Μια από τις άσχημες εικόνες των Ανωγείων εδώ και πολλά χρόνια, είναι οι τόνοι σκουπιδιών που βρίσκονται στα δεξιά και τα αριστερά των δρόμων που οδηγούν στο χωριό, αλλά και εντός του, σε μια καθαρή ευθύνη της τοπικής κοινωνίας. Οι οδηγοί θα ανοίξουν το τζάμι του αυτοκινήτου για να χρησιμοποιήσουν τη φύση ως ένα τεράστιο κάδο, οι πεζοί θα πετάξουν το μπουκαλάκι ή το σκουπίδι τους στο έδαφος λίγα μόνο μέτρα μακριά από ένα κάδο ή ένα καλαθάκι σκουπιδιών.

Αποτέλεσμα αυτών είναι οι συνεχείς δράσεις καθαριότητας από τα συνεργεία του δήμου, αλλά και από εθελοντικές ομάδες ή συλλόγους που διορθώνουν το πρόβλημα για λίγες ημέρες, καθώς λίγο αργότερα η ανευθυνότητα πολλών μετατρέπει ξανά τους δρόμους και την όμορφη φύση των Ανωγείων σε χωματερή!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πιο πρόσφατη δράση καθαριότητας, όπου με τη συμμετοχή όλων των διαθέσιμων υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου Ανωγείων, μαζεύτηκαν τα σκουπίδια από τους δρόμους, παράλληλα με τον καθαρισμό της βλάστησης που παρεμπόδιζε την κυκλοφορία και των ρείθρων και των πρανών του οδικού δικτύου.

Ογδόντα (80!) και πλέον μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών συγκεντρώθηκαν από τα Πάνω Αμπέλια μέχρι τα Ανώγεια και μετά τον Κυλιστό, σε μια πραγματικά αποκαρδιωτική εικόνα που δεν τιμάει κανένα μας. Μια εικόνα που μπορούμε να την αλλάξουμε όλοι μαζί, και ο καθένας ξεχωριστά, με σεβασμό πρώτα στον εαυτό μας και μετά στο περιβάλλον που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Οι ογδόντα σακούλες σκουπιδιών αποτέλεσαν αποκαρδιωτική εικόνα και για τον δήμαρχο Ανωγείων που τονίζει αρχικά σε δήλωση του στην ΑΝΩΓΗ ότι:” Δυστυχώς τα ευρήματα μας είναι αποκαρδιωτικά και το χειρότερο είναι ότι αυτά είναι εμφανή. Εμφανή και σε εμάς τους δημότες αλλά και στους επισκέπτες μας. Μαζευτήκαν πάνω από 80 μεγάλες μαύρες σακούλες με μπουκαλάκια, κουτάκια, χαρτιά και κάθε λογής σκουπιδιού. Μια κατάσταση η οποία δεν τιμάει κανένα.

Σε απόλυτη συνεννόηση με την Περιφερειακή  Ενότητα Ρεθύμνης της οποίας αρμοδιότητα είναι, προχώρησε ο Δήμος και το προσωπικό του στον καθαρισμό των ρείθρων ενόψει και της χειμερινής περιόδου, καθώς και σε σημεία που η βλάστηση δημιουργούσε πρόβλημα στην κυκλοφορία, στο οδικό δίκτυο από τα Ανώγεια μέχρι τον Κυλιστό και από τα Πάνω Αμπέλια μέχρι τα Ανώγεια.” τονίζει ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος καταλήγει με μια προτροπή προς όλους τους δημότες τονίζοντας:

“Η προτροπή μου θα ήταν απλή. Σεβαστείτε τα Ανώγεια. Η προτροπή μου όμως θα είναι πολύ πιο προσωπική. Σεβαστείτε τον ίδιο σας τον εαυτό.”

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, έχοντας κοινή πεποίθηση με τον δήμαρχο Ανωγείων ότι απαιτείται χρόνος για να αλλάξει αυτή η άσχημη νοοτροπία, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης σημειώνει:

“Φαντάζομαι ότι αυτή η συμπεριφορά θέλει καιρό να διορθωθεί. Σαφώς δεν μπορούμε πίσω από κάθε αμάξι και κάθε δημότη να έχουμε ένα υπάλληλο καθαριότητας να τον ακολουθεί. Θα προσπαθήσουμε όμως να συνεχιστούν οι δράσεις καθαριότητας. Τα παιδιά που έχουν έρθει πρόσφατα στο δήμο δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να ευπρεπιστεί όσο γίνεται η εικόνα αυτή. Επίσης μαζί με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που θα ανοίξει τώρα, είχαμε και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο απορριμματοφόρο που θα πάρουμε ώστε να δημιουργηθεί όλο αυτό το πλαίσιο και του εξοπλισμού αλλά και του προσωπικού που θα έχει ως βασική του μέριμνα τη λειτουργία της ανακύκλωσης, της καθαριότητας και τον ευπρεπισμό εντός και εκτός Ανωγείων” ολοκληρώνει.

Από την πλευρά μας ως ΑΝΩΓΗ αισθανόμαστε και εμείς θλίψη για την εικόνα των σκουπιδιών σε δρόμους και στη φύση που χαλάνε την εικόνα του όμορφου χωριού μας. Σεβαστείτε τον εαυτό σας, σεβαστείτε τη φύση. Μην πετάτε τα σκουπίδια σας στους δρόμους. Δημιουργήστε ένα ομορφότερο περιβάλλον για τα παιδιά μας.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->