Άν-ε αισθάνεται η γη πόσο την είχε σκάψει,//χώμα θα κάμει ελαφρύ, για να τόνε σκεπάσει.

Ήταν η συγκινητική μαντινάδα ζωής του Σταύρου Βιτώρου “Αγκούτσακα” με την οποία τα Ανώγεια αποχαιρετούσαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ένα άξιο τέκνο τους, τον Φαίδρο Φρυσάλη, που έφευγε πλήρης ημερών αλλά και έργων. Ο αγαπητός Φαίδρος “έφυγε” στα 94 του χρόνια στις 20 Αυγούστου 2020.

Με την συμπλήρωση σαράντα ημερών, το μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του θα γίνει στον Άγιο Γεώργιο στο Μεϊντάνι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και η οικογένεια καλεί  συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

Ο αγαπητός σε όλους μας Φαίδρος βρίσκεται πλέον αναπαυμένος στην αιώνια Ανωγειανή γη, στο πλάι της αγαπημένης του συζύγου Στυλιανής και του γιου του Μανόλη που είχε φύγει τόσο πρόωρα πριν πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρει και η μαντινάδα, ο Φαίδρος δούλεψε πολύ σκληρά στην κακοτράχαλη γη των Ανωγείων, αλλά έκανε και κάθε άλλης λογής μεροκάματα για να μεγαλώσει σε δύσκολες εποχές την οικογένεια του. Έζησε το Ολοκαύτωμα όντας γεννηθείς του 1926 και ήταν από τους πρώτους που επέστρεψαν στα Ανώγεια και συνέβαλλαν όχι μόνο στην ανοικοδόμηση τους αλλά και στην ομαλή μετάβαση της ζωής στην επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

Χαρακτηριστική η μορφή και η φιγούρα του πάνω στο γαϊδουράκι του, με την στεντόρεια φωνή και το πηγαίο χιούμορ που τον διέκρινε. Αυτή η καθαρή εικόνα των Ανωγείων που ξεθωριάζει με το πέρασμα των χρόνων και χάνεται μαζί με τους ανθρώπους που την “ζωγράφισαν” στα βουνά και στα χωράφια του τόπου και “πότισαν” κυριολεκτικά τη γη με τον ιδρώτα τους.

“Έφυγε” με διαφορά λίγων ημερών μαζί με τον αγαπημένο του ξάδερφο Δημήτρη Φρυσάλη “Ραφτοδημήτρη”. Γεννημένοι και οι δυο το 1926, μοιράστηκαν τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες μνήμες των Ανωγείων πριν και μετά τον πόλεμο και ξανά μαζί κίνησαν και για το αιώνιο ταξίδι.

Στη μνήμη του εκτός την αρχική μας μαντινάδα, γράφτηκαν και άλλες, τόσο από τον Γιώργη Μπέρκη όσο και από τον Αριστείδη Χαιρέτη:

Οι μαντινάδες του “Κατσούγκρη”:

Το πιο καλό ταξίδι σου απ’ τη ζωή σου όλη,

είναι αυτό που πας να βρεις το γιο σου το Μανόλη.

=====================================================

Πάλι να ξανασμίξετε, μαζί να ζείτε αιώνια,

να βρεις και τ’ άξιο ταίρι σου, που σου ‘χει λείψει χρόνια.

======================================================

Το χώμα να ‘ναι ελαφρύ, που τώρα σε σκεπάζει,

το κουρασμένο σώμα σου, άλλο να μην κουράζει.

===============================================

Γιατί το τίμησες πιστά σε όλη τη ζωή σου,

αντάξιος του τόπου σου, και της καταγωγής σου.

 

Οι μαντινάδες του “Γιαλάφτη”:

Η μοίρα δεν σ’ αδίκησε, μόνο στα ύστερα σου,

γιατί σου στέρησε τη γη, που ‘τόνε ο έρωτας σου.

============================================

Σε δυο σκοτείδια έζησες, και τα γνωρίζουμε όλοι,

το ένα που τυφλώθηκες, το άλλο του Μανόλη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου Φαίδρο. Ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που σε σκεπάζει.

-Στη μνήμη του Φαίδρο Φρυσάλη, η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε χρηματικές προσφορές για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, αλλά και για το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Αναλυτικά: -Ο γιος του Άρης Φρυσάλης  και η σύζυγος του Αθηνά προσέφεραν το ποσό των 100 ευρώ.

-Η οικογένεια του Βασίλη Νταγιαντά (Περβολοβασίλη) το ποσό των 50 ευρώ.

-Η οικογένεια του Εμμανουήλ Χρονιάρη το ποσό των 50 ευρώ.

Η Αναστασία Νταγιαντά το ποσό των 50 ευρώ.

Ο Αριστείδης Βρέντζος (Καρτσώνης) το ποσό των 50 ευρώ.

Η οικογένεια της Αλεξάνδρας Μπαγκέρη το ποσό των 50 ευρώ.

Η οικογένεια του Νίκου Κοντογιάννη (Ζαφειρονίκο) το ποσό των 50 ευρώ.

 

Μοιραστείτε το

-

-->