Την ανάπτυξη του ιστορικού της επετείου της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου στην πλατεία Αρμί έκανε η Μπότση Βενετία- Μαρία, Φιλόλογος-Αρχαιολόγος. Αναλυτικά η ομιλία της:
Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα ιστορικής μνήμης, αυτήν της 25ης Μαρτίου που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, αφού με αυτήν το έθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Η 25η Μαρτίου είναι μια ημέρα που ενώνει όλους τους Έλληνες, από τη Στερεά Ελλάδα έως τα Ανώγεια, από την Κρήτη μέχρι την Εύβοια, και μας θυμίζει τη δύναμη της εθνικής ενότητας και του αγώνα για την ελευθερία.
Μαζί με την εθνική μας επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση του ελληνικού λαού για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά.
Σαν σήμερα πριν από 204 χρόνια ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας μιας επανάστασης που είχε απέναντί της την Ευρώπη και τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας. Κι όμως, η μεθοδική προετοιμασία από τη Φιλική Εταιρεία, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, η θέληση και η αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού έφεραν το νικηφόρο αποτέλεσμα. Εξάλλου «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» όπως αναφέρει ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Αντρέας Κάλβος.
Ολόκληρο το σκλαβωμένο έθνος μας ανταποκρίθηκε σύσσωμο στο επαναστατικό κάλεσμα. Μεγάλες μορφές όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Διάκος, ο Ανδρούτσος, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας, ο Μπότσαρης, η Μπουμπουλίνα, η Μαυρογένους, ο Νικηταράς πρωτοστατούν συντρίβοντας τον εχθρό. Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου επιχειρούν ηρωική έξοδο, οι γυναίκες του Σουλίου χορεύουν στο Ζάλογγο το χορό του θανάτου, το Κούγκι, τα Ψαρά, το Αρκάδι, τα Ανώγεια γίνονται ολοκαυτώματα. Η Αλαμάνα, η Γραβιά, το Βαλτέτσι, το Μανιάκι, τα Δερβενάκια, η Νάουσα έγιναν βωμός για να μαρτυρούν το μεγαλείο των προγόνων μας, που κατέθεσαν τη ζωή τους ως ενέχυρο της ελευθερίας. Έτσι συντελέστηκε το θαύμα, «το θαύμα του κόσμου», όπως ονομάστηκε.
Η 25η Μαρτίου, ως σύμβολο της διαχρονικής Αντίστασης των Ελλήνων –και κατά επέκτασιν όλων των καταπιεζομένων λαών του πλανήτη- ενάντια στην πικρή Τυραννία, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να εκπέμπει ένα έντονο αντιπολεμικό μήνυμα. Να εκπέμπει το μήνυμα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να διατυμπανίζει τον πατριωτισμό, την ισότητα, την δικαιοσύνη, τον σεβασμό απέναντι στις αξίες, τα ιδανικά, τα ήθη και τις παραδόσεις του έθνους μας.
Εδώ, λοιπόν, στα Ανώγεια που η σθεναρή αντίσταση και ο ηρωισμός των κατοίκων τους σε κάθε εποχή, αποτελούν ένα σύμβολο της αδιάκοπης πάλης για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη ας αποτίσουμε αρχικά φόρο τιμής στους ήρωες του 1821. Ας εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να συνεχίσει να προασπίζεται τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ύψιστα ιδανικά της πατρίδας και της ανεξαρτησίας, και με αρωγό και συμπαραστάτη μας την πλατυτέρα των ουρανών, τη Παναγία, ας συμπορευτούμε όλοι μαζί με σύμπνοια και συλλογικότητα σε ένα καλύτερο μέλλον διατηρώντας στη μνήμη μας τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη:
«Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμε αναλόγως ο καθείς έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί και να μη λέει ο δυνατός εγώ ούτε ο αδύνατος εγώ. Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ».
Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!
Φωτογραφία: Αγγέλα Σκουλά