κ. Κώστα Σταυρακάκη

Στις 24 Απριλίου 2016, στείλατε επιστολή στην ΑΝΩΓΗ, έχοντας την εντύπωση ότι απαντάτε στη δική μας της 11ης Φεβρουαρίου 2016 που σας απευθύναμε, εμείς ο κτηνοτρόφος Γιαννάκος Ξυλούρης (του Μανταλιώτη) και ο ταξιτζής Γιώργης Ξυλούρης (του Καραβανά). Δεν έχουμε βέβαια το επίπεδό σας, ούτε μας ζήτησε κανείς να γράψουμε το παρακάτω κείμενο, όπως κάνανε πολλοί χωριανοί σε σας (όπως ισχυρίζεστε). Δεν ξυπνήσαμε μια μέρα και είπαμε άντε να γράψομε μια επιστολή στο Κώστα Σταυρακάκη, ούτε έχομε προηγούμενα, ούτε εμπάθειες. Εκείνο που μας ενόχλησε ήταν η απαξίωση του ΑΡΧΗΓΟΥ Χριστομιχάλη, που υπάρχει διάχυτη στο βιβλίο που έγραψες για τον πατέρα σου με τίτλο «Απομνημονεύματα». Και αν δεν αντιλαμβάνεσαι την απαξίωση του Χριστομιχάλη στα γραφόμενά σου, εσύ με την ιστορική γνώση, (γιατί εμείς έχουμε ιστορική άγνοια, βλέπεις κτηνοτρόφος και ταξιτζής είμαστε), ρώτησε αυτούς που διάβασαν το βιβλίο να σου το πουν. Ζητάς Συνέδρια και συναντήσεις στα Ανώγεια. Τα Συνέδρια και οι συσκέψεις απαιτούν απαντήσεις. Κι εσύ προσωπικά δεν απάντησες σε καμιά από τις ερωτήσεις που σου θέσαμε. Κάποιες τις απέφυγες. Γι’αυτό τις ερωτήσεις μας αυτή τη φορά θα σου τις κάνομε με κεφαλαία γράμματα.

  1. ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΜΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 176 ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΜΙΧΑΛΗ ΕΝΩ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΖΙΦΑΚΗ ;
  2. ΓΙΑΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΟΤΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΜΙΧΑΛΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ; ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΟΑ ; ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ; ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ  ; (Την έκθεση την σύνταξε ο Γεώργιος Κάββος, όπως θα το μάθεις πολύ σύντομα, και όχι ο πατέρας σου. Την υπογράφει ο ΑΡΧΗΓΟΣ Χριστομιχάλης που φέρνει και την ευθύνη της).
  3. ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΤΙΜΉ ΤΩΝ 7,10 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ;  ΕΙΧΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ; ΣΟΥ ΑΝΗΚΕ ; (δεν απάντησες που πηγαίνουν τα κέρδη σου από τις πωλήσεις).
  4. ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΜΙΧΑΛΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΜΕ ΠΑΡΟΝΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΟΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ; ΝΑΙ Η ΟΧΙ ;
  5. ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΜΙΧΑΛΗ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1942 ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΚΟΜΗ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ; ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΕΛΙΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ; ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΠΟΤΈ ΠΙΑ ΣΕ ΚΡΕΒΑΤΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ  ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1944 ; ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΥΤΑ ;
  6. ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗ ΜΙΘΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΑΚΟΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΥΓΚΙΑ ;
  7. ΠΟΙΟΣ ΞΕΝΥΧΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΛΗΦΘΕΙ ;
  8. ΓΡΑΦΟΜΕ ΟΤΙ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ. ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ; ΓΙΑΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 2005 ; ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο  ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ ; ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ; (το έγγραφο δεν είναι απαξιωτικό για τον πατέρα σου, ίσα-ίσα τονίζει τον πατριωτισμό του που από εμάς δεν αμφισβητείται, η απάντησή σου είναι περίεργη).

