανώγεια και τους ανθρώπους του χωριού.

Ανέφερε αρχικά η κ.Μαλούπα:

”Μετά από την εξαιρετική πρωτοβουλία του πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη ξεκίνησε μια συνομιλία για την δυνατότητα της πρόσκλησης μας εδώ και της δημιουργίας ενός σεμιναρίου για να βοηθήσουμε κυρίως γυναίκες ,οι οποίες θα θελήσουν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία της μεταποίησης των Ελληνικών αρωματικών φυτών και ταυτόχρονα να μιλήσουμε και με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες της ανάπτυξης της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών στην περιοχή των Ανωγείων”.

Στην ερώτηση αν είχε θετικό αποτέλεσμα το σεμινάριο  η κ.Μαλούπα τόνισε:

”Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα θετικό. Ήρθαμε από τη Θεσσαλονίκη ως επίσημος φορέας, ως ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ως εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών. Ήρθαμε με την συνεργάτιδα μου την Ασημίνα Πασχαλίδου και ξεκινήσαμε ένα σεμινάριο το οποίο πραγματικά δεν περίμενα να έχει τόσο πολύ κόσμο.Νομίζω ότι πέντε τουλάχιστον από τα πενήντα άτομα που πέρασαν από εδώ μπορούν να ασχοληθούν πολύ περισσότερο στο μέλλον. Κάποιοι μου είπαν ότι θέλουν να δώσουν έμφαση στα βότανα και θέλουν να φτιάχνουν τέτοια υλικά  και να τα προωθούν σε μαγαζιά που έχουν. Θα προσπαθήσουμε να τους δείξουμε πως με τα λιγότερα χρήματα και εργασία θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα..”.

Στην ερώτηση μας για τις σκέψεις τις για το μέλλον και την επανάληψη τέτοιων δραστηριοτήτων στα Ανώγεια ανέφερε:

”Σίγουρα μου έχει δημιουργηθεί η διάθεση μετά τις δυο επισκέψεις μου εδώ να προσπαθήσω να πείσω τον κόσμο ότι όλη αυτή η ιστορία είναι για το καλό του τόπου. Θέλω να βοηθήσω περιοχές που έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα με την μοναδικότητα που διαθέτουν,είτε αυτό λέγεται παράδοση και πολιτισμός, είτε λέγεται πείσμα ανθρώπου, είτε λέγεται περιβάλλον  μοναδικά φυτά και χλωρίδα όπως  είναι η μαλοτύρα ,τα φασκόμηλα ,τα θυμάρια, τα οποία έχει εδώ η περιοχή και τα οποία πραγματικά θα γίνουν ανάρπαστα αν αξιοποιηθούν. Για αυτό και πρότεινα στην επόμενη πλέον επίσκεψη να είναι εργαστήριο στο οποίο οι γυναίκες να φτιάξουν και εμείς να τις βοηθάμε να το κάνουν ακόμα καλύτερο. Επίσης δεσμεύτηκε ο π. Ανδρέας να φυτέψουμε τον Απρίλιο αρωματικά φυτά. Έστω 500 τετραγωνικά. Δηλαδή να βάλουμε 1000 φυτά από τέσσερα με πέντε είδη. Έχει ξεκινήσει όπως βλέπεις μια διαδικασία η οποία είναι πια δύσκολο να σταματήσει..”.

Ολοκληρώνοντας την συζήτηση μας ζητήσαμε από την κ.Μαλούπα να μας πει την άποψη της για τον τόπο μας και τους ανθρώπους. Με χαμόγελο όπως πάντα μας απάντησε χαρακτηριστικά:

”Βλέπω μια νοοτροπία την οποία εγώ αν και από την Χίο, μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και έχω χάσει αυτόν τον πρωτόγονο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς με την καλή έννοια. Δηλαδή αυτός είμαι ,αυτό κάνω και έτσι θα το κάνω! Αυτό πραγματικά με έχει ενθουσιάσει και θεωρώ ότι η θέση των ανθρώπων εδώ είναι πολύ ξεχωρισμένη, δηλαδή ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Έχω ενθουσιαστεί και με την ποιότητα των φαγητών που έχω δοκιμάσει. Έχω βρεθεί σε ένα τόπο που πραγματικά μου έδειξε ποια είναι η Ελλάδα! Το ζητούμενο τώρα είναι αυτός ο τόπος με αυτά που τους έχουμε δείξει και εμείς να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες που έχει. Έχετε την μουσική παράδοση αυτή, έχετε την παράδοση των καλών και ποιοτικών τροφών, ε! βάλτε μέσα και τα βότανα και τότε τα Ανώγεια μπορούν να απογειωθούν…!” ολοκλήρωσε η κ.Μαλούπα.

Το σεμινάριο  ολοκληρώθηκε, αλλά σίγουρα πλέον έπεσε ο πρώτος σπόρος και με την βοήθεια του Γεωργικού Συνεταιρισμού Ανωγείων και την παρουσία τόσο ειδικευμένων εκπαιδευτών, ίσως δούμε στο μέλλον τα Ανώγεια να εκμεταλλευτούν την γη και τα φυτά που αυτή μπορεί να παράξει και να το βάλουμε  στον τόπο μας και επιχειρηματικά ή και μόνο για προσωπική μας χρήση.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->