Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι, το σαρανταήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μενέλαου Μανουρά ή “Βαρδαβά” με την οικογένεια του να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

Ο Μενέλαος Μανουράς “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, στις 11 Ιανουαρίου 2026 και κηδεύτηκε στα Ανώγεια, με πλήθος κόσμου να αποχαιρετάει έναν καλό και αξιοπρεπή Ανωγειανό.

Γεννήθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο, το 1946 στα Ανώγεια. Είχε άλλα έξι αδέρφια. Ο Μιχάλης και ο Βενιζέλος έφυγαν από τη ζωή πριν μερικά χρόνια, ενώ έχει και τέσσερις αδερφές, την Αγάπη, την Έλλη, την Ιμφιάνασσα  και την Μαρίκα. Ο Μενέλαος από νεαρός έγινε κτηνοτρόφος μια τέχνη που αγάπησε πολύ και έκανε σε όλη τη ζωή του, βοηθώντας σε δύσκολες εποχές την μεγάλη του οικογένεια. Ως κτηνοτρόφος έκανε μόνο φίλους στον Ψηλορείτη αλλά και στα χειμαδιά που περνούσε πολλούς μήνες κάθε χειμώνα και κυρίως στον Τσούτσουρο Ηρακλείου.

Παντρεύτηκε την αγαπημένη του σύντροφο Ελένη Ξυλούρη, κόρη του “Ξυλουρόγιαννου” από του Καλού Μονοφατσίου και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Χαράλαμπο, την Χαρούλα, την Μαρία και τον Γιάννη, που μετέπειτα τους χάρισαν πολλά εγγόνια τα οποία λάτρευε.

Σεμνός, δοτικός, δίκαιος, χαμηλών τόνων μα με ισχυρή προσωπικότητα, ο “Βαρδαβάς” όπως τον ξέραμε όλοι, υπήρξε μια σημαντική μορφή των Ανωγείων που θα λείψει από τον τόπο και την αγαπημένη του συνοικία, το Μετόχι. Το καθαρό του όνομα συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια του, που έμαθαν δίπλα του πως να αντιμετωίζουν τη ζωή στις χαρές και τις λύπες της, με το μέτρο που χρειάζεται να έχει σε όλα κάποιος  για να αποκτά τον σεβασμό και την εκτίμηση των συνανθρώπων του.

Στην μνήμη του η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε τις παρακάτω προσφορές:

-Τα παιδιά του Χαράλαμπος και Ζωή Μανουρά, προσέφεραν το ποσό των 100 ευρώ.

-Η οικογένεια του Εμμανουήλ Ανδρουλάκη το ποσό των 50 ευρώ.

-Η οικογένεια Γεωργίου Μανουρά του Γιάννο, το ποσό των 50 ευρώ.

Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης και του Εργαστηρίου Γνώσης, Ιστορίας και Πολιτισμού της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο Μειντάνι. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που τον σκεπάζει αιώνια.

 

Μοιραστείτε το

-

-->