Κύριε Σταυρακάκη

Σε ποια από τις παραπάνω ερωτήσεις που σου κάναμε στις 11 Φεβρουαρίου 2016 απάντησες ; σε καμιά. Ακολούθησες την παροιμία του λαού «όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει» ή «άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε». Τι τα θες τα Συνέδρια ; Κουβέντα να γίνεται χωρίς απαντήσεις ;

Για το κείμενο που έστειλες στην ΑΝΩΓΗ χωρίς να μας απαντάς, σου κάνομε πέντε επισημάνσεις.

1ον : Να μη μασείς τα λόγια σου αλλά να αναφέρεσαι σε ονόματα. Αν θες να πεις κάτι για το συγγενικό περιβάλλον του ΑΡΧΗΓΟΥ Χριστομιχάλη πες το με ολόκληρες τις λέξεις. Όπως το κάνανε εκείνοι που πολεμήσανε τους γερμανούς. Όχι με μισόλογα. Γιατί είμαστε βοσκός και ταξιτζής και δεν τα καταλαβαίνομε. Βάζε ολόκληρες τις λέξεις και τα ονόματα. Στο φως. Όπως στο φως και όρθιος, με ψηλά το κεφάλι, χωρίς να ντρέπεται κανένα, περπατούσε ο Χριστομιχάλης. Τα μισόλογα ανήκουν σε σένα.

2ον : Το αρχείο της Ομάδος παραδόθηκε ακέραιο στο Δήμο Ανωγείων όταν το επιτρέψανε οι συνθήκες. Πρόσβαση μπορούν να έχουν πλέον όλοι σ’αυτό.

3ον : Ο ΑΡΧΗΓΟΣ Χριστομιχάλης πήρε την Έκθεση, την αντέγραψε χειρόγραφα, συμπλήρωσε με δικά του λόγια εκείνα τα σημεία που ήθελε να συμπληρώσει, σε ένα τετράδιο πολλών σελίδων, έκλεισε το τετράδιο και το παρέδωσε στο Μιχάλη Ξυλούρη του Στρατομανόλη. Δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει αυτό ως ΑΡΧΗΓΟΣ ; Δεν έπρεπε να συμπληρώσει κομμάτια της ιστορίας που βίωσε ο ίδιος και δεν συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεση ; Δεν έπρεπε να γράψει ποιους έψαχνε να βρει μετά τη μάχη στα ΑΞΊΠΕΤΡΑ να τους επιστρέψει τα όπλα και τα ραδιόφωνα τους ; Δεν έπρεπε να συμπληρώσει ποιοι ήρθαν στα Ανώγεια με τους γερμανούς όταν σκότωσαν το Στεφανογιάννη ; Τι έγινε στην απαγωγή του Κράιπε και τι έγινε στη σύσκεψης στο Ρούσο Σπηλιάρι στα Πετραδολάκια ; Και άλλες πολλές σημειώσεις, που θα σε εκπλήξουν και σένα τον ίδιο, όταν ανοίξει το τετράδιο και δοθεί στους ιστορικούς.

4ον : Τα ιστορικά βιβλία κ. Σταυρακάκη τα γράφουν ιστορικοί και όχι οι γιοι για τους πατεράδες τους και

5ον : Γράφομε τη λέξη ΑΡΧΗΓΟΣ με κεφαλαία γράμματα για να πιστέψεις κι εσύ κάποτε ότι ΑΡΧΗΓΟΣ μετά το θάνατο του Στεφανογιάννη ήταν ο Χριστομιχάλης. Και δεν σου επιτρέπομε ποτέ πια καμιά αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

 Ανώγεια, 13 Ιουνίου 2016

Γιαννάκος Ξυλούρης του Μανταλιώτη, Γιώργης Ξυλούρης του Καραβανά.

Μοιραστείτε το

-

-->