
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 23/04/2024 η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για την εναντίωση του Δήμου στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στην ορεινή περιοχή του Δήμου.
Το ψήφισμα που κατατέθηκε ήταν το παρακάτω:
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΤΑΣΤΑΣΤΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ Α.Π.Ε (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ κλπ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΡΙΩΣΗ- αναλαμβάνοντας την ευθύνη της έναντι όλων των κτηνοτρόφων, των γεωργών, αλλά και συνολικά έναντι όλων των κατοίκων του Δήμου Ανωγείων-καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση οποιωνδήποτε εταιρών ΑΠΕ που αφορούν σε Φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κλπ, οι οποίες θα ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ την κτηνοτροφική ζώνη, αλλά και όλη τη ζώνη της καλλιέργειας, θα την μετατρέψουν σε πεδίο κερδοσκοπικής δράσης των εταιριών, διαλύοντας έτσι στο σύνολό της την αγροτική παραγωγή.
Η εγκατάσταση των εν λόγω εταιριών της επονομαζόμενης «Πράσινης Μμετάβασης» θα αλλάξει το χαρακτήρα της χρήσης της γης. .Θα καταστήσει όλη την ορεινή έκταση και τα γύρω χειμαδιά εντελώς ακατάλληλα για εκτροφή ζώων και για καλλιέργεια, λόγω της ρύπανσης με τοξικά απόβλητα, της τσιμεντοποίησης κλπ. Ετσι, οι βουνοκορφές που σήμερα τρέφουν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων μας και φιλοξενούν τις καλλιέργειες των γεωργών μας θα μετατραπούν σε ..κρανίου τοπία, σε περιοχές με περιβαλλοντική μόλυνση και χωρίς ίχνος βλάστησης. Συνεπώς, θα γίνουν εντελώς ακατάλληλες για βόσκηση, καλλιέργεια.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι οι εν λόγω Α.Π.Ε θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα της πλειονότητας των δημοτών μας, που είναι κτηνοτρόφοι και γεωργοί, .Την ίδια στιγμή θα παράγονται υπερκέρδη από τους μονοπωλιακούς ομίλους των εταιριών της Ενέργειας, οι οποίες-πέρα από την υφαρπαγή της πατροπαράδοτης γης-αποσπούν και τεράστια κονδύλια από την ΕΕ, σε βάρος των κοινωνικών δαπανών
Επιπλέον, η εγκατάσταση τέτοιων Εταιριών στην ευρύτερη έκταση του Δήμου θα ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ την ΥΓΕΙΑ των κατοίκων όλης της περιοχής, .Γιατί είναι επιβεβαιωμένο ότι τα τοξικά απόβλητα έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση βαριών ασθενειών, όπως είναι οι πολλές μορφές του καρκίνου.
Ενας επιπρόσθετος λόγος της αντίθεσής μας απέναντι στην εγκατάσταση των Εταιριών Α.Π.Ε στην περιοχή του Δήμου μας είναι η ανεπίστρεπτη βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον τα τοξικά και γενικά χημικά απόβλητα, αλλά και η συνακόλουθη τσιμεντοποίηση που απαιτεί η λειτουργία των εταιριών. Όλα τα φυσικά στοιχεία: αέρα, έδαφος, υπέδαφος, υδάτινα αποθέματα κλπ θα μολυνθούν από τα απόβλητα των εν λόγω εταιριών, ενώ επίσης είναι δεδομένη η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος , αλλά και οι πιθανότητες ανάπτυξης και εξάπλωσης πυρκαγιών , λόγω των πολλών εύφλεκτων υλικών που χρησιμοποιούν οι προαναφερόμενες εταιρίες.
Για τους παραπάνω λόγους, δηλώνουμε σε όλους τους δημότες ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΡΙΩΣΗ ως παράταξη που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αγροτοκτηνοτρόφων μας –δικαιώματα που αφορούν στην αναγνώριση της ιδιοκτησίας της πατρογονικής γης τους, αλλά και στην αξιοποίησή της για την κτηνοτροφία και τη γεωργία- θα ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ στην εγκατάσταση όλων αυτών των εταιριών που καταργούν το δικαίωμα στην κατοχή και χρήση της πατρογονικής γης για την αγροτική παραγωγή.
