Με πληροφορίες από now24.gr

Το χέρι του στη φωτιά για την τιμιότητα του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλιστικών προγραμμάτων, βάζει ο ξάδελφος του Βασίλης Σμπώκος, ο οποίος καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τόνισε πως τόσο εκείνος όσο και συγγενείς και φίλοι στηρίζουν τον Γιάννη Σμπώκο. Ως εκπρόσωπος της οικογένειας ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, κατέθεσε την άποψη του ίδιου και της οικογένειάς του στην ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς δίκη, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει στους αθηναίους δημοσιογράφους και μία …μαντινάδα.

Β.ΣΜΠΩΚΟΣ: Εμμέσως εκπροσωπώ την φωνή της οικογένειας μας. 200 περίπου άτομα, μέσω εμού, είμαστε εδώ για τον Γιάννη Σμπώκο. Πρώτη φορά ένα μέλος της οικογένειας μας είναι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Εμείς τον γεννήσαμε, τον μεγαλώσαμε και ξέρουμε την πορεία του. Ο Γιάννης Σμπώκος έχει μία περιπέτεια εδώ και 10 χρόνια, από τότε που κόπηκε από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Ο εξάδελφος του Γιάννη Σμπώκου υποστήριξε στην κατάθεσή του πως ο κατηγορούμενος έκανε λιτή ζωή και πως ποτέ δεν ήταν επιρρεπής στο χρήμα.
Β.ΣΜΠΩΚΟΣ: Λένε ότι πήρε χρήματα και έκανε ξενοδοχεία και τα έβαλε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας… Εμείς έχουμε απαντήσεις όσον αφορά τα περιουσιακά του στοιχεία. Ποτέ δεν ήταν επιρρεπής στο χρήμα. Ήταν άνθρωπος της προσφοράς στην πατρίδα. Έχει διαμορφωθεί μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε βάρος του. Είμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στον Γιάννη Σμπώκο. Έκανε μία λιτή ζωή, ποτέ δεν προκάλεσε. Λένε ότι έχει 19 ακίνητα. Έχει μόνο το σπίτι του στα Ανώγεια, το οποίο δεν το έχει ανακατασκευάσει.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εαν κάνει κάποιος λεφτά, θα το δείχνει κάνοντας βίλες; Δεν μπορεί να βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό και να ζει εδώ σαν ασκητής;
Β. ΣΜΠΩΚΟΣ: Ο Γ. Σμπώκος έχει δικαστεί με βάση αυτήν την ατμόσφαιρα. Χθες ο Γιάννης θα ήταν καλεσμένος στο προεδρικό μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την γιορτή της δημοκρατίας.
Είμαστε περήφανοι για τον Γιάννη, για τον αντιδικτατορικό του αγώνα, για την δουλειά που έκανε στον ΟΑΣΠ, γιατί η αντισεισμική προστασία οφείλεται σήμερα εν πολλοίς στον Γιάννη Σμπώκο.
Ο μάρτυρας, συνεχίζοντας την κατάθεσή του αναφέρθηκε και στην σχέση που είχε ο εξάδελφός του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
Β. ΣΜΠΩΚΟΣ: Η σχέση του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν αυστηρά κομματική, υπηρεσιακή. Δεν είχα καταλάβει να είχαν ποτέ προσωπικές σχέσεις. Εάν είχαν στενές σχέσεις, ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα επισκεπτόταν συχνά τον τόπο μας. Ο Σμπώκος ήταν το αριστερό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ.
Σε ερώτηση της πολιτικής Αγωγής για το εάν ο κατηγορούμενος έχει βοηθήσει τον Άκη Τσοχατζόπουλο να ξεπλύνει μαύρο χρήμα, ο μάρτυρας ήταν απόλυτος.
Β.ΣΜΠΩΚΟΣ: Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για την τιμιότητα του Γιάννη Σμπώκου.

Μετά το τέλος της κατάθεσής του, ο μάρτυρας μιλώντας στους δημοσιογράφους, τους είπε την ακόλουθη μαντινάδα: «Ένας αετός στη θύελλα, παλεύει μη πλαντάξει και καρτερεί την ξαστεριά στον ήλιο να πετάξει».

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->