Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τίμησαν σήμερα οι Ανωγειανοί τους ήρωες της Αρκαδικής εθελοθυσίας, στο άγαλμα του πυρπολητή της Ιεράς Μονής, Εμμανουήλ Βασιλείου (Αναγνώστου) Σκουλά. Πλήθος κατοίκων και επισήμων βρέθηκαν εκεί στην εκδήλωση του Δήμου Ανωγείων κρατώντας άσβεστη τη μνήμη των ηρώων που 153 χρόνια πριν έδωσαν τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης  Εμμανουήλ Χνάρης,ο Αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου Χαράλαμπος Κουτσογιάννης, οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων Γεώργιος Σμπώκος, Νίκος Ξυλούρης και Εμμανουήλ Καλλέργης και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολή τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Σεβασμιότατος κ.κ Ειρηναίος,ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ 25 Γεώργιος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης,ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Εμμανουήλ Κοκοσάλης και ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ιωάννης Σέγκος.

Το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε σε μια μεστή ομιλία του ο Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, διδάκτωρ Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε ένα λόγο που είχε ως γενικό τίτλο “Ο ρόλος των Ανωγειανών στη μεγάλη Κρητική Επανάσταση”. Προηγήθηκε επιμνημόσυνος δέηση παρουσία των ιερωμένων του χωριού και του εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης, Τιμόθεου, ηγούμενου της Μονής Βωσάκου. Μετά την ομιλία κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Αργότερα η οικογένεια Σκουλά παρέθεσε δείπνο σε όλο τον κόσμο στο κέντρο “Ντελίνα”.

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν και δυο μαντινάδες του Γεωργίου Μπέρκη (Κατσούγκρη) ειδικά γραμμένες για τη σημερινή περίσταση:

Όλοι οι νεκροί του Αρκαδιού, πυρπολητές λογούνται,

γιατί έδειξαν το θάνατο πως δεν τόνε φοβούνται.

————————————————————

Στις Θερμοπύλες, Πλαταιές, Ανώγεια, Σαλαμίνα,

κι Αρκάδι δε μαραίνονται τσι Λευτεριάς τα κρίνα.

Επίσης έγινε η ανάγνωση των ονομάτων όλων των πεσόντων Ανωγειανών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου:

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1866-1868

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης Κρητικής Επανάστασης που κατέχει κορυφαία θέση στη μακρά σειρά των επαναστατικών κινημάτων και συγκεκριμένα τα πρώτα χρόνια, 1866- 1868, έχασαν τη ζωή τους οι παρακάτω Ανωγειανοί τους οποίους τιμούμε σήμερα:

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΥΛΙΣΣΟΥ ΣΤΙΣ 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1866

 1. Γεώργιος Ξυλούρης
 2. Νικόλαος Σκουλάς

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΤΙΣ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1866

 1. Γεώργιος Κρασάς
 2. Εμμανουήλ Σκουλάς

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1867

 1. Γεώργιος Καλλέργης
 2. Στέργιος Κεφαλογιάννης

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΩΡΟΥ ΣΤΙΣ 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1867

 1. Ζαχαρίας Πλεύρης
 2. Ιωάννης Καβλέντης

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΙΟ ΑΡΑΠΙ ΣΤΟ ΔΟΞΑΡΟ ΣΤΙΣ  04 ΜΑΙΟΥ 1867

 1. Γεώργιος Νιώτης
 2. Βασίλειος Σμπώκος
 3. Ιωάννης Σμπώκος
 4. Εμμανουήλ Σουλτάτος
 5. Δημήτριος Σπαχής
 6. Ζαχαρίας Σπιθούρης
 7. Γεώργιος Σπιθούρης

ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΕΡ ΣΤΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1867 ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΑΡΑΖΟ ΟΙ:

 1. Αναγνώστης – Βασίλειος Σκουλάς και η δεύτερη σύζυγος αυτού.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1867

 1. Γεώργιος Μανουράς

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ ΣΤΙΣ 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1867

 1. Αστρινός Κουβίδης

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΑΖΙ ΣΤΙΣ 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1868

 1. Ιωάννης Καράτζης
Μοιραστείτε το:
 • Print
 • PDF
 • Twitter
 • Facebook

-

-->