Δηλώνουμε επίσης ότι , με τον ΑΓΩΝΑ μας ενάντια στην εγκατάσταση των ΑΠΕ, προασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ΥΓΕΙΑ όλων των δημοτών μας, αλλά και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ από τη μόλυνση και την αισθητική κακοποίηση που θα επιφέρει η εγκατάσταση των Εταιριών ΑΠΕ.
Καλούμε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των δημοτών μας στην αγροτική παραγωγή, στην υγεία και την ευημερία του τόπου , χωρίς περιβαλλοντική ρύπανση, και να ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΝ το εν λόγω ψήφισμα.
Στα πλαίσια του παραπάνω ψηφίσματος ζητούμε:
– να προασπιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα των Ανωγειανων βοσκών αγροτών να κατοχυρώσουν την πατρογονική γη από την ανεξέλεγκτη επέλαση των ΑΠΕ.
-την υγεία τους έναντι οποιασδήποτε επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από φωτοβολταϊκά η ανεμογεννήτριες.
-με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, να προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάση και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα να προσδιοριστεί επιστημονικά ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης.
Καλούμε το Δ.Σ. να υπερψηφίσει το παραπάνω ψήφισμα για την απαγόρευση οιασδήποτε μορφής Α.Π.Ε. στα όρια του Δήμου Ανωγείων.
Το παραπάνω ψήφισμα δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του ΔΣ και της Δημοτικής αρχής διότι τάχα έρχεται σε αντίθεση με προεκλογικές της δεσμεύσεις όπως ισχυρίστηκαν . Μάλιστα σε προηγούμενο ΔΣ αποφασίσθηκε η συμμέτοχή του Δήμου στην συνεταιριστική εταιρεία ΜΙΝΟΑΝ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας με την χρήση ΑΠΕ (φωτοβολταικά).
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε την παραπάνω απόφαση και με το παραπάνω ψήφισμα επιδιώκουμε , την προστασία του ορεινού όγκου, από την άναρχη και ανεξέλεγκτή δράση των ενεργειακών ομίλων ,οι οποίοι με την εγκατάσταση ΑΠΕ, οδηγούν τους κτηνοτρόφους στην αναγκαστική απομάκρυνση από τα βοσκοτόπια ,που από πολλά χρόνια πριν χρησιμοποιούν. Δεν μένουμε απαθείς μπροστά στα σχέδια που επεξεργάζονται σε βάρος των κτηνοτροφών ,αλλά και γενικότερα του ορεινού όγκου. Αναφέραμε δε στην συζήτηση αυτή ,το παράδειγμα για τις εκτάσεις της Μονής Οδηγήτριας ,όπου εκδιώκονται οι κτηνοτρόφοι γιατί η «ιδιοκτήτρια? » Μονή ,τις παραχωρεί σε ενεργειακούς ομίλους ,οι οποίοι θέλουν να εγκαταστήσουν συστήματα ΑΠΕ στην περιοχή αυτή. Δηλαδή κανονικό ξεκλήρισμα στους κτηνοτρόφους -ορισμένοι από τους οποίους είναι και χωριανοί μας- με ότι σημαίνει αυτό για το μέλλον τους.
Με την απόφαση όμως του ΔΗΜΟΥ να ενταχθεί στην ΜΙΝΟΑΝ τάχα «συνεταιριστική» εταιρεία ,συμβάλει και αυτός στο μελλοντικό ξεκλήρισμα των κτηνοτροφών του Ανωγειανου αοριού ,πέρα από τις υπόλοιπες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον ,αλλά και τις όποιες επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των κατοίκων μακροπρόθεσμα.
Η ΜΙΝΟΑ είναι ο “δούρειος ίππος” για να ξεγελάσουν τον κόσμο, που βλέπει ότι το πράσινο new deal ,δεν αφήνει πράσινο φύλλο στο πέρασμά του.Έγινε όχημα για να γίνει το ρεύμα πανάκριβο, να κυριαρχεί η ενεργειακή φτώχεια ,με τους χρωματιστούς λογαριασμούς ,ώστε να αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι ενεργειακοί όμιλοι.
