Κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες η νέα δισκογραφική δουλειά του Κώστα και της Μαρίας Σκουλά με τον εύγλωττο τίτλο ”Δυο Τόξα”,ενός δίσκου που χρειάστηκε δυο χρόνια προσπάθειας για να ολοκληρωθεί και που αποτελείται τόσο από δικές τους συνθέσεις όσο και από παραδοσιακούς σκοπούς. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι στον πρόλογο του δίσκου τους:” «Η παράδοση άλλωστε, όπως και η ζωή, δεν είναι κάτι στατικό, αλλά κάτι διαρκώς εξελισσόμενο. Είναι λάθος να την ταυτίζουμε με τη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, αφού η ίδια είναι μια έννοια εξελικτική, όπου κάποια στοιχεία πολιτισμού του παρελθόντος επιβιώνουν στο παρόν και συνεχίζουν δυναμικά την πορεία τους προς το μέλλον.”

Ο Κώστας και η Μαρία είναι αδέρφια και κατάγονται από τα Ανώγεια. Ο πατέρας τους Μανώλης Σκουλάς και ο θείος τους Δημήτρης Σκουλάς είναι από τους γνωστούς και καταξιωμένους λαουτιέρηδες και τραγουδιστές στην Κρήτη, ενώ ο παππούς τους Νεοκλής Σαλούστρος υπήρξε από τους σπουδαιότερους μαντολινάρηδες της εποχής του, γράφοντας ιστορία με τον πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής Μανώλη Πασπαράκη ή Στραβό.

Από παιδική ηλικία ξεκίνησαν να ασχολούνται με την κρητική λύρα έχοντας δάσκαλο τον Γιάννη Χαιρέτη. Σταδιακά άρχισαν να ασχολούνται επαγγελματικά παίζοντας σε γάμους και παντός τύπου κοινωνικές εκδηλώσεις και μαγαζιά εντός και εκτός Κρήτης καθώς και στοεξωτερικό. Έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με καταξιωμένους μουσικούς της Κρήτης όπως τον Ψαρογιάννη, τον Ψαρογιώργη, τον Λάμπη Ξυλούρη, τον Μιχάλη και ΑντώνηΦραγκιαδάκη, τον Γιώργη Βρέντζο, τον Βασίλη Ξυλούρη, τον Κώστα Καλλέργη και τους Πετρίτες.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν οι μουσικοί Γιώργος Μανωλάκης στο λαούτο, Δημήτρης Βασμαρής στα πλήκτρα, Βασίλης Παπαδουράκης στα κρουστά και Γιώργος Κοντογιάννης στο Μπεντίρ. Οι μαντινάδες είναι από τους ΔέσποιναΣπαντιδάκη, Πέτρο Καλομοίρη, Κώστα Σκουλά [Καρφάκη], Γιάννη Σκουλά [Μεταξά] και του αείμνηστου Γιώργη Σμπώκου [Ατζαρογιώργη].

Η ΑΝΩΓΗ εύχεται να είναι καλοτάξιδη η προσπάθεια των ”Δυο Τόξων” από δυο νέους που συνεχίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αστείρευτη μουσική παράδοση των Ανωγείων.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->