ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΚΟΒ ΑΝΩΓΕΙΩΝ του ΚΚΕ

Πρόσφατα στην εκδήλωση που διοργανώσαμε για την επέτειο στο ΣΦΑΚΑΚΙ στις 7/8/2020 τονίζαμε -ανάμεσα στ’ αλλα – στην  ομιλία μας, την συστηματική προσπάθεια που γίνεται από διάφορους «φορείς» εντός και εκτός χώρας, να παραποιήσουν και να αλλοιώσουν την ιστορική αλήθεια ,να την φέρουν στα μέτρα τους , με σκοπό, ο λαός μας να μην μάθει τα πραγματικά γεγονότα του Β παγκοσμίου πολέμου.

Σε μια τέτοια προσπάθεια δυστυχώς κινήθηκε πρόσφατα και το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, με την ανιστόρητη και επικίνδυνη απόφαση που πήρε, να καθιερωθεί η 10 Μαη 1945 ως τάχα « ημέρα Ευρωπαϊκής ειρήνης» ώστε να «τιμηθεί» η συγκεκριμένη μέρα, στην οποία συμφώνησαν οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές και ντόπιοι παρατρεχάμενοί τους ,με τις Φασιστικές δυνάμεις, που συνέχιζαν να παραμένουν  ΟΠΛΙΣΜΕΝΙΟΙ στο Νομό Χανιων , να συνεχίσουν την εγκληματική φασιστική  δράση τους ,κατά των δυνάμεων του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και του Λαού των Χανίων που αγωνιζόταν για την απελευθέρωση του.                                                   Να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Αθήνα στις 12/10/1944 , ενώ οι νομοί Ρεθύμνου –Ηρακλείου και Λασιθίου, είχαν ήδη απελευθερωθεί . Δηλαδή οι επέτρεψαν οι Άγγλοι με την συμφωνία αυτή, στις κατοχικές δυνάμεις του Νομού Χανίων να συνεχίσουν την δράση τους, ανεμπόδιστα κατά του λαού των Χανίων, με αντάλλαγμα την προστασία τους, κατά την μελλοντική αναχώρηση τους. Οι Γερμανοί στο Νομό Χανίων έμειναν μέχρι τον ΙΟΥΛΙΟ του 1945 ,δηλαδή 9μηνες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12/10/1944.

Αυτή την κατάπτυστη συμφωνία των Αγγλων με τους Ναζί κατακτητές, επέλεξε η παράταξη του Περιφερειάρχη Κρητης κ.Αρναουτακη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ,συνεπικουρούμενη βεβαίως και από την παράταξη της ΝΔ υπο τον κ.Μαρκογιανακη, να καθιερώσει ως «τοπική εορτή» .

 ΝΤΡΟΠΗ και ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ, αξίζει σε οσους συνηγόρησαν σε αυτή την απόφαση .

 Πήραν όμως ολοι αυτοί την πρέπουσα απάντηση από τον περιφερειακό σύμβουλο Ρεθύμνου της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  σ.ΝΙΚΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ την οποία και παραθέτουμε παρακάτω :

Οι Ανωγειανιοι που στήριξαν την παράταξη του κ Αρναουτακη (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ), αλλά και την παράταξη της ΝΔ υπο τον κ Μαρκογιανακη, ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Η τοποθέτηση του σ. ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ περιφερειακού συμβούλου ΡΕΘΥΜΝΟΥ της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ έχει ως εξής:

 «Οι προτάσεις καθιέρωσης επετείων γενικής ή τοπικής σημασίας, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να υπηρετούν την ανάδειξη και όχι τη συσκότιση της ιστορικής μνήμης. Με αντικειμενική προβολή και όχι αλλοίωση ιστορικών γεγονότων και του ρόλου των διαφόρων δυνάμεων σε αυτά.

Για να γίνει σαφής η διαστρέβλωση γεγονότων στην πρόταση Σανουδάκη- Φασουλάκη, παραθέτουμε σύντομα τα εξής γεγονότα:

Η σταδιακή απελευθέρωση πολλών περιοχών της Ευρώπης από τη γερμανική κατοχή είχε αρχίσει ήδη από το 1944, χάρις στην απελευθερωτική πάλη των λαών σε κάθε χώρα με την καθοδήγηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, στις νίκες του σοβιετικού στρατού και στην (καθυστερημένη) επέμβαση των «δυτικών» κρατών.

Στην Ελλάδα πχ η απελευθέρωση της Αθήνας έγινε στις 12 Οκτώβρη του 1944, με πρωταγωνιστικό ρόλο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ενώ είχε προηγηθεί η απελευθέρωση 3 νομών της Κρήτης (Λασίθι – Ηράκλειο- Ρέθυμνο). Σε άλλες περιοχές (όπως στην Κρήτη) ο γερμανικός στρατός κατοχής παρέμεινε για πολύ ακόμα. Πιο συγκεκριμένα στα Χανιά οι Γερμανοί παρέμειναν ως τον Ιούλιο του 1945, με την ανοχή της αστικής εξουσίας και των εγγλέζικων στρατευμάτων. 