Λένε οτι δήθεν η ΜΙΝΟΑ ,θα εξασφαλίσει φτηνό ρεύμα στο λαό και ότι πάει κόντρα στα σχέδιά των ενεργειακών ομίλων. Προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδια τους δεν διστάζουν σε τίποτα .Χρησιμοποιούν ότι μπορείς να φανταστεί κανείς. Ήδη όμως τρέχουν κοινά προγράμματα της ΜΙΝΟΑ με ενεργειακούς ομίλους ,που θα κάνουν ακριβότερο το ρεύμα. Για φτηνό ξεκάρφωμα πετούν κάποιες “καραμελίτσες” (90 φτωχές οικογένειες που θα τους δίνουν ρεύμα κλπ). Ρεύμα που θα το χρυσοπληρώνουν όλοι οι άλλοι.
Η ΜΙΝΟΑ είναι πιστή αντιγραφή των- πάλαι ποτέ- εταιρειών «λαϊκής βάσης», που τη 10ετία του ’80 λάνσαρε για ξεκάρφωμα το ΠΑΣΟΚ. Έλεγαν για εταιρείες ,που δεν θα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε λίγα χέρια, για λαϊκό καπιταλισμό και σοσιαλισμό κτλ . Τι έγινε? Την Ρεθυμνιακή την έφαγε η ΑΝΕΚ, την ΑΝΕΚ την έφαγε η ΑΤΤΙΚΑ GROUP , τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ο Γκριμάλντι που στο τέλος έφαγε όλους τους υπόλοιπους ,μαζί με το λιμάνι του Ηρακλείου.
Χρησιμοποιούν επίσης την ΜΙΝΟΑ για να κάνουν την δουλειά που δεν μπόρεσαν με τους δασικούς χάρτες. Να ξεπαστρέψουν τους αγροτοκτηνοτρόφους και να μπουν οι ενεργειακοί όμιλοι στην εκμετάλλευση του βουνού . Αυτά τα σχέδια υπηρετεί η περιφέρεια ,οι δήμοι και όλο το αστικό πολιτικό σύστημα.
Εμείς στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, θεωρούμε ότι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και μόνο ένας δημόσιος Ενιαίος φορέας με ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ,θα πρέπει να μελετά, να παράγει και να διανέμει την ενέργεια στο λαό . Δηλαδή θα έχει τον απόλυτο έλεγχο και ευθύνη για την παραγωγή ,την διάθεση της παραγόμενης ενέργειας .Θα έχει δηλαδή το κουμάντο κι όχι οι ενεργειακοί όμιλοι ,τους οποίους η ΕΕ έχει κορώνα στο κεφάλι της .
Το κύριο έργο αυτού του φορέα επικεντρώνεται σε γενικές γραμμές παρακάτω:
ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΑ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΊ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ:
– Την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής ενέργειας για όλο το λαό
– Την όσο το δυνατόν ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας χωρίς εξαρτήσεις
-Την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού
– Την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενέργεια.
Με αυτή την πυξίδα πάλεψαν και οι αγρότες στα πρόσφατα μπλόκα και υποχρέωσαν την κυβέρνηση ,σε ορισμένες δεσμεύσεις που δίνουν μια ανάσα.
Δεν κατάπιαν αμάσητο το σανό του συμβιβασμού, με την ληστεία (ιδιωτικοποίηση) και τους ληστές του (ενεργειακοί όμιλοι) , για να πυροβολούν τα πόδια τους.
Πάνω σε αυτά τα βήματα πρέπει να πορευτούμε και εμείς στο Δήμο Ανωγείων ,κλίνοντας τα αυτιά στις σειρήνες και στις παροτρύνσεις για συμμέτοχή σε «συνεταιριστικά» ταχα σχήματα, που εποφθαλμιούν τον ζωτικό χώρο του Ανωγειανού βουνού.Πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αυτό το βουνό ,που χρόνια τώρα είναι σημείο κατατεθέν για την ύπαρξη των Ανωγείων . Αυτό το αίσχος που έχει γίνει απέναντι στον «Κουλουκωνα» ,δίπλα στον Κρουσωνα ή Νότια στον «Κεντα» (Αγ.Βασιλης) δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί.
ΑΝΩΓΕΙΑ 1/5/2024
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΡΟΥΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