Στην απελευθερωμένη Ελλάδα διώχτηκαν από την εξουσία οι Γερμανοί και το φασιστικό τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης που συνεργάστηκαν μαζί τους. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ-ΕΑΜ με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αντικειμενικά τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας. Το ΕΑΜ κυριαρχούσε, ενώ ο αστικός κρατικός μηχανισμός ήταν σμπαραλιασμένος. Η αστική κυβέρνηση που είχε δημιουργηθεί την περίοδο της κατοχής βρισκόταν στην Αίγυπτο και οι Εγγλέζοι δεν είχαν καταφθάσει ακόμα στην Ελλάδα.  Για τον σκοπό αυτόν, ο Εγγλέζος πρωθυπουργός Τσόρτσιλ απέσυρε στρατιωτικές δυνάμεις από το μέτωπο της Ιταλίας κατά των Γερμανών και τις έφερε στην Αθήνα, γιατί η ελληνική αστική τάξη δεν μπορούσε μόνη της να επιβληθεί. Και, όπως ομολόγησε ο ίδιος, «τα αγγλικά στρατεύματα πραγματοποίησαν εισβολή στην Ελλάδα, η οποία δεν υπαγορευόταν από πολεμική αναγκαιότητα…». Έτσι, με κύριο σκοπό τη σταθεροποίηση της εξουσίας της αστικής τάξης της χώρας ακολούθησε η ένοπλη επέμβαση του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού, που έμεινε γνωστή ως τα Δεκεμβριανά, κατά τα οποία ο λαός με τον ηρωισμό του απέδειξε τη διάθεσή του να βαδίσει τον δρόμο της αξιοπρέπειας και της τιμής, υπερασπιζόμενος ένα καινούριο μέλλον αντάξιο των θυσιών που είχε κάνει την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα.

Η «συμφωνία της Κνωσού», που εξωραΐζει ο κ. Σανουδάκης ως «τελευταία πράξη» του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, δεν ήταν αντιφασιστική πράξη. Πονηρά ο προτείνων παραβλέπει πως ήταν διαπραγμάτευση από την αστική τάξη της χώρας μας από κοινού με τον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό, με στόχο αφενός τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και στην Κρήτη και ιδιαίτερα στον νομό Χανίων, λόγω της στρατηγικής θέσης που έχει η Σούδα και αφετέρου τη διευκόλυνση της αποχώρησης των Γερμανών ναζί,  που πράγματι σηματοδότησε για τα επόμενα πολλά χρόνια την «ειρηνική συγκατοίκηση» και εναλλαγή στη διακυβέρνηση πολλών κρατών, με όλες τις εκδοχές της αστικής διαχείρισης «αριστερές», σοσιαλδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές.

Την ημέρα αυτής της συμφωνίας προτείνει ο κ.Σανουδάκης και ο αντικομμουνιστής αντιπεριφερειάρχης κ. Φασουλάκης να καθιερωθεί ως επέτειος γενικής και τοπικής σημασίας.

Αξίζει μόνο η λέξη «ντροπή».

Η πρόταση αυτή  εντάσσεται στην αγωνιώδη προσπάθεια της  Ε.Ε. των μονοπωλίων και του πολυεθνικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που έχουν σοβαρούς λόγους να προωθούν  ιδεολογήματα με στόχο την παραχάραξη της ιστορίας και τη λήθη των ιστορικών γεγονότων αυτής της περιόδου, να ξεχαστεί η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών της Ευρώπης, με διάφορους τρόπους πχ βαφτίζοντας την 9 Μάη σε Ημέρα της Ευρώπης, ή όπως εδώ που προτείνουν τη 10 Μάη ως ημέρα που σηματοδοτεί «τη λήξη του πολέμου και προσδιορίζει την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ειρήνης», της ΕΕ των πολέμων και των επεμβάσεων.

Θέλουν ο λαός μας σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας, που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου και φέρνουν επιθετικά στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, σε  συνθήκες νέας καπιταλιστικής κρίσης και οξυμένων ανταγωνισμών να ξεχάσει  το διαχρονικό μήνυμα νίκης, αισιοδοξίας και ελπίδας, την άσβεστη προσφορά του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης, με τον πρωτοπόρο και αποφασιστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Από τη μια η παραχάραξη της Ιστορίας και από την άλλη η κρατική καταστολή και οι απαγορεύσεις, η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Θέλουν να εξωραΐσουν την ΕΕ που υπονομεύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στο ξέπλυμα του φασισμού-ναζισμού, για να μην κατανοείται ότι ο ναζισμός-φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Καταψηφίζουμε αυτή την ανιστόρητη πρόταση και ελπίζουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συναισθανθεί τις ιστορικές του ευθύνες και να την καταψηφίσει επίσης.»

 

Η ΚΟΒ ΑΝΩΓΕΙΩΝ του ΚΚ

Μοιραστείτε το

-

-->